Ανακοίνωση – Καταγγελία Σωματείου ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π.: Όλοι στην απεργία 24 Σεπτέμβρη

image_pdfimage_print

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ. ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΛΟΓΟΔΟΤΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ.

Συνάδελφοι ,

Η κυβέρνηση φέρνει πολυνομοσχέδιο που θα καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις,. που θα νομιμοποιεί και θα επεκτείνει την κρατική και εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα συνδικάτα, θα καταργούν τα καταστατικά των σωματείων, θα φακελώνουν την συνδικαλιστική δράση συνολικά.

Στο λιμάνι γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει η εργοδοσία να φτιάχνει δικά της σωματεία, να ορίζει τα δικά της τσιράκια ως συνδικαλιστές και να υπογράφει συμβάσεις με τον αυτό της. Γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει εργοδοτική τρομοκρατία, τι σημαίνει να διώκεται το δικαίωμα στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Τα μέτρα που φέρει η νέα κυβέρνηση στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανταγωνιστικότητας, στην ενίσχυση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων όπως της “COSCO”. Θέλουν να δώσουν μεγαλύτερο χτύπημα στις ΣΣΕ, στις εργασιακές σχέσεις και στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων.

Μετά από 10 χρόνια κρίσης και τριών μνημονίων που σακάτεψαν τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας χρεώσουν εκ’ νέου την ανάπτυξή τους, μια ανάπτυξη που φέρει πλέον το λιμάνι του Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου σε διακίνηση container,

Η κυβέρνηση παίρνοντας την σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αντεργατική πολιτική και ετοιμάζει χτύπημα απέναντι στην οργάνωση των εργαζομένων. Ετοιμάζει το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Συνδικάτων, την παρεμπόδιση των απεργιών, με εργαλείο την εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη λήψη απόφασης για απεργία, φακελώνει τους εργαζόμενους  αν είναι μέλη συνδικάτων, αν αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα τους, αν διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους και όλα αυτά με ένα απλό ηλεκτρονικό αρχείο. Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι γνωρίζουμε έχοντας αποκτήσει την δική μας πείρα για τις πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις μέσα από τις γραμμές του Σωματείου μας. Όλοι μας έχουμε ακούσει και γνωρίζουμε τα παπαγαλάκια της εργοδοσίας που από την πρώτη στιγμή προτρέπουν τους εργαζόμενους να μην έχουν σχέση με το Σωματείο μας και να κοιτούν τη δουλίτσα τους λες και δεν είναι κοινά τα πρόβλημα των εργαζομένων.

Όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση τα σχεδιάζει  κατά παραγγελία για τους εργοδότες. Θέλουν να υπάρχει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς  όπως γινόταν στο λιμάνι πριν το 2014 και την ίδρυση του Σωματείου ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π. Δεν τους αρκεί να βγαίνουν οι απεργίες όλες παράνομες δε θέλουν καν οι εργαζόμενοι να κάνουν κουβέντα για τα οξυμένα προβλήματα.

Επικαλούνται την δημοκρατία και την διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζόμενων, αυτοί που κυβερνούν τη χώρα με ποσοστό 40% απ το 58% που ψήφισαν  αλλά το μόνο που επιθυμούν είναι να μην γίνεται πραγματική συζήτηση στις συλλογικές διαδικασίες, θέλουν σωματεία σφραγίδα κατά παραγγελία της “COSCO”. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στους χώρους  δουλειάς και πως η κυβέρνηση, υλοποιώντας το δόγμα «Νόμος και Τάξη» προσπαθεί να βάλει  τον «αστυφύλακα» μέσα στα συνδικάτα.

Τα σωματεία είναι οργανώσεις εργατών, όχι του κράτους και της “COSCO”. Άλλωστε ήδη έχουν φτιάξει το δικό τους σωματείο για διασπάσουν τον δίκαιο αγώνα μας. Το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ φτιάχτηκε και λειτουργεί για να υπηρετήσει τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων στο λιμάνι και όχι τα «θέλω» της  “COSCO” και της DPORT, γι αυτά έχουν τα δικά της τσιράκια, το δικό της σωματείο.

Μετά τα αδιάσειστα στοιχεία που έχουμε καταθέσει και αποδεικνύεται η δημιουργία του εργοδοτικού συνδικάτου από την εργοδοσία έρχεται και η υπογραφή μιας κατάπτυστης συλλογικής σύμβασης Εργασίας που διατηρεί όλα τα αρνητικά στοιχεία των ατομικών συμβάσεων, διατηρώντας τις διάφορες μισθολογικές κατηγορίες ανά ειδικότητα, δεν συμπεριλαμβάνει τα νυχτερινά τα Σάββατα και τις Κυριακές. Ακόμα και η αύξηση που δόθηκε με τη προπληρωμένη κάρτα δεν λογίζεται ως μισθός αφού δεν συνυπολογίζεται ως άδεια, επιδόματα, αποζημιώσεις κλπ. Επίσης η σύμβαση που υποτίθεται πως μας κατοχυρώνει προβλέπει πως εάν η εκάστοτε κυβέρνηση έρθει με νόμο και κόψει τα δώρα τότε αυτό θα ισχύσει και στη ΣΣΕ. Η απαράδεκτη στάση τους απέναντι στο δικαίωμα όλων των εργαζομένων να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά στόχο έχουν να προστατέψουν τα κέρδη της εργοδοσία. Παρ’ όλα αυτά βρισκόμενοι σε παραλήρημα δήλωσαν πως μετά την ίδρυση του δικού τους σωματείου ενταθήκαμε στα ΒΑΕ. Δηλαδή μας λένε ότι  13 Αυγούστου τελείωσαν οι εκλογές του Σωματείου τους και πρόλαβαν με τον σκληρό αγώνα τους μέσα σε μια βδομάδα να μας εντάξουν στα ΒΑΕ. Μιλάμε για παγκόσμιο φαινόμενο στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Είναι συνέχεια της προσπάθειας που κάνουν “COSCO”-DPORT για διασπάσουν τους εργαζομένους, να τρομοκρατήσουν, να βάλουν στο γύψο το πρωτοπόρο σωματείο μέσα στο λιμάνι, το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ. Αφού με ψευδείς – ανυπόστατες κατηγορίες  ζητούν  τη δίωξη του προέδρου, των μελών του Δ.Σ.  και  λιμενεργατών του Σωματείου μας «ΕΝΕΔΕΠ» που πρωτοστάτησαν στην  3μερη απεργιακή μάχη που πραγματοποιήσαμε τον Μάη-Ιούνη του 2018  στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά, έχοντας την  αγωνιστική στήριξη και την αλληλεγγύη συνδικάτων και εργαζόμενων, τώρα προσπαθούν να διασφαλίσουν τη δράση του δικού τους Σωματείου, του Σωματείου της εργοδοσίας.

Είναι βαθιά γελασμένοι! Καμιά απόφαση δικαστηρίου, κανένας νόμος της κυβέρνησης ΝΔ δεν θα κάμψει τον αγώνα μας για να μια ζωή με συγκροτημένα δικαιώματα, για να μπορούμε κοιτάμε τις οικογένειες μας μάτια ,  οι αγώνες μας  για καλύτερο αύριο δεν θα σταματήσουν.

Το Δ.Σ. του  Σωματείο μας  ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π.  με  τη δύναμη των ίδιων των εργατών θα παραμείνει πιστό σε αυτό το καθήκον, θα μείνει πιστό στον αγώνα για την καλυτέρευση των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, Δεν τους κάνουμε τη χάρη. Οι λιμενεργάτες  δεν σκύβουν το κεφάλι. Με όπλο τη δική μας πείρα, τους αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα οργανώνουμε την αντεπίθεση.

Κόντρα στην τρομοκρατία της “COSCO” DPORT, τους πολιτικούς τους εκπρόσωπους αλλά και το δικό της σωματείο, οργανώνουμε την πάλη μας με ΕΝΕΔΕΠ μαζικό, ενωτικό βάζοντας στο επίκεντρο τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες.

  • Κάτω τα χέρια από τις κλαδικές συμβάσεις
  • Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.
  • Κάτω τα χέρια από το δικαίωμά μας στη συλλογική οργάνωση και πάλη.
  • Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία.
  • Υπογραφή ΆΜΕΣΑ Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων.
  • Μόνιμες 6άρες πόστες. – Διασφάλιση των όρων Υγιεινής και Ασφάλειας
  • Συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζομένους.

                                  Εκ του Διοικητού Συμβουλίου

Comments are closed.