Αλληλεγγύη και μέτρα προστασίας για τους πληγέντες και τους εργαζόμενους στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις

Δημοσιεύτηκε στις

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ

  Αυτή την ώρα που οι πυρκαγιές μαίνονται σε όλη σχεδόν την χώρα ύψιστης σημασίας είναι να διατεθούν όλες οι δυνάμεις και τα μέσα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ζωής του λαού και του βιος του  στις περιοχές  που πλήττονται.

Στην μάχη αυτή τα εργατικά συνδικάτα στις περιοχές που επλήγησαν  πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συνεπειών , των μεγάλων καταστροφών , να οργανώσουν την έκφραση της αλληλεγγύη στους πληγέντες και τον αγώνα για να στηριχτούν και να αποζημιωθούν για όλες τις καταστροφές και την απώλεια των κόπων μιας ζωής οι εργατικές λαϊκές οικογένειες.

Με την αποφασιστική παρέμβαση να μην επιτρέψουν η υποχρέωση του κράτους,  για ουσιαστική και εξ ολοκλήρου στήριξη των πληγέντων να χαθεί μέσα στα αποκαίδια των πυρκαγιών και τις ανέξοδες υποσχέσεις που δίνουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις τις πρώτες στιγμές των καταστροφών για να καταλαγιάσουν την δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση και να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν διαχρονικά για την μη ύπαρξη ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδίου με επαρκείς δυνάμεις, σύγχρονα τεχνικά μέσα και ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη και αποτροπή τέτοιας έκτασης καταστροφών.

Δεν είναι ούτε μοιραίο ούτε αναπόφευκτο να καιγόμαστε το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και να  πνιγόμαστε με τις πρώτες βροχές.

Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και πρέπει να αναζητηθούν σε μια πολιτική που ασκείται σταθερά από όλες τις κυβερνήσεις που ενισχύει την εμπορευματοποίηση της γης , την άναρχη ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης εις βάρος του περιβάλλοντος και της ασφάλειας της ζωής των εργαζομένων και των περιουσιών τους.

Είναι μεγάλη υποκρισία οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού που για όλη αυτή την καταστροφή τα «ρίχνει» όλα στην κλιματική αλλαγή και στα «ακραία» καιρικά φαινόμενα και στην «ατομική» ευθύνη.

Λίγο καιρό νωρίτερα  οι κυβερνώντες στις δικαιολογημένες ανησυχίες και παρεμβάσεις εργαζομένων, κατοίκων και συνδικάτων για τον κίνδυνο πυρκαγιών και τις μεγάλες ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα, ανθρώπινο δυναμικό αι ολοκληρωμένο αντιπυρικό σχέδιο δήλωναν  με έπαρση ότι « ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος».

Όμως, όπως δεν μπορούσαν να «γεννήσουν» ΜΕΘ, και λεωφορεία για την ανιμετώπιση της πανδημίας , έτσι δεν μπορούν να «γεννήσουν» και πυροσβεστικά. Οι προτεραιότητες του αστικού κράτους  καθορίζονται από το πρόγραμμα   πως θα μοιραστούν τα πακέτα στους μεγαλοεπιχειρηματίες για την  «πράσινη ανάπτυξη».

Πως θα γίνουν « μπίζνες» στα βουνά και τα δάση για να κονομήσουν οι λίγοι.

Οι ανάγκες των πολλών, η ασφάλεια της ζωής τους, των κόπων μιας ζωής θυσιάζονται σε αυτό το σκοπό.

Η οργή είναι μεγάλη. Το κύριο είναι η ανθρώπινη ζωή.

 Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί από το επίκεντρο της συζήτησης και του αγώνα  η επόμενη μέρα της ζωής των πληγέντων, των εργαζομένων.

  • Χωρίς καμιά καθυστέρηση να παρθούν άμεσα μέτρα , να διατεθούν όλα τα μέσα και να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες στην μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών
  • Να παρθούν μέτρα για την αποφυγή νέων πυρκαγιών σε δασικές περιοχές με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για την επιτήρηση των δασικών εκτάσεων εξοπλισμένα με όλα τα αναγκαία μέσα για άμεση επέμβαση και αντιμετώπιση των πυρκαγιών
  • Να κλείσουν όλα τα εργοστάσια και οι χώροι δουλειάς στις περιοχές των πυρκαγιών μέχρι να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων από τις πυρκαγιές και τους υπαρκτούς κινδύνους άμεσων αναζωπυρώσεων.
  • Να διασφαλιστεί η καταβολή των μεροκάματων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Να μην υπάρξει καμία άλλη συνέπεια για τους εργαζόμενους με απολύσεις, διαθεσιμότητα, μειώσεις μισθών που σε τέτοιες περιπτώσεις όπως δείχνει η εμπειρία η μεγαλοεργοδοσία αξιοποιεί για να  προωθεί τέτοιου είδους σχεδιασμούς.
  • Να δοθούν αποζημιώσεις σε εργαζόμενους που η δουλειά και το εισόδημά του είναι σε άμεση εξάρτηση με το δάσος όπως ρυτινοσυλέκτες και τώρα μένουν ξεκρέμαστοι χωρίς κανένα εισόδημα στις περιοχές των καταστροφικών πυρκαγιών.
  • Η εξασφάλιση κατοικίας, των πρώτων άμεσων αναγκών, η αποκατάσταση των υποδομών, η ταχύτερη δυνατή επιστροφή στα χωριά τους και στα σπίτια τους των πληγέντων, η άμεση έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων, την οικονομική στήριξη όλων των οικογενειών, των αγροτών και επαγγελματιών, όσων έχασαν τις δουλειές τους , απαιτούν άμεσες προσλήψεις σε δήμους και περιφέρειες, εξειδικευμένα συνεργεία.

Καμία αυταπάτη, καμία εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση. Οι πυρόπληκτοι πρέπει να βρουν το κουράγιο να σταθούν στα πόδια τους, να συγκροτήσουν επιτροπές, τα σωματεία, οι σύλλογοι αγροτών και επαγγελματιών να μπουν μπροστά, να διεκδικήσουν όσα έχασαν, μόνο με τον αγώνα τους και την αλληλεγγύη από όλο τον λαό θα υπάρξουν προϋποθέσεις να παραμείνουν στον τόπο τους, στα χωριά τους.

Το ΠΑΜΕ καλεί τον λαό να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους πυροπαθείς των μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών. Τα σωματεία σε κάθε περιοχή να συλλέξουν την αλληλεγγύη και σε συνεννόηση με τα σωματεία της Εύβοιας και των άλλων πληγέντων περιοχών να φτάσει στους πυρόπληκτους.

Περισσότερα

Μεγάλες αγωνιστικές στιγμές στη ΛΑΡΚΟ – Νεκρωσε η Λοκρίδα (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στη ΛΑΡΚΟ στέλνει μήνυμα: Κανείς δεν πρόκειται να πετάξει έξω...

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Κανείς δεν πρόκειται να πετάξει έξω από τη δουλειά τους, τα σπίτια τους, τον...

Συγκέντρωση Τετάρτη 17 Ιούλη στις 10.30 στην είσοδο του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνοι τους 10.30π.μ. στην είσοδο του εργοστασίου στη...