Ανακοίνωση για το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας)

Δημοσιεύτηκε στις

Το Π.Α.ΜΕ. προειδοποίησε από την πρώτη στιγμή τους εργαζόμενους ότι η μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή που έγινε με το νόμο έκτρωμα του Χατζηδάκη είχε σκοπό να λύσει παραπέρα τα χέρια της εργοδοσίας και να μεταθέσει τις κυβερνητικές ευθύνες για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας σε κάποιους δήθεν ουδέτερους «τεχνοκράτες». Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για τη ζούγκλα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο απ’ τη μια μεριά και η υποτυπώδης λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών από την άλλη διαμορφώνουν ένα «θανατηφόρο μείγμα» για τους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή που τα εργατικά ατυχήματα θερίζουν, που δεν περνά βδομάδα χωρίς να μετράμε νεκρούς και σακατεμένους στους χώρους δουλειάς, που η ανασφάλιστη και η υποδηλωμένη εργασίας είναι καθεστώς σε πολλούς κλάδους, που οι επαγγελματικές ασθένειες αποτελούν «άγνωστη λέξη», η κυβέρνηση έχει παροπλίσει εντελώς την Επιθεώρηση Εργασίας. Η δραματική υποστελέχωσή της είναι συνειδητή επιλογή. Μια χούφτα άνθρωποι στα τμήματα των μεγάλων πόλεων καλούνται να ελέγξουν χιλιάδες επιχειρήσεις ενώ αρκετά τμήματα στην επαρχία λειτουργούν μόνο με έναν υπάλληλο! Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε πλήρη ασυδοσία της εργοδοσίας αλλά και στην εργασιακή εξουθένωση των ίδιων των εργαζόμενων της Επιθεώρησης. Ακόμα και η στελέχωση των κεντρικών Υπηρεσιών της νέας Ανεξάρτητης Αρχής γίνεται σε βάρος των περιφερειακών υπηρεσιών οι οποίες αποψιλώνονται από προσωπικό. Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα, με εντολή του Διοικητή, οι λιγοστοί επιθεωρητές στο κτίριο της Αγησιλάου αντί να πραγματοποιούν ελέγχους κλήθηκαν να φυλάνε σε βάρδιες το κτίριο καθώς έληξε η σύμβαση που είχε συναφθεί με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης! Η ίδια απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί και στην καθαριότητα με τους εργολάβους να αλωνίζουν.

Πριν από λίγες μέρες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με εγκύκλιο του η οποία εκδόθηκε μετά από αίτημα του Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας «παραγγέλλει» προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές ότι δεν θα πρέπει να συντάσσεται από την Επιθεώρηση Εργασίας έκθεση έρευνας για τα εργατικά ατυχήματα «ήσσονος σοβαρότητας». Είναι εξοργιστικό ότι για να στηρίξουν το επιχείρημά τους επικαλούνται, εκτός από το νόμο Χατζηδάκη, τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό αναγγελιών εργατικών ατυχημάτων που για το 2022 προσεγγίζει τις 14.000! Το αντικειμενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία οι οποίοι κυριολεκτικά «πνίγονται σε έναν ωκεανό υποθέσεων» δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με το «κουκούλωμα» των συνθηκών και αιτιών των εργατικών ατυχημάτων. Άλλωστε ένα «ήσσονος σοβαρότητας» εργατικό ατύχημα μπορεί να φανερώνει ελλείψεις στην τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας και να αποτελεί προάγγελο ενός πολύ πιο σοβαρού ατυχήματος, ακόμα και θανατηφόρου. Απαιτούνται άμεσα μαζικές προσλήψεις επιθεωρητών, κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση των ΕΞ.Υ.Π.Π. ώστε να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο ο Ιατρός Εργασίας και ο Τεχνικός Ασφάλειας, συγκρότηση σε όλους τους χώρους δουλειάς επιτροπών ασφάλειας και υγείας από τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που επιτρέπουν εξοντωτικά ωράρια εργασίας, καθώς η κόπωση των εργαζομένων αντικειμενικά αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος. 

Το Υπουργείο Εργασίας και η Επιθεώρηση αντί να διασφαλίσουν την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, παραβιάζουν «πρώτοι και καλύτεροι» την εργατική νομοθεσία καθώς δεν διαθέτουν τεχνικό ασφάλειας ούτε ιατρό εργασίας! Επιπλέον, «κρύβουν στα συρτάρια τους» εδώ και 4 χρόνια τις εκθέσεις πεπραγμένων της Επιθεώρησης παρότι είναι υποχρεωμένοι, από το νόμο και την 81η Διεθνή Σύμβαση Εργασίας, να τις δημοσιεύουν κάθε χρόνο.

Καταγγέλλουμε στην εργατική τάξη τη μεθοδική προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση να μετατρέψει την Επιθεώρηση σε μηχανισμό που αντί να υπερασπίζεται τους εργαζόμενους θα πρέπει στην καλύτερη περίπτωση να κρατά «ίσες αποστάσεις» ή ακόμα χειρότερα να επιβάλει πρόστιμα στους ίδιους τους εργαζόμενους, όπως έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί και η επιλογή της Κυβέρνησης να διορίσει ως Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής έναν άνθρωπο που έχει διατελέσει διευθυντής προσωπικού μεγάλων επιχειρήσεων σε ορισμένες από τις οποίες εφαρμόστηκαν προγράμματα «εθελουσίας εξόδου», δηλαδή απολύσεις εργαζομένων.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη και αυταρχική απόφαση του Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας να προχωρήσει, παραμονές Χριστουγέννων, σε απροειδοποίητες και χωρίς τη συναίνεση των υπαλλήλων μετακινήσεις  προσωπικού. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η δυσμενής και ξαφνική μετακίνηση έχει ξεκάθαρα εκδικητικό χαρακτήρα καθώς στρέφεται στοχευμένα ενάντια σε εργαζόμενους που αγωνίζονται ώστε η Επιθεώρηση να είναι στήριγμα για την εργατική τάξη και όχι παραμάγαζο της εργοδοσίας.  Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση Επιθεωρητών από το τμήμα του Πειραιά οι οποίοι κατέθεσαν το καλοκαίρι υπηρεσιακή αναφορά με συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν πως υπήρχε ενημέρωση συγκεκριμένων εργοδοτών της εστίασης για το πότε θα διενεργηθούν έλεγχοι.  Τις καταγγελίες τους επιβεβαίωσε και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά το οποίο με παρέμβαση του στη Διοίκηση της Επιθεώρησης απαίτησε «να ξηλωθεί» ο μηχανισμός που ενημερώνει τους εργοδότες. Αντί για αυτό τελικά «ξηλώθηκαν» οι ίδιοι οι Επιθεωρητές που έκαναν την καταγγελία καθώς κλήθηκαν σε απολογία και μετακινήθηκαν σε άλλες Υπηρεσίες!

       Απαιτούμε:

  • Μαζικές προσλήψεις Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων, Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας και διοικητικού προσωπικού.
  • Την άμεση ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων του Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας που αφορούν τις δυσμενείς μεταθέσεις προσωπικού.
  • Να διασφαλιστεί ότι οι Επιθεωρητές θα μπορούν να ασκούν απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους χωρίς “πιέσεις”, νουθεσίες και δυσμενείς μεταθέσεις.
  • Πλήρη διερεύνηση εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών και συστηματική διενέργεια προληπτικών ελέγχων με στόχο την αποφυγή τους.
  • Άμεσο προγραμματισμό της ειδικής εκπαίδευσης επιθεωρητών για τους υπαλλήλους που δεν έχουν ακόμα αποκτήσει την ειδικότητα του Επιθεωρητή.
  • Διασφάλιση του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
  • Η Επιθεώρηση Εργασίας να λειτουργεί αναβαθμισμένη ως κρατική υπηρεσία και όχι με το μανδύα της Ανεξάρτητης Αρχής, με την εκάστοτε Κυβέρνηση να είναι υπόλογη στους εργαζόμενους για τις πράξεις και τις παραλείψεις της.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της Επιθεώρησης Εργασίας και στα σωματεία τους στον αγώνα που δίνουν, μαζί με όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα,  για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους, για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

Περισσότερα

Μεγάλες αγωνιστικές στιγμές στη ΛΑΡΚΟ – Νεκρωσε η Λοκρίδα (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στη ΛΑΡΚΟ στέλνει μήνυμα: Κανείς δεν πρόκειται να πετάξει έξω...

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Κανείς δεν πρόκειται να πετάξει έξω από τη δουλειά τους, τα σπίτια τους, τον...

Συγκέντρωση Τετάρτη 17 Ιούλη στις 10.30 στην είσοδο του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνοι τους 10.30π.μ. στην είσοδο του εργοστασίου στη...