Δευτέρα, Αύγουστος 19

Ανακοίνωση της Ένωσης Λογιστών Αττικής για την κατάσταση στην εταιρεία PWC

image_pdfimage_print

ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ, ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Συναδέλφισσα – Συνάδελφε της PWC

Κάθε μέρα μας εκπλήσσει η φαντασία και η δημιουργικότητα της εργοδοσίας, για να μας πείσει ότι η εταιρεία προσφέρει πολλά προνόμια στους εργαζόμενους της.

Πώς όμως προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγικότητά μας και ταυτόχρονα να μας πείσει ότι είναι καλός εργοδότης;

α) Με γλυκές Παρασκευές, για να έχουμε ενέργεια να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ημέρας. Μέχρι και partners πήρανε τα καλαθάκια για να μοιράσουνε μπάρες στους εργαζόμενους όταν είδαν ότι δεν είχαν κατανάλωση!

β) Με πάρτι, για να νιώσουμε ότι εργοδοσία και εργαζόμενοι είμαστε μια οικογένεια και δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε.

γ) Με συμβουλές καλής ζωής “Be well Work well” κατά τις οποίες ο λόγος που δεν είμαστε καλά στη ζωή μας (και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουν) είναι επειδή δεν διαχειριζόμαστε καλά το χρόνο μας και όχι λόγω των ωραρίων μας και της καθημερινής πίεσης στην δουλειά.

δ) Επιχειρεί να βάλει στη ζωή μας την δουλειά από το σπίτι (γιατί δεν υπήρχε έως τώρα!!) και μας την παρουσιάζει σαν προσφορά προς τους εργαζόμενους. Μήπως όμως θέλει να γλιτώσει από το «βραχνά» της επιθεώρησης εργασίας που κάνει ελέγχους στα γραφεία της και στα γραφεία των πελατών της; Μήπως θέλει να ενισχύσει τις απλήρωτες υπερωρίες και να τις μονιμοποιήσει στη ζωή και στην συνείδηση των εργαζομένων; Ήδη άρχισαν να λένε σε συναδέλφους ότι αφού δεχτούν να δουλεύουν από το σπίτι, δεν θα υπάρχει πρόβλημα να δουλεύουν και τα Σαββατοκύριακα. Καλή θέληση να υπάρχει και σε όλα βρίσκονται λύσεις δηλαδή…

Η εργοδοσία της PWC με τις πράξεις της για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι ενδιαφέρεται μόνο για τα δικά της κέρδη και τα μερίσματα των μετόχων της. Για την επίτευξη των κερδών αυτών δεν διστάζει να παίρνει μετρά ώστε να  διαχειρίζεται το προσωπικό της με τέτοιο τρόπο, ώστε να απολαμβάνει την μέγιστη παραγωγικότητα, με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Αναφορικά με το κόστος, “έπεισε” μετά από εκβιασμούς και πιέσεις την μεγαλύτερη μερίδα των εργαζομένων να υπογράψει νέες ατομικές συμβάσεις ζητώντας τους να νομιμοποιήσουν με την υπογραφή τους απεχθείς όρους εργασίας που χειροτερεύουν την ζωή τους. Μετά από αυτό εκμεταλλεύτηκε το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει παραλάβει και επεκτείνει η κυβέρνηση για να επιμηκύνει τις ώρες εργασίας κατά 2. Μία ώρα διάλειμμα εκτός ωραρίου (που δεν τηρείται φυσικά), καθώς και άλλη μία ώρα υπερεργασίας που συνυπολογίζεται στο μισθό, αφού όπως λέει προσφέρει μισθό μεγαλύτερο από τον κατώτατο.

Πλέον έχει φτάσει στο σημείο να διαγράφει μη χορηγηθείσες, με δικιά της ευθύνη,  άδειες προηγούμενων ετών και αντί να τις αποζημιώσει με προσαύξηση 100% ανά μέρα αδείας που διέγραψε, δίνει σαν χάρη μόνο 20% προσαύξηση, και αυτό μόνο στις χαμηλότερες βαθμίδες.

Συνάδελφοι,

από την πρώτη στιγμή η ΕΛΕΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι η υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης αργά η γρήγορα θα είχε οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζομένους της PwC και σύμφωνα με τα παραπάνω δυστυχώς επαληθεύτηκε.

Δεν έχουμε τα ίδια συμφέροντα με την εργοδοσία της PWC. Θέλουμε μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας και 8ωρη/5ημερη εργασία με ανθρώπινες συνθήκες, άδειες για να μπορούμε να ξεκουραζόμαστε και να περνάμε χρόνο με την οικογένεια μας. Από την άλλη μεριά η εργοδοσία θέλει τη μεγιστοποίηση των κερδών της με την ελαχιστοποίηση του εργασιακού κόστους της. Αποδεικνύεται για μια άλλη φόρα ότι όσο πειθαρχούμε στις εντολές της εργοδοσίας και δεχόμαστε τους ορούς που επιβάλει, χωρίς να  αντιδράμε οργανωμένα και με μαζικούς ορούς, η κατάσταση θα γίνεται ακόμα χειρότερη. Αντίθετα συνάδελφοι που αντέδρασαν, δεν υπέγραψαν και πάλεψαν για να μην  εφαρμοστεί η νέα σύμβαση εργασίας, δεν τους έχει αλλαχθεί το ωράριο τους και πληρώθηκαν κανονικά τις ήμερες αδείας τους με την προβλεπόμενη προσαύξηση.    

Συναδέλφισσα – Συνάδελφε, η ζωή σου και η πάλη για καλύτερες συνθήκες εργασίας είναι στο δικό σου χέρι.

Πάλεψε για τις ανάγκες σου κόντρα στην εργοδοτική επίθεση!

 Δεν είσαι μόνος/μόνη σου!

Έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες για καλύτερες συνθήκες εργασίας και απολαβές. Η ικανοποίηση των αναγκών μας μπορούν να αναδειχθούν, να απαιτηθούν και να ικανοποιηθούν μόνο μέσω της συλλογικής δράσης. Μιλήστε με τους συναδέλφους σας, συνεργαστείτε και απαιτείστε! Εμπιστευτείτε το σωματείο  που έχει  ρόλο στην οργάνωση της πάλης, που μπαίνει μπροστά σε κάθε διένεξη με την εργοδοσία, που διεκδικεί με γνώμονα το δίκιο και τα συμφέροντα μας.

Συνάδελφε

Η ΕΛΕΠΑ ήδη έχει ζητήσει συνάντηση με την Διοίκηση της εταιρείας που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11/02 στις 14.00 προκειμένου να ενημερωθούμε  για το θέμα που έχει προκύψει με τις άδειες των συναδέλφων – εργαζομένων στην εταιρεία.

Απαιτούμε

  • Να δοθούν όλες οι άδειες στους συνάδελφους. Όσες δεν δοθούν να πληρωθούν στο σύνολο τους σύμφωνα με την προβλεπόμενη προσαύξηση 100%
  • Να πάρει πίσω η εργοδοσία τις νέες κατάπτυστες συμβάσεις εργασίας
  • 8ωρη πενθήμερη εργασία

Διεκδικούμε

Η υπογραφή ΣΣΕ στον Κλάδο με αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Η απόφαση να προστατεύσεις τα δικαιώματα σου είναι προσωπική σου επιλογή. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί συλλογική οργάνωση και πράξη.

Μην απελπίζεσαι! Απαίτησε! Οργανώσου! Τίποτα δεν θα σου χαριστεί!

Γίνε μέλος της  Ε.Λ.Ε.Π.Α!

Comments are closed.