Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών : «…Οι άνθρωποι ποτέ δεν λένε τόσα ψέματα, όσα μετά το κυνήγι, στη διάρκεια του πολέμου και πριν τις εκλογές…»

Δημοσιεύτηκε στις

«…Οι άνθρωποι ποτέ δεν λένε τόσα ψέματα, όσα μετά το κυνήγι,
στη διάρκεια του πολέμου και πριν τις εκλογές…»

Τις τελευταίες μέρες και ενόψει των εκλογών για αντιπροσώπους στο 21ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ κυκλοφόρησε μια ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ σχετικά με την κατάθεση εξώδικου στο ΥΠΑΙΘΑ για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) από την Ομοσπονδία.

Είναι να απορεί κανείς πως μέσα σε μερικές αράδες κατάφεραν να παραθέσουν ένα σωρό ανακρίβειες και ψεύδη για την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών και τη στάση της σε σχέση με το ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης.

Η ηγεσία των ΣΥΝΕΚ αναφέρει ότι η ΑΣΕ δεν ψήφισε στο 20ο Συνέδριο την πρόταση για ΣΣΕ. Σκόπιμα όμως αποκρύπτουν ότι στο προηγούμενο Συνέδριο, σε συνεργασία με τους μόνιμους «συνεταίρους» τους, την κυβερνητική ΔΑΚΕ, ακολούθησαν μια απαράδεκτη διαδικασία – πρωτοφανή για το κορυφαίο όργανο της Ομοσπονδίας. Επί της ουσίας δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση για τις αποφάσεις στο Συνέδριο ενώ με απαράδεκτες μεθοδεύσεις και με μια διαδικασία fast-track πέρασαν σχεδόν 100 θέσεις και ψηφίσματα χωρίς να μπορεί να τοποθετηθεί κανένας σύνεδρος για αυτές. Αυτή τη διαδικασία την καταγγείλαμε και δε συμμετείχαμε σε αυτήν γιατί υποτιμούσε το ρόλο και την αποστολή κάθε εκλεγμένου συνέδρου.

Λένε ότι η ΑΣΕ δεν κατέθεσε καμία πρόταση επί της Συλλογικής Σύμβασης. Σκόπιμα αποκρύπτουν ότι από το Φεβρουάριο του 2023 εκδώσαμε και διακινήσαμε συγκεκριμένη πρόταση ΣΣΕ, σε όλους τους συναδέλφους, για να τη συζητήσει συλλογικά ο κλάδος. Την καταθέσαμε όχι μόνο στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αλλά σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια και τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, ακόμα και στις Γενικές Συνελεύσεις των Προέδρων.

Σκόπιμα αποκρύπτουν ότι εδώ και 1,5 χρόνο η ΑΣΕ έβαζε το θέμα στα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και καλούσαμε τις άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις να πάρουν θέση. Μάταιος ο κόπος αφού αυτές κωλυσιεργούσαν και απέρριπταν κάθε προσπάθεια μας.

Στο σχέδιο ΣΣΕ που κατατέθηκε δεν υιοθέτησαν ούτε μισή λέξη από τη πρόταση μας και στη συνέχεια με θράσος μας εγκαλούν ότι δεν την υπερψηφίσαμε. Το ίδιο το σχέδιο της ΣΣΕ κατατέθηκε στις 30/04/24 δυο ημέρες δηλαδή πριν τη λήξη της προβλεπόμενης από το νόμο προθεσμίας και δυο ολόκληρα χρόνια μετά την απόφαση του προηγούμενου Συνεδρίου. Αναρωτιόμαστε πραγματικά αν οι ηγεσίες των ΣΥΝΕΚ και της ΔΑΚΕ χρειάζονται 2 χρόνια για να υλοποιήσουν μια συνεδριακή απόφαση, πόσα χρόνια θα χρειαστούν για τις δεκάδες άλλες αποφάσεις που πήραν στο προηγούμενο συνέδριο;

Φυσικά η ηγεσία των ΣΥΝΕΚ λέει ξανά ψέματα, αφού η ΑΣΕ υπερψήφισε την εκκίνηση της διαδικασίας (με το εξώδικο κλπ) και πρότεινε συνεδρίαση του Δ.Σ. για να αποφασιστούν το περιεχόμενο και τα υπόλοιπα βήματα.

Είναι απολύτως κατανοητό ότι οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ είναι βαθιά εκτεθειμένες στο κλάδο, για την ολιγωρία τους και την αδράνεια τους όχι μόνο για την ΣΣΕ αλλά για μια σειρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και τους συναδέλφους, γι’ αυτό και έσπευσαν να καταθέσουν «εν κρυπτώ» και στο «πόδι» αυτό το πρόχειρο σχέδιο ΣΣΕ.

Αναμενόμενο από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις, που συγκροτούν την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αφού είναι διαρκής η απουσία τους από τους απεργιακούς αγώνες και τις διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς, για την εξίσωση δικαιωμάτων των αναπληρωτών, για τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων.

Ο αγώνας και η διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ με το Υπουργείο Παιδείας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για χρησιμοποιείται για «μικρο-παραταξιακά» και εκλογικίστικα παιχνίδια, για την «άγρα» ψήφων λίγο πριν το Συνέδριο της Ομοσπονδίας.Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ο τυχοδιωκτισμός και η ανεπάρκεια των ηγεσιών ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ. Η επικίνδυνη στάση τους δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια να οργανωθεί ουσιαστικός αγώνας για τα πραγματικά δικαιώματα των συναδέλφων.

Ήρθε η ώρα ο κλάδος να ανατρέψει αυτή την κατάσταση στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Να φέρουμε τα ΠΑΝΩ/ΚΑΤΩ στην Ομοσπονδία! Στις εκλογές των ΕΛΜΕ για το 21ο Συνέδριο να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς, να φέρουμε την ΟΛΜΕ στο ύψος των αγώνων μας και των αναγκών μας!

Περισσότερα

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: 22 Μάη συνέντευξη τύπου έξω από το Κέντρο Υγείας

Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19/1/2024 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου...

Σωματείο Εργαζομένων DEMO: Για τη δολοφονία συναδέλφισσας

 Το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων DEMO εκφράζει τη βαθιά θλίψη του και τα ειλικρινή...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Υπόμνημα των εργαζομένων της πλωτής γέφυρας Λ

Σε σχετικό υπόμνημα που λάβαμε από τους υπογράφοντες υπάλληλους της Περιφερείας Ιονίων Νήσων και...