Για τις νέες ρυθμίσεις για τους μετανάστες εργάτες γης και τη συμφωνία Ελλάδας – Μπαγκλαντές
Συνάδελφοι, αδέλφια μας από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Ινδία και από αλλού, που ζείτε και εργάζεστε, ορισμένοι για πολλά χρόνια, στην Ελλάδα, κάτω από άθλιες συνθήκες και ιδιαίτερα στην αγροτική παραγωγή.
Η κυβέρνηση της ΝΔ πριν από λίγες ημέρες ψήφισε μία νέα νομοθετική ρύθμιση για τους μετανάστες εργάτες γης, που σας αφορά άμεσα. Επίσης, πριν από έξι μήνες υπόγραψε μία συμφωνία για τη μετανάστευση με την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, που αποτελεί το υπόδειγμα για ανάλογες συμφωνίες με άλλες χώρες.
1.Με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, οι μετανάστες εργάτες γης που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και δεν έχουν «νόμιμα χαρτιά», μπορούν να αποκτήσουν άδεια διαμονής αποκλειστικά για προσωρινή απασχόληση σε εποχικές αγροτικές εργασίες. Η άδεια αυτή ισχύει για 30 έως 90 ημέρες. 10 ημέρες πριν από τη λήξη της, η άδεια αυτή μπορεί να παραταθεί για το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή έως 90 ημέρες. Ο εργάτης πρέπει να είναι κάτω από 60 χρονών.
Ο αριθμός των θέσεων εργασίας για κάθε περιοχή είναι προκαθορισμένος.
Οι εργοδότες πρέπει να υποβάλουν αίτημα και να πληρώσουν παράβολο 110 Ευρώ για κάθε μετανάστη εργάτη ξεχωριστά, μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2022, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Θα ζητήσουν από κάθε εργάτη το διαβατήριο του ή νόμιμο ταξιδιωτικό έγγραφο που ισχύει ή αντίγραφο του παλιού ταξιδιωτικού εγγράφου μαζί με υπεύθυνη δήλωση. Επίσης, οι εργοδότες θα ζητήσουν από κάθε εργάτη ένα επίσημο έγγραφο ή υπεύθυνη δήλωση με το όνομα, επώνυμο, χώρα και έτος γέννησης, όνομα και επώνυμο των γονέων του.
Υποτίθεται ότι ο εργοδότης πρέπει να εξασφαλίζει ή να νοικιάζει ασφαλές και υγιεινό κατάλυμα στους εργάτες. Το ενοίκιο πρέπει να είναι ανάλογο προς το μισθό. Ο εργοδότης δεν μπορεί να κρατάει το ενοίκιο από τον μισθό.
Ο μετανάστης εργάτης πρέπει να μένει στο κατάλυμα που έχει δηλωθεί, εκτός εάν αλλάξει ο εργοδότης. Ο νέος εργοδότης πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση.
Κατά την διάρκεια της εποχικής εργασίας, ο εργάτης έχει δικαίωμα να φύγει και να ξαναέρθει στην Ελλάδα δυο φορές το μήνα. Η ασφάλιση του γίνεται με εργόσημο.
2.Στις 9 Φεβρουαρίου 2022 η κυβέρνηση της Ελλάδας υπόγραψε με την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές μία νέα συμφωνία για τη μετανάστευση. Η συμφωνία αυτή δεν ισχύει ακόμα, αλλά πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν ορισμένες διαδικασίες στις δύο χώρες. Με τη συμφωνία αυτή, η Ελλάδα και το Μπαγκλαντές αναλαμβάνουν ορισμένες υποχρεώσεις.
Η Ελλάδα πρέπει να χορηγήσει: –15.000 άδειες προσωρινής διαμονής, για τους εργαζόμενους από το Μπαγκλαντές που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα,- 4.000 νέες άδειες προσωρινής διαμονής κάθε χρόνο, σε όσους εργαζόμενους από το Μπαγκλαντές θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα.
Οι άδειες αυτές θα έχουν διάρκεια 5 χρόνια. Κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να μένει και να εργάζεται στην Ελλάδα 9 μήνες κάθε χρόνο. Ο εργαζόμενος δεν μπορεί να ζητήσει να έρθει η οικογένεια του στην Ελλάδα ούτε έχει δικαίωμα να παραμείνει στην Ελλάδα για περισσότερο χρόνο.
Η συμφωνία αφορά την αγροτική παραγωγή και άλλους κλάδους εποχικής εργασίας.
–Οι εργαζόμενοι που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσα σε 180 μέρες, από τότε που θα αρχίσει να ισχύει η συμφωνία. Θα πληρώσουν κάποιο παράβολο και χρειάζεται να έχουν ταξιδιωτικό έγγραφο (διαβατήριο), που θα ισχύει για 2 χρόνια τουλάχιστον μετά από την αίτηση, καθώς και σύμβαση εργασίας ή βεβαίωση εργοδότη για απασχόληση.
Εάν οι αιτήσεις που θα κατατεθούν είναι παραπάνω από 15.000, θα καλυφθούν από το ανώτατο όριο των νέων 4.000 αδειών για κάθε χρόνο.
–Οι εργαζόμενοι από το Μπαγκλαντές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα για εργασία, πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να πληρώσουν κάποιο παράβολο. Χρειάζεται να έχουν: – Ταξιδιωτικό έγγραφο (διαβατήριο), που θα ισχύει για 2 χρόνια τουλάχιστον μετά από την αίτηση,– Σύμβαση εργασίας, που θα ορίζει συγκεκριμένα τους όρους της εργασίας. Η διάρκεια απασχόλησης απαιτείται να είναι τουλάχιστον για ένα χρόνο. –Ασφάλεια υγείας.
Δεν θα δίνεται άδεια σε όσους θεωρούνται «επικίνδυνοι».
Το Μπαγκλαντές αναλαμβάνει την υποχρέωση να συνεργαστεί στην επιστροφή όσων εργαζομένων δεν έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Επίσης, έχει την υποχρέωση να πάρει νέα μέτρα κατά της «παράνομης» μετανάστευσης και να αυξήσει την προστασία των συνόρων του.
Συνάδελφοι, οι παραπάνω ρυθμίσεις παρέχουν μια ελάχιστη προστασία για τα δικαιώματά σας. Ακόμα κι αυτή δόθηκε μόνο μετά από τον αγώνα και την διεκδίκηση. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί!
– Να δοθούν χαρτιά σε όλους τους μετανάστες, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα για χρόνια, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μπορούν να έρθουν οι οικογένειες τους στην Ελλάδα και τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο.
– Να αυξηθούν τα μεροκάματα. Να εξασφαλισθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης, καθώς και η πλήρης πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Να γίνουν προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας με ευθύνη του κράτους.
– Να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός όλων των μεταναστών εργατών, με ευθύνη του κράτους, για την προστασία από τον κορονοϊό και τις άλλες ασθένειες.
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ!
Bilateral-agreement-between-Bangladesh-Greece-for-land-workers.pdf