Ανακοίνωση των εκλεγμένων με το ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας για την εταιρία ΤΕΡΝΑ

Καταγγέλλουμε στην εργατική τάξη της Εύβοιας την απόφαση της εταιρίας ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ που ανήκει στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, να μειώσει την παραγωγική λειτουργία των εγκαταστάσεών της στο Μαντούδι και να απολύσει 280 περίπου εργαζόμενους. Πριν λίγους μήνες η συγκεκριμένη εταιρία αποσπούσε βραβεία που τελούν υπό την αιγίδα του κράτους. Τώρα, με την εκδήλωση της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης της οποίας την εκδήλωση επιτάχυνε ο κορονοϊός κάνει απολύσεις όπως ήδη κάνουν και άλλες επιχειρήσεις που βρίσκονται ανάμεσα στους αποδέκτες βραβείων ή εκτός αυτών.

Δηλαδή λένε στους εργαζομένους που πληρώσαμε την προηγούμενη κρίση αλλά και την αναιμική ανάκαμψη που υπήρχε τα τελευταία χρόνια πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας ότι για μία ακόμα φορά πρέπει να πληρώσουμε.

Η εταιρία για να μετονομάσει τις απολύσεις σε οικειοθελείς παραιτήσεις, δίνει ορισμένα ψίχουλα που και αυτά προέρχονται από τον κλεμμένο ιδρώτα, στοχεύοντας ταυτόχρονα να κάνει συνυπεύθυνους τους εργαζόμενους που μπροστά τους έχουν την απειλή της ανεργίας και την αδυναμία της επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Η υπόσχεση ότι σε λίγο καιρό θα ξαναπροσλάβει τους ίδιους δεν διασφαλίζεται από την υπάρχουσα νομοθεσία όπως και ούτε ότι θα τους προσλάβει με τα ίδια δικαιώματα. Η συγκεκριμένη απόφαση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι μία ακόμη απόδειξη ποιοι κλείνουν τα εργοστάσια όταν είτε υπάρχει έστω ο κίνδυνος να μειωθεί η κερδοφορία τους είτε όταν έχουν σχεδιασμούς για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η κερδοφορία τους. Αντίστοιχα σχέδια, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, υλοποιούνται και στη ΛΑΡΚΟ.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες και της κυβέρνησης γιατί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας στο Μαντούδι μετά από παραχώρηση που έχει από το κράτος ενώ αντίστοιχες σχέσεις έχει με περιφέρειες και δήμους για να υλοποιεί τα σχέδιά τους όπως στις ανεμογεννήτριες στη Νότια Εύβοια, στους αυτοκινητόδρομους κτλ.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και τον κομμάτων που υπερασπίζονται την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα και που έχουν διαμορφώσει το κατάλληλο νομοθετικό περιβάλλον που διευκολύνει την υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

Καλούμε τους εργαζόμενους στην ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο Μαντούδι να μη συμφωνήσουν σε αυτούς τους σχεδιασμούς και να τους αντιπαλέψουν βάζοντας στο στόχαστρο όλους τους υπεύθυνους ώστε να αυξηθεί η πίεση και η δυνατότητα αποτελεσματικότητας του αγώνα.

Καλούμε τα σωματεία του νομού να καταγγείλουν, να καταδικάσουν τις επιχειρηματικές μεθοδεύσεις και να ενημερώσουν στο χώρο ευθύνης τους για αυτές.

Θα είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους που παλεύουν για το δικαίωμα στη ζωή όπως κάναμε από την πρώτη μέρα που είμασταν μαζί τους στην πύλη του εργοστασίου.

Τζαβάρας Γιάννης

Καραμπέτσου Ασημίνα,

Ντούρμα Κωνστ/νος,

Σλωκώνης Κωνστ/νος,