Ανακοίνωση – Κάλεσμα συμπόρευσης του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ν. Ηρακλείου

image_pdfimage_print

Ζούμε σε μια περίοδο που τα εργασιακά δικαιώματα και οι μισθοί μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη για να χωρέσουν στην ανάπτυξη των βιομήχανων. Το “αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο” που ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση η νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα δώσει συνέχεια στην επίθεση που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη, του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα έχει τη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που πλειοψηφούν σε μια σειρά σωματεία, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και στη ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα προβλέπει μεταξύ άλλων πως:

  • Μια επιχείρηση, στην οποία υπογράφεται επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) θα μπορεί να επικαλείται οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα ανταγωνιστικότητας για να μην την εφαρμόζει. πχ αν η Coca Cola επικαλεστεί προβλήματα ανταγωνιστικότητας θα μπορεί να αμείβει τους υπαλλήλους της με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), δηλαδή με μισθό 650€ μικτά!
  • Η επέκταση μιας Κλαδικής ΣΣΕ θα γίνεται πιο δύσκολη. Στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών ανήκουν από το Ηράκλειο το κλαδικό Συνδικάτο και το επιχειρησιακό Σωματείο των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Coca Cola. Αν η Ομοσπονδία μας υπογράψει Κλαδική ΣΣΕ, όπως αυτή που προτείνει, με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, για να εφαρμοστεί θα πρέπει να αποδείξει πως δεν πλήττει την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση. Με άλλα λόγια οι εταιρίες θα επικαλούνται οικονομικές δυσκολίες και δεν θα εφαρμόζουν τη Σύμβαση, άσχετα αν οι εργαζόμενοι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με τα 650€ της ΕΓΣΣΕ.
  • Οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να προσφύγουν μονομερώς στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για να εφαρμοστεί η ΣΣΕ που έχουν κατακτήσει γιατί θα πρέπει να αποδείξουν πως αυτό συνδέεται μεταξύ άλλων με το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας!

Για τα παραπάνω οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν περιθώρια συλλογικής αντίδρασης καθώς προβλέπεται πως:

  • Το υπουργείο και οι εργοδότες θα γνωρίζουν ποιοί είναι οι ψηφίσαντες ενός σωματείου, άρα θα μπαίνουν στη “μαύρη λίστα”. Αυτόματα τα σωματεία θα αποδυναμωθούν και δεν θα έχουν δύναμη να διεκδικήσουν υπέρ των μελών τους, αν περάσει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.
  • Οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων θα μπορούν να λαμβάνονται με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Με αυτό τον τρόπο καταργείται ο διάλογος, η αντιπαράθεση, η συνδιαμόρφωση αποφάσεων. Επίσης δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως η ηλεκτρονική ψήφος του εργαζόμενου για κρίσιμα ζητήματα, όπως η απεργία, θα δίνεται κάτω από το βλέμμα του διευθυντή ή θα είναι στη διάθεση του εργοδότη εκ των υστέρων.

        Για όλα τα παραπάνω, την Τετάρτη 2/10 δεκάδες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα πήραν απόφαση για απεργία. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Coca Cola στο Ηράκλειο ενημερώθηκαν για την απεργία από κλιμάκιο του Συνδικάτου μας μερικές μέρες πριν. Στις 2/10, απεργιακή φρουρά του Συνδικάτου μας βρέθηκε έξω από το εργοστάσιο με σκοπό να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους για τα αιτήματα της απεργίας και τις επιδιώξεις του “αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου” που θέλει να φέρει η κυβέρνηση.  Διαπιστώσαμε πως πολλοί εργαζόμενοι δεν είχαν ενημερωθεί για την απεργία από το επιχειρησιακό σωματείο πόσο μάλλον για να απεργήσουν.

        Το συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Coca Cola στο Ηράκλειο, ιδιαίτερα το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου να πάρει θέση απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Είναι κρίσιμο τα επιχειρησιακά σωματεία να έχουν συνεργασία και κοινό βηματισμό με τα κλαδικά συνδικάτα και κατ’ επέκταση με την Ομοσπονδία.

Απευθύνουμε κάλεσμα στους συναδέλφους της Coca Cola 3ε στο Ηράκλειο, να γίνουν μέλη και του Κλαδικού Συνδικάτου.

Ώστε να πάρει σάρκα και οστά η ενότητα και ο αγώνας για τα κοινά μας προβλήματα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να έχουμε κατακτήσεις, αλληλοβοήθεια και ανταλλαγή πείρας σε όλα τα επίπεδα. Είναι ανάγκη να έχουμε ενιαίο μέτωπο απέναντι στο πολυνομοσχέδιο- τερατούργημα που θέλει να πάψει οριστικά τις ΣΣΕ, να καταργήσει τα σωματεία και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες γιατί αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των βιομηχάνων.

Χρειαζόμαστε σωματεία μαχητικά, που να διεκδικούν δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας! Να μας ενημερώνουν, να μας οργανώνουν και να πρωτοστατούν στους αγώνες.

Τα σωματεία λειτουργούν με βάση τα καταστατικά τους. Δεν δίνουν λογαριασμό σε καμιά κυβέρνηση και εργοδοσία, παρά μόνο στα μέλη τους.

 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του εργοστασίου της CocaCola στο Ηράκλειο, να παραβρεθούν στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου μας, την Παρασκευή 18/10/2019, στις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Comments are closed.