Κυριακή, 29 Μαρτίου

Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Ικαρίας-Φούρνων: Εδώ και τώρα χρειάζεται να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας!

image_pdfimage_print

Εδώ και τώρα χρειάζεται να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας!

Με αφορμή την πανδημία της νόσου του Κορονοϊού θεωρούμε υποχρέωση να αναδείξουμε για μια ακόμα φορά τα προβλήματα που χρονίζουν στις δομές υγείας των νησιών μας που με τις νέες τραγικές συνθήκες οξύνονται περισσότερο. Αποδεικνύοντας πόσο επικίνδυνοι για την υγεία των λαϊκών οικογενειών είναι οι σχεδιασμοί για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και συνολικά η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι «ατομική ευθύνη» και η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και υπόκειται στους νόμους της αγοράς.

Στην επιτακτική ανάγκη να προστατευτεί η Υγεία του λαού των νησιών μας απέναντι στον κίνδυνο διασποράς του νέου κορονοϊού  δυο κατευθύνσεις υπάρχουν :

  • Από τη μια είναι η ανάγκη της ατομικής υγιεινής και προστασίας που αναφέρεται συνεχώς-, του περιορισμού των μετακινήσεων και του «μένουμε στο σπίτι», που κανείς δεν υποτιμά. Πρέπει να εφαρμοστούν από όλους και να συμμορφωθούμε προς τις συστάσεις των ειδικών.
  • Από την άλλη όμως, τεκμηριώνεται επιστημονικά πως η μάχη δεν θα κριθεί από την ατομική ευθύνη και απομόνωση, αλλά από την εδώ και τώρα ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Τις βαρύγδουπες εξαγγελίες της κυβέρνησης για προσλήψεις υγειονομικών που θα ενισχύσουν τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγεία, τις έχουμε ξανακούσει όμως δεν τις έχουμε δει, ούτε εμείς ούτε πολύ περισσότερο  οι ασθενείς στα αποδεκατισμένα από προσωπικό δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία. Η υποστελέχωση του νοσοκομείου από γιατρούς και προσωπικό οδηγούν σε εξουθένωση το προσωπικό αλλά και ανασφάλεια στο λαό των νησιών μας που οδηγείται μέσα από την παραπληροφόρηση στον πανικό.

Τώρα πρέπει ο λαός να συνδυάσει τα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία με την απαίτηση στην κυβέρνηση για ανοιχτή προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού γιατρών και νοσηλευτών ή άλλου προσωπικού.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ιατρικού και νοσηλευτικού, ώστε να λειτουργούν με αυξημένη επάρκεια το ΤΕΠ, η Παθολογική και Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου, και να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία των μονάδων Π.Φ.Υ (Κέντρο Υγείας, Π.Ι). Ειδικά για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι επιτακτική ανάγκη η επαρκής λειτουργία όλων των δομών, διότι η αυτοδιάγνωση και η διάγνωση διά τηλεφώνου αποτελούν όχι απλά ανεπαρκείς αλλά επικίνδυνες λύσεις.
  • Ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ευδήλου και των Π.Ι με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων.
  • Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί κλπ).
  • Επιτακτικά προβάλει η ανάγκη δημιουργίας Πνευμονολογικής κλινικής που δεν υπάρχει και η Δημιουργία θαλάμου αρνητικής πίεσης.
  • Πλήρης εξοπλισμός των δομών υγείας με τα απαραίτητα υλικά (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και απολυμαντικά υγρά, πλαστικά γυαλιά, ρόμπες μιας χρήσης).
  • Ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας με πρόσθετο προσωπικό. Λήψη άμεσων μέτρων προστασίας για το ήδη υπάρχον.

Comments are closed.