Ανακοίνωση της Γραμματείας Νέων του Π.Α.ΜΕ για τις εξελίξεις με το ΚΕΘΕΑ

Δημοσιεύτηκε στις

 Η γραμματεία νέων του Π.Α.ΜΕ καταγγέλλει την  φυσική συνέπεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2019, που κατήργησε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, έρχεται ο νέος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του.

Ενός φορέα, που εδώ και 4 δεκαετίες έδινε πίσω τη ζωή σε “ανθρώπους-σκιές” εντάσσοντάς τους στην κοινωνική ζωή και δράση, έφερνε ξανά την ελπίδα στις οικογένειές τους. Με την ανακοίνωση του προτεινόμενου νομοσχεδίου για το ΚΕΘΕΑ επιβεβαιώνεται η κυβερνητική αποφασιστικότητα για την αποτελεσματικότερη προώθηση της κυρίαρχης πολιτικής στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να εξαφανιστεί και το τελευταίο ψήγμα “παραφωνίας” που εκφράζει ακόμα το μοντέλο της Θεραπευτικής Κοινότητας στο πλαίσιο του ΚΕΘΕΑ και γενικότερα στο τοπίο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Πρόκειται για χτύπημα στον ίδιο το χαρακτήρα του φορέα που βάση του αποτελεί η Θεραπευτική κοινότητα ως μοντέλο θεραπείας και πλέον εντάσσεται  στους στόχους του ΚΕΘΕΑ η “μείωση της βλάβης”. Πολιτική που εφαρμόζεται ως βασική πολιτική της ΕΕ στο κομμάτι των εξαρτήσεων με τραγικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στους νέους.

Η “περισσότερη δημοκρατία” που κορόιδευαν ότι θα έφερναν στο ΚΕΘΕΑ φαίνεται και από τον αποκλεισμό της συμμετοχής των ελαστικά εργαζόμενων στη διαβούλευση, αλλά και στις μελλοντικές ΓΣ. Ενώ ο υπέρ συγκεντρωτισμός εξουσιών σε ένα διορισμένο ΔΣ, που θα υλοποιεί τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές και η κατάργηση της συμμετοχικότητας στη λήψη αποφάσεων, των εργαζόμενων, των χρηστών και των μελών της οικογένειάς τους, που τόσα χρόνια ήταν βασικός άξονας της θεραπευτικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Σήμερα, στις ασφυκτικές συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία και εν μέσω νέας καπιταλιστικής κρίσης, η ανεργία, τα ανεξάντλητα ωράρια και βέβαια το αβέβαιο μέλλον   αποδεδειγμένα αυξάνουν την επαφή νέων ανθρώπων με ναρκωτικές ουσίες ως “ένας εύκολος δρόμος”. Οι ανάγκες των νέων δεν μπορούν να χωρέσουν στη λογική του κόστους-οφέλους, στη λογική της μείωσης της βλάβης που προωθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. Η ίδια λογική που διέπει τα υποστελεχομένα δημόσια συστήματα υγείας, τη διαλυμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έρχεται τώρα να συνδεθεί και με το φαινόμενο των ναρκωτικών.

Τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα και συνολικά η απεξάρτηση είναι από καιρό στο στόχαστρο της ΕΕ και των κυβερνήσεων με τη λογική της μείωσης της βλάβης. Η προώθηση της θεραπευτικής κάνναβης, των χώρων ελεγχόμενης χρήσης και άλλες πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια εκφράζουν ακριβώς αυτό το στόχο.

Διεκδικούμε  τη διαφύλαξη του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ αλλά και την ενίσχυσή του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καλούμε όλους τους νέους εργαζόμενους να μην επιτραπεί η ουσιαστική διάλυση του ΚΕΘΕΑ.

Περισσότερα

Γραμματεία Νέων : Κάλεσμα για εκδήλωση 25 Απρίλη στη 1μ.μ. στην πλατεία Πρωτομαγιάς (αμφιθέατρο) στο Πεδίον του Άρεως

«Σκλάβοι του 21ου αιώνα  ΔΕΝ θα γίνουμε! Δουλειά-Ζωή με δικαιώματα!» Η Γραμματεία Νέων ΠΑΜΕ απευθύνει...

Ανακοίνωση Γραμματείας Νέων ΠΑΜΕ για τις κινητοποιήσεις των Σπουδαστών στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι σπουδαστές των επαγγελματικών σχολών ανά...