Ανακοίνωση Αγωνιστικής Συσπείρωσης στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων για τις 9 Ιούλη

image_pdfimage_print

 

Να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις!

 Συλλαλητήριο 9 Ιούλη, 7:30μμ Πλατεία Καπνεργάτη

 

Η κυβέρνηση, αφού πέρασε μέσα στην καραντίνα μια σειρά αντεργατικά μέτρα, που από προσωρινά έγιναν πλέον μόνιμα, αφού μπούκωσε με ζεστό χρήμα τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τώρα θέλει να πατάξει κάθε αντίδραση, κάθε φωνή που αντιτίθεται στη σχεδιαζόμενη πολιτική.

Μετά το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, που ξεκίνησε με νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ δυναμώνει την καταστολή, φέρνοντας νομοσχέδιο ουσιαστικής απαγόρευσης των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων. Αυτό που δεν πέτυχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, ώστε να κλείσει το στόμα όλων των εργαζόμενων, επιδιώκουν να το κάνουν με έναν χουντικής έμπνευσης νόμο που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης ενός βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με αιματηρούς αγώνες.

Δε θα περάσει η σιγή νεκροταφείου!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και στο εργοστάσιό μας είναι πολλά και οξυμένα. Η εντατικοποίηση της δουλειάς τσακίζει κόκκαλα την ώρα που οι μισθοί είναι καθηλωμένοι, ειδικά σε ένα περιβάλλον βαριάς χημικής βιομηχανίας που η επικινδυνότητα είναι μεγάλη. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων είναι όμηροι των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, των μετακινήσεων από εταιρεία σε εταιρεία για να μην μπορέσουν να αποκτήσουν δικαιώματα.

Την ίδια ώρα και ενώ το εργοστάσιο λειτουργεί σε πλήρη παραγωγικότητα, 135 εργαζόμενοι από την αρχή της χρονιάς βρίσκονται εκτός εργοστασίου αφού η εταιρεία δεν αποδέχεται την εργασία τους και τους έχει θέσει σε ένα ιδιότυπο «lock-out».

Πλέον οι αυταπάτες γκρεμίστηκαν, η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε τόσο οι συνάδελφοι που δουλεύουν στο εργοστάσιο όσο και οι συνάδελφοι που παραμένουν εκτός παραγωγής δεν συμφέρει κανέναν μας, παρά μόνο την εργοδοσία, που μπορεί ανεμπόδιστα να εκμεταλλεύεται την κατάσταση που διαμορφώθηκε όλα αυτά τα χρόνια και ήρθε η  πανδημία και η  κρίση για να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο τη θέση μας.

Τώρα, με το νέο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση ομολογεί ότι η ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους πρόκειται να χειροτερέψει το επόμενο διάστημα. Είναι γεγονός ότι όταν παίρνονται άγρια αντεργατικά μέτρα, δυναμώνει και η καταστολή ενάντια στο εργατικό κίνημα. Για να έχουν οι μεγαλοεργοδότες ελεύθερα τα χέρια και ανενόχλητοι να μας ξεζουμίζουν.

Με το νέο νομοσχέδιο ουσιαστικά νομιμοποιείται ένα όπλο που εδώ και πολλά χρόνια είναι στα χέρια της εργοδοσίας. Η αμαύρωση και η συκοφαντία των αγώνων μας. Έχουμε εμπειρία από στημένα σκηνικά που αξιοποιήθηκαν για να (πυρκαγιές, ζημιές μέσα στο εργοστάσιο )

Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας για να τους δώσουμε την απάντηση που τους αξίζει. Μόνο μέσα από αγωνιστικές διεργασίες θα πετύχουμε να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς στο ύψος του οργανισμού. Μόνο μέσα από τον αγώνα μας μπορεί το εργοστάσιο να λειτουργεί χωρίς να επιβαρύνει την υγεία μας και το περιβάλλον.

 Αυτούς τους αγώνες θέλουν προκαταβολικά να τους σταματήσουν!

Το νομοσχέδιο επιδιώκει να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση, μέσα από διατάξεις-λάστιχο, που θα τις ερμηνεύουν οι αστυνομικές αρχές και οι άλλοι μηχανισμοί καταστολής. Έχει στόχο να χειραγωγήσει το μυαλό, εμφανίζοντας τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ως κάτι εν δυνάμει “εγκληματικό” και “επικίνδυνο”.

  • Το νομοσχέδιο έρχεται να επιβάλει τους όρους, τα μέρη και το περιεχόμενο που θα έχει μία διαδήλωση. Χώροι συγκέντρωσης δεν μπορεί να είναι δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία. Επίσης μπορούν να γενικεύονται οι απαγορεύσεις όταν πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις χωρίς γνωστοποίηση στις αρχές ή αν δεν «συμμορφώνονται» οι διαδηλωτές στους περιορισμούς. Το νομοσχέδιο «επιτρέπει» συγκεντρώσεις μόνο για γεγονότα “κοινωνικής σημασίας”, προϋπόθεση που μπορεί να ερμηνεύεται από τον καθένα διαφορετικά.
  • Εισάγει απαγορεύσεις με βάση το “σκοπό” της συγκέντρωσης, σε συνδυασμό με τον αριθμό των συγκεντρωμένων. 
  • Αναθέτει στην αστυνομία υπερεξουσίες και διευρύνει τον κατασταλτικό ρόλο του λιμενικού σώματος, καθώς νομιμοποιείται η χρησιμοποίησή του ενάντια στις εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις. Το νομοσχέδιο ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα ερμηνείας του νόμου. Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση.
  • Ανάγει σε ιδιώνυμο αδίκημα και θα «καταζητούνται» οι συμμετέχοντες σε «απαγορευμένη» συγκέντρωση – διαδήλωση.
  • Δίνεται η δυνατότητα στην αστυνομία να μπορεί να αποφασίζει την απαγόρευση μέχρι και στο παρά πέντε. Παράλληλα απαιτεί τα στοιχεία ταυτότητας του οργανωτή και πλήρες χρονοδιάγραμμα και τοπογραφικό για την έναρξη–λήξη και τη διαδρομή της συγκέντρωσης

Οι αγώνες δε μπαίνουν στο γύψο!

Ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση και στις εργοδοτικές ενώσεις ότι οι εργάτες θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν πιο μαζικά και αποφασιστικά. Είναι ο μόνος δρόμος για να υπερασπιστούμε τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά, για το δικαίωμα στην εργασία, στην αξιοπρέπεια, στο δικαίωμα για να ζούμε χωρίς τους εκμεταλλευτές που σκορπούν φτώχεια, δυστυχία, πολέμους.

 Οι εμπνευστές αυτού του τερατουργήματος να γνωρίζουν πως το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να κάνει πίσω! Οι εργαζόμενοι θα κουρελιάσουν και αυτό το νομοσχέδιο, θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, το σωματείο, να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με τα ταξικά σωματεία της πόλης μας.

 

 

Comments are closed.