Αίτημα της ΔΑΣ Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου για άμεση συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου

image_pdfimage_print

Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους “απεργοκτόνους” νόμους που έφερε το 2018, σχεδιάζει άμεσα και στα ύπουλα να φέρει νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που θα νομιμοποιούν και θα επεκτείνουν την κρατική και την εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα συνδικάτα, θα καταργούν τα καταστατικά των σωματείων, θα φακελώνουν όλους τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους. Θα βοηθούν την εργοδοσία να μην προσλαμβάνει “ενοχλητικές φωνές”, θα φακελώνουν συνολικά τη συνδικαλιστική δράση, καταργώντας στην ουσία τις συλλογικές διαδικασίες για τη λήψη αγωνιστικών κινητοποιήσεων όπως τις γενικές συνελεύσεις.

Η επίθεση είναι συγκεκριμένη και στο στόχαστρο βρίσκονται τα σωματεία και το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, το δικαίωμα στη συλλογική δράση και τους αγώνες τους εργαζόμενου λαού. Η κυβερνητική παρέμβαση αποτελεί στην ουσία, μορφή καταστολής του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση αποφάσεις έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Λογιστών (ΠΟΛ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), καθώς επίσης και τα Εργατικά Κέντρα: Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Λαμίας, Πάτρας, Σάμου, Αγρινίου, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Ζακύνθου, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Νάουσας, και το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας. Επίσης δεκάδες σωματεία προστίθενται καθημερινά σε αυτά που έχουν πάρει απόφαση για απεργία.

Στο Νόμο Ηρακλείου απόφαση έχουν πάρει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Νομού Ηρακλείου.

Την ίδια ώρα η διορισμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κάνει προκλητικά συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, στα πλαίσια του κοινωνικού εταιρισμού και παζαρεύει εποικοδομητικά (!), πίσω από κλειστές πόρτες για τον επόμενο γύρο σφαγιασμού των δικαιωμάτων μας.

Είναι προφανές ότι η καθυστέρηση του ΔΣ του ΕΚΗ να πάρει απόφαση για απεργία στο όνομα του τι θα πει η ΓΣΕΕ βοηθάει μόνο την Κυβέρνηση και το κεφάλαιο να περάσει τα μέτρα αναίμακτα.

Για αυτό το λόγο και για να σχεδιαστεί έστω και τώρα η απάντηση της εργατικής τάξης του νομού μας στους σχεδιασμούς αυτούς αιτούμαστε άμεση σύγκληση του Δ.Σ του ΕΚΗ με θέμα την άμεση κήρυξη απεργίας μόλις κατατεθεί το νομοσχέδιο στη βουλή, το σχεδιασμό δράσης και το συντονισμό των σωματείων .

Για τη ΔΑΣ

Γωνιανάκης Γιάννης

Ξημεράκης Γιάννης

Σαλούστρος Δημόκριτος

Σοφίου Βαγγέλης

Comments are closed.