Ανακοίνωση της Γραμματείας Προσφύγων Μεταναστών με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών

Δημοσιεύτηκε στις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους μετανάστες και πρόσφυγες, στους κυνηγημένους από τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τους πολέμους που ζουν στη χώρα μας στη μεγάλη τους πλειοψηφία κάτω από δύσκολες έως και απάνθρωπες συνθήκες, κατά συνέπεια βρίσκονται αυτή τη περίοδο και πολλαπλά εκτεθειμένοι στην πανδημία του κορονοϊού.

          Το δράμα των ξεριζωμένων συνεχίζεται με χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να δεινοπαθούν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα λεγόμενα hot spots, συνθήκες που επιδεινώνονται λόγω του χειμώνα αφού βρίσκονται απροστάτευτοι από το κρύο, τη βροχή και το χιόνι, ενώ σταματημό δεν έχει το έγκλημα, συνεχώς προστίθενται στο μακρύ κατάλογο των νεκρών – πνιγμένων στο Αιγαίο μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσα τους μικρά παιδιά.

          Τα ψεύτικα λόγια “ανθρωπιάς” κυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όσων υπηρέτησαν και υπηρετούν την ίδια αντιδραστική πολιτική, δεν πείθουν κανέναν. Η αντιμεταναστευτική πολιτική ΕΕ – κυβερνήσεων και η υλοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας είναι που ευθύνονται για τον εγκλωβισμό και τα κολαστήρια τύπου «Μόριας» στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ που δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας από την πανδημία, για ανθρώπινες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής όσων ζουν και εργάζονται στις δομές.

          ΕΕ και κυβέρνηση με το «νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου» εντείνουν την καταστολή και τις απελάσεις, συνεχίζουν την πολιτική εγκλωβισμού στις χώρες υποδοχής, στοχεύουν στη μονιμοποίηση της ύπαρξης κέντρων – φυλακών, στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών στα νησιά. Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι επικίνδυνοι ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο, τα γεωπολιτικά παζάρια μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας και των άλλων χωρών της περιοχής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη όπως και η αξιοποίηση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού ως “εργαλείο” για τις επιδιώξεις τους.

          Οι μετανάστες εργάτες που ζουν και εργάζονται για χρόνια στην Ελλάδα ως εργάτες γης, εργαζόμενοι σε βιομηχανίες τροφίμων, την ανακύκλωση, τον Ιματισμό και σε άλλους κλάδους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον Covid βρίσκονται εντελώς απροστάτευτοι στους τόπους δουλειάς. Η απουσία οποιουδήποτε κρατικού ελέγχου από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για την τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας και των μέτρων που πρέπει να παρθούν σε περιπτώσεις ύπαρξης κρουσμάτων, έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με την εγκληματική ασυδοσία και την τρομοκρατία της εργοδοσίας. Με εκβιασμούς να προσέρχονται στην εργασία με συμπτώματα ακόμα και σε περιπτώσεις που είναι θετικοί στον Covid, να αποκρύπτονται τα κρούσματα για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η παραγωγή και να μην παίρνονται μέτρα γιατί αποτελούν κόστος για την εργοδοσία.

          Η άγρια εκμετάλλευση διαμορφώνει και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών είτε σε παραπήγματα είτε να διαμένουν πολλοί εργαζόμενοι μαζί σε ένα σπίτι με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα ιχνηλάτησης, για το εάν κάποιος νοσήσει για τη δυνατότητα απομόνωσης. Παράλληλα τεράστιες είναι και οι δυσκολίες πρόσβασης των μεταναστών εργαζομένων σε υπηρεσίες Υγείας.

          Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα για κοινή πάλη ελλήνων εργαζομένων, μεταναστών και προσφύγων ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων, κάλεσμα συσπείρωσης όλων των εργαζομένων στα συνδικάτα τους, ενίσχυσης του κοινού αγώνα για την υγεία και τα δικαιώματα μας.

Να δυναμώσει η πάλη για:

 • Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των μεταναστών και προσφύγων καθώς και των εργαζομένων στις δομές από τα καιρικά φαινόμενα και την πανδημία.
 • Κανένα νέο ΚΥΤ στα νησιά, ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό, απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, μεταφορά τους σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα και στις χώρες προορισμού τους.
 • Μαζικά δωρεάν τεστ με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών στους χώρους διαμονής και εργασίας των μεταναστών εργατών.
 • Διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, με κάλυψη όλων των αναγκαίων ατομικών μέσων προστασίας.
 • Αναρρωτική άδεια σε όσους νοσούν με πλήρεις αποδοχές.
 • Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.
 • Ενημέρωση από ειδικά κλιμάκια στην μητρική γλώσσα των μεταναστών εργατών, για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.
 • Πλήρη ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας.
 • Εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής για τους εργάτες γης και τακτικών ελέγχων τους από υγειονομική επιτροπή.
 • Να απομονωθούν ρατσιστικές, ξενοφοβικές και άλλες φωνές που στοχοποιούν μετανάστες για την έξαρση της πανδημίας προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την πάλη των εργαζομένων, να απαλλάξουν κυβέρνηση και εργοδοσία από τις εγκληματικές τους ευθύνες.
 • Προστασία και σεβασμός στα δικαιώματα των ανηλίκων.
 • Πρόσβαση σε ίντερνετ και δυνατότητα τηλεκπαίδευσης σε κάθε παιδί και έφηβο μετανάστη ή πρόσφυγα.

Περισσότερα

Για το θάνατο της συντρόφισσας Μαρίας Κεφαλληνού

Το ΠΑΜΕ αποχαιρετά με θλίψη την συναδέλφισσα, την συναγωνίστρια και συντρόφισσα μας Μαρία Κεφαλληνού...

Να σταματήσουν οι εκβιασμοί των εργαζομένων στη ΔΥΠΑ

Η εκβιαστική λογική της Διοίκησης της ΔΥΠΑ απέναντι σε εργαζόμενους του πρώην οργανισμού του...