Αλληλεγγύη Στη Μεγάλη Εργατική Κινητοποίηση Στις 17 Οκτώβρη Στο Παρίσι

0
image_pdfimage_print

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, μέλος της ΠΣΟ, εκπροσωπώντας το ταξικό εργατικό κίνημα στην Ελλάδα, εκφράζει την αλληλεγγύη του στην κινητοποίηση των γαλλικών σωματείων και εργαζομένων στις 17 Οκτώβρη στο Παρίσι, στην πρώτη γραμμή της οποίας βρίσκονται τα αγωνιστικά σωματεία – μέλη της ΠΣΟ στην Γαλλία.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας συγχαίρουμε για αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία σας που “αγκαλιάζει” όλη τη χώρα. Παρακολουθούμε εδώ και 1 μήνα τους “σταθμούς” της με κινητοποιήσεις στη Μασσαλία, τη Λυόν, τη Λιλ και τον γαλλικό Βορρά και όπου αλλού χτυπάει η καρδιά της εργατικής τάξης στην Γαλλία για το δικαίωμα στη δουλειά με αξιοπρέπεια αλλά και άλλες δράσεις για την προστασία των ανέργων, ενάντια στις απολύσεις και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Είμαστε σίγουροι ότι οι χιλιάδες εργαζόμενοι που συμμετείχαν θα συγκλίνουν στο Παρίσι στις 17/10 σε μια μεγάλη εργατική λαϊκή κινητοποίηση. 

Ήδη βλέπουμε την επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη να εντείνεται και με πρόσχημα την πανδημία του κορωνοϊού. Οι καπιταλιστές θέλουν για ακόμα μία φορά να βάλουν τους εργάτες να πληρώσουν την οικονομική κρίση, την κρίση που οι ίδιοι οι καπιταλιστές δημιούργησαν με το κυνήγι του κέρδους. Και στην Ελλάδα και στην Γαλλία, χιλιάδες είναι οι απολύσεις ενώ πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται στο άθλιο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας με λίγα μεροκάματα τον μήνα. Και στις δύο χώρες, οι κυβερνήσεις και το κράτος παίρνουν τα μέτρα τους για να προλάβουν τις λαϊκές αντιδράσεις αμφισβητώντας το δικαίωμα στη διαδήλωση και την απεργία, κυνηγώντας αγωνιστές συνδικαλιστές και θέλοντας να βάλουν χέρι στα σωματεία. Την ίδια στιγμή, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν τις επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και όλα τα εργαλεία για να ελαστικοποιήσουν περαιτέρω τις σχέσεις εργασίας (τηλεργασία κ.α.) ενώ ετοιμάζονται για τα δισεκατομμύρια που θα πάρουν από τα “πακέτα ανάκαμψης” της ΕΕ. 

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση θεωρούμε ότι οι αγώνες των εργατών σε κάθε χώρα και η διεθνής αλληλεγγύη μεταξύ των εργατών είναι η μόνη δυνατή διέξοδος. Οι αγώνες αυτοί μπορούν να φέρουν στο προσκήνιο τις ανάγκες των εργατών. Γιατί όπως λέτε στην Γαλλία αγαπητοί συνάδελφοι, στην πανδημία φάνηκε ότι τίποτα δε λειτουργεί χωρίς εμάς τους εργάτες. Κανένα αφεντικό δεν μπήκε πίσω από τα μηχανήματα στα εργοστάσια. Κανένα αφεντικό δεν έκατσε στο τιμόνι των φορτηγών, ή πίσω από τα ταμεία των σουπερ-μάρκετ. Όπως λέμε στην Ελλάδα, χωρίς τους εργάτες κανένα γρανάζι δε γυρνά, για αυτό μπορούμε χωρίς αφεντικά. 

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην κινητοποίησή των εργαζομένων της Γαλλίας στις 17 Οκτώβρη.

Share.

Comments are closed.