Αλληλεγγύη στα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Βενεζουέλας

Δημοσιεύτηκε στις

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την ένταση της κρατικής καταστολής και αυταρχισμού, την κλιμάκωση των βίαιων επιθέσεων εναντίον των αγωνιστικών συνδικάτων και συνδικαλιστών της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων της Βενεζουέλας στις 21 Ιανουαρίου, η έδρα του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Εκπαίδευση της Πολιτείας Barinas (SINDITEBA), μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Εκπαίδευση (FENA TEV), δέχθηκε επίθεση από ομάδα βαριά οπλισμένων αστυνομικών με καλυμμένα τα πρόσωπά τους έσπασαν την πόρτα του γραφείου του συνδικάτου και ξυλοκόπησαν αρκετούς εκπαιδευτικούς που βρίσκονταν εκεί, συλλαμβάνοντας τον πρόεδρο του προαναφερόμενου συνδικάτου, καθηγητή Victor Venegas. Οι αστυνομικοί έκλεψαν επίσης υπολογιστές και άλλο εξοπλισμό εργασίας της οργάνωσης. Η βίαιη επιδρομή της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε ενώ σ τα γραφεία διεξαγόταν συνάντηση του συνδικάτου.

Ώρες αργότερα, έγινε γνωστό ότι ο καθηγητής μεταφέρθηκε στην πόλη Καράκας, σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 χιλιομέτρων από την περιοχή Barinas, όπου κρατείται. Ανακοίνωση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας δήλωνε ότι ο συνδικαλιστής συνελήφθη επειδή “εμπλέκεται σε δραστηριότητες κατά της ειρήνης της Δημοκρατίας”, συσχετίζοντάς τον με ένα υποτιθέμενο σχέδιο συνωμοσίας.

Στην πραγματικότητα ο συνδικαλιστής συνελήφθη διότι στις 15 Ιανουαρίου, Εθνική Ημέρα των Εκπαιδευτικών στη Βενεζουέλα, τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών πραγματοποίησαν ειρηνικές διαδηλώσεις σε διάφορα μέρη της χώρας, ζητώντας αύξηση των μισθών και την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του κλάδου, η οποία έχει λήξει εδώ και αρκετά χρόνια. Στην Μπαρίνας η διαδήλωση αυτή ήταν μαζική, σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί βγήκαν στους δρόμους, χωρίς όμως να υπάρξει βία στους δρόμους της μικρής αυτής πόλης.

Από το 2018, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές της δημόσιας εκπαίδευσης δεν λαμβάνουν αυξήσεις στους μισθούς τους και άλλες συμβατικές κατακτήσεις. Ο εθνικός κατώτατος μισθός από τον Μάρτιο του 2022 έχει οριστεί στα 130 Bs, που ισοδυναμεί σήμερα με λιγότερο από 4 δολάρια ΗΠΑ μηνιαίως. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε η σύλληψη του εκπαιδευτικού Victor Venegas, συνδικαλιστικού ηγέτη των εργαζομένων στην εκπαίδευση της Barinas. Όμως  ποινικοποίηση και διώξεις εφαρμόζονται επανειλημμένα εναντίον συνδικαλιστών και εργαζομένων εν γένει, οι οποίοι αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αντίστοιχα τον Ιούνιο του 2023, ο Leonardo Azócar και ο Daniel Romero, εργαζόμενοι και μέλη του συνδικάτου της Siderúrgica del Orinoco “Alfredo Maneiro” (SIDOR), συνελήφθησαν στην Πολιτεία Bolívar, αφού στήριξαν μια διαμαρτυρία που απαιτούσε την τήρηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων μιας βιομηχανικής μονάδας της εν λόγω εταιρείας. Οι εν λόγω εργαζόμενοι εξακολουθούν να παραμένουν φυλακισμένοι στην πόλη Καράκας και δικάστηκαν με την κατηγορία της “τρομοκρατίας, της ένωσης για τη διάπραξη εγκλήματος και της υποκίνησης σε μίσος”.

Όπως και αυτή, δεκάδες άλλες υποθέσεις έχουν παρουσιαστεί -με παραβιάσεις της δέουσας διαδικασίας- ενώπιον της Εισαγγελίας και των δικαστηρίων. Η ποινικοποίηση και η δίωξη των εργατικών αγώνων κλιμακώνεται στη Βενεζουέλα με σκοπό τον μαζικό εκφοβισμό και να εμποδίσει την εργατική τάξη να ξεσηκωθεί στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της.

Μπροστά σε αυτά τα σοβαρά γεγονότα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην εργατική τάξη της Βενεζουέλας και ιδιαίτερα στους συνδικαλιστές που διώκονται για τη οργάνωση εργατικών αγώνων.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των συνδικαλιστών χαλυβουργών Leonardo Azócar και Daniel Romero, της Ενωμένης Ένωσης Μεταλλεργατών (SUTISS) και του συνδικαλιστή των εκπαιδευτικών καθηγητή Víctor Venegas, προέδρου της Ένωσης Εργαζομένων στην Εκπαίδευση της Πολιτείας Barinas (SINDITEBA).

Περισσότερα

Παρέμβαση στη doValue την Τετάρτη 29 Μαΐου στις 4μμ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ dovalue ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΜΑΗ 4μμ Η σταθερότητα που επικαλείται...

Κινητοποίηση απολυμένων της Βαρβαρέσος σε ΔΥΠΑ και Υπ.Εργασίας ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟ

Κινητοποίηση στη ΔΥΠΑ και στο Υπ. Εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα οι απολυμένοι της νηματουργίας «Βαρβαρέσος»...

Για τα σημερινά άθλια σχόλια στον ΣΚΑΙ

Από το πρωί στο ΠΑΜΕ και σε εργατικά σωματεία δεχόμαστε δεκάδες τηλέφωνα διαμαρτυρίας για...