Αναδημοσίευση Άρθρου της Α. Ρέτζιου Προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας από τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δημοσιεύτηκε στις

 28 Φλεβάρη 2024!

Ένας χρόνος από τα έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας ,οι περισσότεροι νέα παιδιά και φοιτητές. Το τραύμα ανοιχτό  ,ακόμα αιμορραγεί για τις οικογένειες των θυμάτων αλλά και για τους επιζώντες του πολύνεκρου δυστυχήματος!

Ανείπωτη θλίψη. Αλλά και οργή. Οργή για το σκηνικό συγκάλυψης που επιχειρεί  να  στήσει η κυβέρνηση με τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για να βγάλουν από το κάδρο των ευθυνών την πολιτική της «απελευθέρωσης» και της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων που υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.Οργή για την πολιτική που δε διστάζει  να θυσιάσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές για να διασφαλίσει τα κέρδη των λίγων

Ανάμεσα στα εκατομμύρια λαού που ξεχύθηκαν στους δρόμους  πριν από ένα χρόνο δίνοντας την υπόσχεση ότι το «έγκλημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί» ήταν και οι υγειονομικοί. Ήταν  και οι συνάδελφοι γιατροί και νοσηλευτές από τα νοσοκομεία της Λάρισας που ακόμα τους στοιχειώνουν οι εικόνες που αντίκρισαν εκείνες τις μέρες. Απανθρακωμένα ,διαμελισμένα πτώματα ,γονείς που ρωτούσαν αν ζει το παιδί τους.

Την υπόσχεση που δώσαμε έχουμε χρέος να την τηρήσουμε.

Η πολιτική του «κόστους –οφέλους» που έκοψε το νήμα της ζωής στους 57 συνανθρώπους μας ευθύνεται και για τα τραγικά αδιέξοδα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας και οι ασθενείς μας.

 Για το ιστορικά χαμηλό σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων ,για τη διάλυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,για τις 90000 στη λίστα αναμονής  για ένα χειρουργείο ,για το 30% των κλειστών χειρουργικών αιθουσών ,για τις συνεχείς μετακινήσεις υγειονομικών, τα χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό και τις διπλοβάρδιες ,την  υπερεφημέρευση ,τα φρακαρισμένα μετά από κάθε εφημερία νοσοκομεία ,για τον εξαναγκασμό σε περιπλάνηση ανά την Ελλάδα των ασθενών ακόμα και μικρών παιδιών ,για το μαρτύριο της σταγόνας των χιλιάδων συμβασιούχων στην υγεία ,για τη μαζική αιμορραγία επιστημονικού δυναμικού από το δημόσιο σύστημα υγείας προς τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό,για τη δραματική επιδείνωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού μας που πληρώνει διπλά και τριπλά για δαπάνες υγείας.

1,6 δις ευρώ πλήρωσε ο λαός μας το 2021 για τη συμμετοχή του στα φάρμακα .100.000.000 ευρώ τα έσοδα από τα απογευματινά  επί πληρωμή ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων.

Οι μεγάλοι  ωφελημένοι οι έμποροι της υγείας .1,9 δις το χρόνο το μέγεθος της εγχώριας αγοράς των ιδιωτικών γενικών ,μαιευτικών ,ψυχιατρικών κλινικών ,κέντρων αποκατάστασης και διαγνωστικών κέντρων. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ με πρόσχημα τη μείωση των μακροχρόνιων αναμονών ,αποτέλεσμα της συνειδητής διαχρονικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης ,της υποστελέχωσης ,της εμπορευματοποίησης της υγείας ,κάνει ένα ακόμα πιο αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων. Προχωράει στην εφαρμογή του νόμου  για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Νόμος που ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ το 2002 ,ξέχασε να καταργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ενεργοποιείται από τη ΝΔ.

Έγκαιρα θα χειρουργείται  πλέον μόνο όποιος  θα έχει να πληρώσει το νόμιμο «φακελάκι». Οι υπόλοιποι θα περιμένουν  στις ψηφιακές λίστες αναμονής.

Στόχος τους να απαλλαγεί ο  κρατικός προϋπολογισμός από το «βάρος»  της  χρηματοδότησης των νοσοκομείων για  να περισσέψει ζεστό κρατικό χρήμα για την παντός είδους στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Επικαλούνται  τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας  και αρνούνται πεισματικά να προσλάβουν όλο το αναγκαίο μόνιμο  προσωπικό ,να  δώσουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας , να ανοίξουν τις  κλειστές  χειρουργικές αίθουσες και τα κρεβάτια ΜΕΘ, ώστε  να μπορεί ο ασθενής να χειρουργείται έγκαιρα χωρίς να είναι αναγκασμένος να πληρώσει επιπλέον. Την ίδια στιγμή δίνουν δις ευρώ για τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ ,για την αποστολή φρεγάτας στη Ερυθρά για τα συμφέροντα των εφοπλιστών ,δις δολάρια για την αγορά F35 ,για «πράσινες», «ψηφιακές» μπίζνες . 

Οι πρωτόγνωρες σε μαζικότητα κινητοποιήσεις στην Κρήτη και σε άλλες πόλεις ,η επιτυχημένη 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ φανερώνουν τις δυνατότητες. Οι υγειονομικοί  ξανά στο δρόμο του αγώνα! Στις 22  Φλεβάρη στην πανελλαδική πανυγειονομική  απεργία! Στις 28 Φλεβάρη στη  πανεργατική πανελλαδική απεργία!  Δίνουμε το «παρόν» στο μεγάλο απεργιακό προσκλητήριο δεκάδων Ομοσπονδιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, Εργατικών Κέντρων ,εκατοντάδων πρωτοβάθμιων σωματείων.

Για να διεκδικήσουμε  μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού , για μονιμοποίηση των συμβασιούχων ,για ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ, για αυξήσεις στους μισθούς μας ,για δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό .

Παίρνουμε θέση στο μεγάλο απεργιακό μέτωπο  για να μην ξεχαστεί ,να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Γιατί αρνούμαστε να θυσιάζουμε  την υγεία  και τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων. 

Αφροδίτη Ρέτζιου

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ)

Περισσότερα

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...

Δήλωση Θανάση Γκώγκου (μέλος ΔΣ ΔΥΠΑ εκ μέρους των εργαζομένων) για το νέο άθλιο πρόγραμμα που αφορά τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ

Αίσχος και ντροπή! Την ώρα που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ως μια γροθιά βρίσκονται επί...