Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των σιδηροδρομικών της Γαλλίας, που στις 10 Ιούνη απεργούν διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, προστασία του εισοδήματος τους από την ακρίβεια, ενάντια στην απελευθέρωση και εμπορευματοποίηση των σιδηροδρόμων, για ασφαλείς, τακτικές, φθηνές και αποκλειστικά δημόσιες μεταφορές.
Οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους της Γαλλίας, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, βρίσκονται αντιμέτωποι με την έκρηξη της ακρίβειας, την εκτίναξη του κόστους ζωής, τους χαμηλούς μισθούς, τη διαρκή επίθεση κεφαλαίου, κυβερνήσεων, ΕΕ στον εργάσιμο χρόνο, στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Καλούνται να ζήσουν με καθηλωμένους μισθούς, ενώ δισεκατομμύρια κατευθύνονται στους πολεμικούς εξοπλισμούς, στο ΝΑΤΟ, στην πολεμική προετοιμασία και οικονομία για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Η ακρίβεια στο ρεύμα, στα καύσιμα, στη στέγη, στα τρόφιμα, στις μεταφορές, δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη και τους πολέμους των μονοπωλιακών ομίλων. Οι κυβερνήσεις, φιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές, φορτώνουν στις πλάτες των λαών το κόστος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των πολέμων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή.
Ο αγώνας των σιδηροδρομικών της Γαλλίας είναι αγώνας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών. Αυτή η πολιτική εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι σιδηρόδρομοι παραδίδονται κομμάτι κομμάτι στα επιχειρηματικά συμφέροντα, με κριτήριο όχι την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση του λαού, αλλά την κερδοφορία. Για αυτό τα σιδηροδρομικά εγκλήματα στα Τέμπη, στην Ισπανία, στην Τσεχία, στη Σλοβακία, αλλά και τα εγκλήματα στις συγκοινωνίες γενικότερα, όπως αυτά στη Γερμανία και τη Σουηδία δεν είναι παρά μια κανονικότητα για την πολιτική του κόστους – οφέλους.
Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, είναι ανάγκη να δυναμώσουν οι αγώνες παντού, σε κάθε χώρα, σε κάθε κλάδο, ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει ζωές και δικαιώματα για τα κέρδη και τους πολέμους. Να ακουστεί δυνατά παντού: οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν την ακρίβεια και τους πολέμους για τα κέρδη των καπιταλιστών!
Το ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, χαιρετίζουμε τους σιδηροδρομικούς της Γαλλίας. Νίκη στην απεργία και στον αγώνα τους! Είμαστε στο πλευρό τους!
