Άμεσα Μέτρα τώρα στους χώρους δουλειάς για τον καύσωνα

Δημοσιεύτηκε στις

ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

            Ο παρατεταμένος καύσωνας που αναμένεται τις επόμενες μέρες στη χώρα επιβάλει την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των συνδικάτων για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.  Οι χώροι δουλειάς έχουν ήδη μετατραπεί, με ευθύνη της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων, σε κολαστήρια με την εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Σε συνθήκες καύσωνα πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους, γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς, και στα εξαντλητικά ωράρια, η θερμική καταπόνηση πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κατηγορίες με χρόνια προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο θάνατος – δολοφονία πριν λίγες μέρες 57χρονου εργαζόμενου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που, αν και καρδιοπαθής, αναγκάστηκε με εγκληματικό τρόπο από την εργοδοσία να δουλεύει υπερωρία ντάλα-μεσημέρι, υπό 37 βαθμούς, σε ανοιχτό χώρο, δίχως κανένα μέτρο προστασίας.

            Μεταλλοβιομηχανίες, εργοτάξια, λιμάνια, αμπάρια, γίνονται τις μέρες του καύσωνα καζάνια θανάτου. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες βρίσκονται εκτεθειμένοι στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων (οικοδομές, delivery, ταχυμεταφορές, υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου στους Δήμους, κ.λπ). Δεν είναι λύσεις το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκαλάκι νερό, όπως συχνά-πυκνά ακούγεται στους χώρους δουλειάς.

            Την ίδια ώρα που η μεγαλοεργοδοσία εκβιάζει τους εργαζόμενους να συνεχίζουν την εργασία τους σε συνθήκες καύσωνα παίζοντας τη ζωή τους “κορόνα – γράμματα”, οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν διαλύσει τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, την Επιθεώρηση Εργασίας. Μετατρέποντας την σε “Ανεξάρτητη Αρχή” πετάνε από πάνω τους το μπαλάκι της ευθύνης για τον έλεγχο της τήρησης από τους εργοδότες των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

            Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις. Μόνο με τη δική μας παρέμβαση μπορούμε να προστατέψουμε τις ζωές μας. Το ΠΑΜΕ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε άμεση κινητοποίηση για την προστασία των εργαζομένων, να πάρουν πρωτοβουλίες, να βγουν μπροστά, να μην αφήσουν ανεξέλεγκτη την εργοδοτική ασυδοσία. Να απαιτήσουν και να επιβάλλουν τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων.

Ειδικότερα το ΠΑΜΕ απαιτεί για τις μέρες του καύσωνα:

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 οC ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. Υ.Α. Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Άρθ.23 Παρ.4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023). Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
  • Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

            Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να μην κάνουν εκπτώσεις στα ζητήματα προστασίας της υγείας τους. Να απευθύνονται άμεσα στα σωματεία τους, στο ΠΑΜΕ, για κάθε παραβίαση από την εργοδοσία στην λήψη των μέτρων προστασίας της υγείας.

Περισσότερα

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Κανείς δεν πρόκειται να πετάξει έξω από τη δουλειά τους, τα σπίτια τους, τον...

Συγκέντρωση Τετάρτη 17 Ιούλη στις 10.30 στην είσοδο του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνοι τους 10.30π.μ. στην είσοδο του εργοστασίου στη...

ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ: Με Αλληλεγγύη, Ενότητα, Οργάνωση και Αγώνα χτίζουμε τείχος απέναντι στην αγριότητα κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί και φωτορεπόρτερ που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου...