Ανακοίνωση Σωματείου στις Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Κ. Μακεδονίας : Η κατρακύλα της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ «Ο ΑΞΙΟΣ» δεν έχει τελειωμό! 

image_pdfimage_print

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ «ΜΑΓΑΖΑΚΙ» ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Συνάδελφοι συναδέλφισσες στη ΜΕΒΓΑΛ,

Η κατρακύλα της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ «Ο ΑΞΙΟΣ» ( ΔΑΚΕ ) δεν έχει τελειωμό! 

Εργοδοσία και συνδικαλιστική πλειοψηφία μετά τα πανηγύρια τους για την εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ, το 2014, ως αφετηρία όπως έλεγαν για μια νέα «ανελικτική πορεία προς όφελος των εργαζομένων της….»που τελικά μεταφράστηκε σε μειώσεις στους μισθούς ,21% μεσοσταθμικά, το 2016. Έρχονται τώρα με την νέα επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν , να υλοποιήσουν κατά γράμμα την κεντρική κατεύθυνση του Σ.Ε.Β και της κυβέρνησης για ακόμα πιο άγριο πετσόκομμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αποδεικνύοντας ότι δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Η επιχειρησιακή αυτή σύμβαση:

  • καταργεί, ουσιαστικά, το συλλογικό χαρακτήρα της σύμβασης. Προβλέπει απλώς ένα τεράστιο εύρος μισθών ανά ειδικότητα, αφήνοντας από κει και πέρα τον κάθε εργαζόμενο να διαπραγματευτεί μόνος του με την εργοδοσία το τελικό ύψος του μισθού του, ανάλογα με τα «προσόντα» του και τα χρόνια προϋπηρεσίας. Χωρίς να γίνεται καμιά αναφορά για το ποια είναι αυτά τα «προσόντα» ή το πώς θα πληρώνεται η προϋπηρεσία. Στην ουσία δηλαδή, κάθε σύμβαση πλέον μετατρέπεται σε ατομική.

  • Συναινεί στην απόδοση τμήματος του μισθού με τη μορφή κουπονιών ή προπληρωμένης κάρτας. Το ποσό αυτό, είναι αφορολόγητο για την επιχείρηση και δίνει στην εργοδοσία ένα επιπλέον κίνητρο για να γλιτώσει, την επιβάρυνση που προκαλούν στο «κόστος εργασίας» η φορολογία και οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορέςΙκανοποιείται δηλαδή το πάγιο αίτημα των βιομηχάνων για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μειώνονται τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα άδειας ενώ τίποτε δε διασφαλίζει τους εργαζόμενους ότι το τμήμα του μισθού τους που δίνεται με αυτή τη μορφή θα καταβάλλεται και τους επόμενους μήνες.

  • Διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε παλιούς και νέους καθώς, όσοι προσληφθούν από δω και στο εξής δε θα έχουν ούτε αυτήν την ελάχιστη προστασία που παρέχει η απαράδεκτη αυτή σύμβαση. Σας καλούν να αποδεχθείτε δηλαδή ότι προκειμένου να μη θιγεί η κερδοφορία της επιχείρησης, τα παιδιά σας θα πρέπει να εργάζονται χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας

  • προωθεί όλα τα ιδεολογήματα της εργοδοσίας, περί αξιολόγησης, «εξορθολογισμού» των μισθών και ανάγκης εναρμόνισης της μισθολογικής πολιτικής της επιχείρησης με εκείνη της αγοράς. Ανάγκη για ποιον; Για τη διασφάλιση των κερδών των μετόχων, σίγουρα. Οι ανάγκες όμως των εργατών δεν καθορίζονται από την «αγορά». Λένε ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της επιχείρησης, άρα και οι θέσεις εργασίας. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Η υψηλή κερδοφορία της ΦΑΓΕ και της Nestle, δε τους εμπόδισε να κλείσουν τα εργοστάσια σε Αμύνταιο και Ταύρο αντίστοιχα. Τα εργοστάσια άλλωστε κλείνουν από τον αδυσώπητο ανταγωνισμό των βιομηχάνων και της ανάγκης να κυνηγούν διαρκώς μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους

Συνάδελφοι συναδέλφισσες

Η στάση τους αυτή αναδεικνύει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να τους βάλουν στο περιθώριο. Να καταδικάσουν τις πλειοψηφίες που βάζουν φρένο στις αγωνιστικές τους διαθέσεις και στην ανάγκη για οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης τους. Να διαλύσουν τους μηχανισμούς της ταξικής συνεργασίας, να απορρίψουν τη λογική που λέει ότι τάχα μπορούν να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα και οι ανάγκες των βιομηχάνων και οι ανάγκες των εργατών. Να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις για την αγωνιστική διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων και δικαιωμάτων, που αποτελεί μονόδρομο για την ικανοποίηση των σύγχρονων, πραγματικών αναγκών τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους να παλέψουν από κοινού με το κλαδικό συνδικάτο για:

• την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας μαζί με την Ομοσπονδία του κλάδου.

• οργάνωση του αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών, για τη διεκδίκηση των πραγματικών αναγκών.

• Κατάργηση του νόμου Βρούτση Αχτσιόγλου

• για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Δυναμώνουμε μαζικοποιούμε το κλαδικό μας συνδικάτο.

Οργανώνουμε την ενότητα του κλάδου.

Ισχυροποιούμε το ταξικό κίνημα στον κλάδο τροφίμων – ποτών.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ , 10 πμ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Comments are closed.