Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Εισηγήσεις και Video από την Πανελλαδική Σύσκεψη ΕΛΜΕ – Συλλόγων Π.Ε. 21 Ιανουαρίου 2024

Δημοσιεύτηκε στις

ΕΙΣΗΣΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ ΜΑΡΑΣΛΕΙΟΣ, 21/1/2024

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Δίνουμε σήμερα συνέχεια στην προσπάθεια συντονισμού ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, μετά την πολύ πετυχημένη παναττική σύσκεψη την προηγούμενη βδομάδα.

Δίνουμε συνέχεια στην προσπάθεια να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην  πολιτική της κυβέρνησης που χτυπά με μανία ό, τι έχει απομείνει όρθιο από τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο και το δικαίωμα στις σπουδές.

Εδώ χτυπά η καρδιά των χιλιάδων εκπαιδευτικών και μαθητών που συνεχίζουν σθεναρά και αντιστέκονται, των εκπαιδευτικών που δίνουν τη μάχη, σαν αληθινοί δάσκαλοι, των γονιών που δεν καταπίνουν αμάσητα τα κυβερνητικά επιχειρήματα.

Εδώ χτυπά η καρδιά της μεγάλης, ισχυρής, λαϊκής αντιπολίτευσης, που από κοινού με τους πάνω από 130 Φοιτητικούς Συλλόγους, τα δεκάδες εργατικά σωματεία, κινητοποίησαν χιλιάδες εργαζόμενους και νέους ανθρώπους στο δρόμο την προηγούμενη Πέμπτη, αλλά και την πιο προηγούμενη.

Είναι γελασμένη η κυβέρνηση, αν νομίζει ότι η εικονική πραγματικότητα παντοδυναμίας που προσπαθεί να παρουσιάσει, είναι και η πραγματικότητα. Θα πέσει μέσα στο λάκκο που η ίδια σκάβει.

Γνωρίζει ότι απέναντί της υπάρχει οργανωμένο, ισχυρό εργατικό κίνημα, αλλά και μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών σωματείων που αντιστέκονται, όπως αποδεικνύει η σημερινή μας σύσκεψη. Τα σωματεία αυτά, που είμαστε σήμερα εδώ, μπορούμε να πάρουμε επάνω μας την ευθύνη για την κλιμάκωση του αγώνα στο χώρο της εκπαίδευσης, το έχουμε ξανακάνει. Είναι φανερό ότι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να το κάνουν.

Το δρόμο, τον τρόπο τον ξέρουμε. Είναι ο δρόμος της καθημερινής πάλης και συσπείρωσης για όλα τα ζητήματα, που αφορούν τη ζωή και την εργασία των εκπαιδευτικών, τη ζωή και τα δικαιώματα των μαθητών μας.

Αυτός ο δρόμος φέρνει καθημερινά αποτελέσματα, συσπειρώνει, δίνει προοπτική, φέρνει εμπόδια στην ασκούμενη πολιτική, αλλά και καθημερινές κατακτήσεις, κόντρα μάλιστα σε ορισμένες απόψεις,  που μιλούν για παντοκρατορία Μητσοτάκη (μάλιστα διάβαζα σε κάποιο ΔΤ φοιτητικών συλλόγων ότι η ΝΔ φέρνει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όχι γιατί αποτελεί αντιδραστική τομή, που ζητά χρόνια το κεφάλαιο, ο ΣΕΒ, η Ε.Ε., όσοι μάς μαυρίζουν κάθε μέρα τις ζωές, αλλά για να βολέψει απλά κάποιους κολλητούς του ο  Μητσοτάκης, κρύβοντας έτσι το πραγματικό περιεχόμενο των αναδιαρθρώσεων-στο ίδιο ΔΤ διάβαζα ότι μόνο η Ελλάδα, σε αντίθεση με την καλή Ε.Ε., δεν χρηματοδοτεί επαρκώς τα ΑΕΙ, την ώρα που δεκάδες ευρωπαϊκά υποτίθεται δημόσια πανεπιστήμια, έχουν βάλει δίδακτρα και στα προπτυχιακά, τέτοιο συγχωροχάρτι στην Ε.Ε., πραγματικά ούτε η Ούρσουλα δεν θα έδινε), είναι οι ίδιες απόψεις που διαμαρτύρονται για την “ανύπαρκτη” αντιπολίτευση.

Το 2024 όμως δεν μπορούμε να ξαναζεστάνουμε την κρύα και ξινισμένη σούπα της κυβερνητικής εναλλαγής, της καλής Ε.Ε., των δήθεν καλών ιδιωτικών πανεπιστημίων που λειτουργούν με τάξη και έχουν καλά πτυχία, όπως μάς έλεγαν και έκαναν με τα δήθεν καλά κολέγια που αναγνώρισαν, με βάση τις αποφάσεις της Ε.Ε., επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία τους, όλες οι κυβερνήσεις από το 2017, μέχρι σήμερα.

Αυτό το δρόμο τον είδαμε, τον ζήσαμε. Μάς έφερε σήμερα εδώ.

Σε αντίθεση με αυτόν, τα σωματεία μας, ανάμεσά τους και αυτό που εκπροσωπώ, δίνουν καθημερινά μάχες, συσπειρώνουν, φέρνουν εμπόδια, αλλά και αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, η ΕΛΜΕ Πειραιά, βρίσκεται στην 1η γραμμή του αγώνα, από κοινού με άλλα σωματεία που είναι σήμερα εδώ:

 • Για την ακρίβεια, τους καθηλωμένους μισθούς, των μετακινήσεων ιδιαίτερα των συναδέλφων/συναδέλφισσών μας που ζούνε και εργάζονται στον Αργοσαρωνικό και την Σαλαμίνα, χωρίς να αποτελεί το μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Οργανώνοντας κινητοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών για το δώρο Χριστουγέννων, παρεμβάσεις σε Δήμους, που είχαν σαν αποτέλεσμα, μετά την Ύδρα και τις Σπέτσες, να δοθεί επίδομα διαβίωσης και στους αναπληρωτές σε Αγκίστρι και Πόρο. Πρωτοστάτησε στην επιτυχία της απεργίας πέρσι το Δεκέμβρη για το ζήτημα αυτό, την ανάγκη πάλης για ΣΣΕ.
 • Για να μην περάσει η αντιδραστική αξιολόγηση, συσπειρώνοντας γύρω από το σωματείο ένα σημαντικό κομμάτι νεοδιόριστων συναδέλφων/συναδελφισσών, παρά τις πρωτοφανείς πιέσεις και εκβιασμούς του ΥΠΑΙΘΑ
 • Για το ζήτημα της Υγείας, από κοινού με άλλα εργατικά σωματεία στον Πειραιά, παλεύοντας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και κατάρρευση των 3 νοσοκομείων του Πειραιά. Δίπλα και από κοινού στο Εργατικό Κέντρο της πόλης μας και τα εργατικά σωματεία που αγωνίζονται, αφού αυτοί είναι οι σύμμαχοί μας, οι γονείς των μαθητών μας.
 • Για το ζήτημα των υποχρεωτικών υπερωριών, που στον Πειραιά δίνονται πλέον μόνο εθελοντικά
 • Για το ζήτημα της όξυνσης του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, σπάζοντας την αδιαλλαξία που επιδείκνυε ο ΔΔΕ Πειραιά, αναγκάζοντας κυβέρνηση-ΥΠΑΙΘΑ-ΔΙΔΕ να αναδιπλωθούν και να δεσμευτούν ότι παίρνουν πίσω ορισμένες από τις διώξεις-φυσικά εμείς συνεχίζουμε για όλες και για όλα. Με μεγάλες κινητοποιήσεις, έως και 300 άτομα Νοέμβρη του 2022, κάτι όχι συνηθισμένο, Ιούλη του 2023.
 • Για το ζήτημα της εμπορευματοποίησης-ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, αναδεικνύοντας στο πανελλήνιο την απαράδεκτη ημερίδα της ΔΔΕ Πειραιά για την προσφορά και το ρόλο των ιδιωτικών σχολείων στην εκπαίδευση
 • Για τις απειλές της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στα σχολεία, που την ανάγκασαν σε αναδίπλωση
 • Για το ζήτημα της ασφάλειας της σχολικής στέγης και των σχολικών υποδομών, που είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνουν παρεμβάσεις από τους Δήμους, όπως συνέβη πρόσφατα στο 4ο ΓΕΛ Κορυδαλλού, μετά την καταγγελία της ΕΛΜΕ
 • Για το ζήτημα των εκπαιδευτικών που στερούνται το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αφού ο ΕΦΚΑ βάζει μετά από μήνες τα ένσημα. Αναδείξαμε πανελλαδικά για 1η φορά τον Ιούλιο του 2022 ένα θέμα , σχετικά νέο και ασυνήθιστο για τον κλάδο, που δείχνει όμως τι ζει ένα μεγάλο κομμάτι συμβασιούχων εκπαιδευτικών και πόσο έχουν επιδεινωθεί οι εργασιακές σχέσεις μέσα στον κλάδο. Την Παρασκευή πάμε ξανά σε νέα κινητοποίηση στον ΕΦΚΑ στον Πειραιά, αφού εντοπίσαμε και νέα συνάδελφο που είτε δεν μπορεί να κάνει εξετάσεις, είτε πληρώνει για άλλες τον κούκο αηδόνι
 • Για την στήριξη των μαθητών μας που αγωνίζονται, δίπλα τους, όπως προχτές σε Κερατσίνι και Κορυδαλλό, την Τετάρτη στον Πειραιά, συμμετοχή με μαζικό μπλοκ της ΕΛΜΕ σε κάθε κινητοποίηση στα Προπύλαια, ενώ συνεχίζοντας τον πολύμορφο αγώνα, στις 3/2 οργανώνουμε ημερίδα-εκδήλωση από κοινού με το ΦΣ του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο κατειλημμένο από τους φοιτητές Πανεπιστήμιο.
 • Για να μην μετατραπούν σχολεία σε Πρότυπα-Πειραματικά, με βάση την επικίνδυνη αντίληψη περί αριστείας, που ενισχύει την κατηγοριοποίηση των σχολείων, κλείνει σχολεία της γειτονιάς, καταργεί οργανικές θέσεις! Αποτρέψαμε πολλά σχολεία, με αποφάσεις των ίδιων των Συλλόγων Διδασκόντων και δουλειά άνθρωπο τον άνθρωπο και σχολείο το σχολείο. Συνεχίζουμε αυτές τις ημέρες ενάντια στη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Πειραιά σε Πειραματικό και του ΕΠΑΛ Κερατσινίου σε Πρότυπο, είχαμε την Παρασκευή κινητοποίηση στη ΔΙΔΕ.
 • Για την έλλειψη και την ανάγκη να δημιουργηθούν Τ.Ε., καθώς εκατοντάδες παιδιά στερούνται το αυτονόητο δικαίωμά τους στην ειδική εκπαιδευτική βοήθεια, αναδεικνύοντας ότι ολόκληρος Κορυδαλλός και ολόκληρο Πέραμα δεν διαθέτουν ούτε ένα τμήμα Ένταξης!
 • Για τα εκατοντάδες κενά, από την αρχή του έτους, με στοιχεία και κινητοποιήσεις, που είχαν σαν αποτέλεσμα οι μισές σχεδόν προσλήψεις της Β’ φάσης αναπληρωτών πανελλαδικά, να γίνουν για τη Β/θμια του Πειραιά.
 • Για κατοχύρωση αδειών, που δεν δίνονταν, όπως η άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών.
 • Για να μην πέσει κανένα σπίτι συναδέλφου σε χέρια τραπεζίτη, στα χέρια των διάφορων κορακιών-

Αυτός ο δρόμος, είναι που έφερε αποτελέσματα, που ανοίγει την προοπτική να βελτιώσουμε τις ζωές μας.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ΕΛΜΕ Πειραιά να ανεβάζει καθημερινά το κύρος της ανάμεσα στους συναδέλφους/συναδέλφισσες, αλλά και τους εργαζόμενους, την κοινωνία του Πειραιά. Αυτό αποτυπώθηκε τόσο στο γεγονός ότι ήμασταν από τις ελάχιστες ΕΛΜΕ που έκανε 2 Γ.Σ. πέρσι, αλλά και στη μεγάλη αύξηση της συμμετοχής στις αρχαιρεσίες της ΕΛΜΕ πριν λίγο καιρό, στις 20/12/2023. Με νέα ποιοτικά στοιχεία, όπως την εγγραφή νέων συναδέλφων/συναδελφισσών από τα σχολεία του Κορυδαλλού (ξέρετε πως εκεί λειτουργούσε και άλλη ΕΛΜΕ), αλλά και την άνοδο της  συμμετοχής αναπληρωτών, που βέβαια παραμένει ακόμα χαμηλά.

Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε και καλούμε και τα υπόλοιπα σωματεία να τον ακολουθήσουν.

Ηλίας Πατίδης, Πρόεδρος ΕΛΜΕ Πειραιά

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ 21/1/2024

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είμαστε εδώ σήμερα στον ιστορικό χώρο για τους εκπαιδευτικούς, το Μαράσλειο Διδασκαλείο, γιατί οι μέρες και οι εξελίξεις που ζούμε βάζουν ένα επιτακτικό καθήκον για τα σωματεία μας: την οργάνωση του αγώνα, την ανάπτυξη της διεκδίκησης των εκπαιδευτικών, μαζί με τους εργαζόμενους στους άλλους κλάδους, σαν ένα σώμα, μία γροθιά.

Καλωσορίζουμε τα σωματεία που συμμετέχουν σήμερα από όλη την Ελλάδα, που ξεπερνούν τα 40 και διαμορφώνουν μια από τις πιο μαζικές συσκέψεις των τελευταίων ετών. Αυτό επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής μας να προχωρήσουμε στη σημερινή συνάντηση παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που είχαμε.

Η πανελλαδική σύσκεψη σωματείων που πραγματοποιούμε σήμερα δεν έρχεται από το πουθενά. Αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση της παναττικής, μαχητικής και μαζικής  σύσκεψης σωματείων που προηγήθηκε εδώ, σε αυτόν τον τόπο, το προηγούμενο Σάββατο.

Είναι ανάγκη και αποτέλεσμα των αγώνων που έχουν ξεκινήσει όλο το προηγούμενο διάστημα από τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία. Αγώνες που βάζουν μπροστά τη ζωή μας, τις ανάγκες μας, την αξιοπρεπή μας διαβίωση, την αναβάθμιση του παιδαγωγικού ρόλου του εκπαιδευτικού, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, κόντρα στην πολιτική που βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω απ’ όλα, που αφήνει απροστάτευτη την υγεία μας, που παραδίδει τα σπίτια του λαού στα κοράκια των τραπεζών, που θυσιάζει ακόμη και ζωές.

Είμαστε εδώ όχι για να ξεκινήσουμε, αλλά για συνεχίσουμε και να συμβάλλουμε στην κλιμάκωση του μεγάλου και συγκλονιστικού αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι φοιτητές και οι μαθητές σε όλη την Ελλάδα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων κομμάτων που διαφωνούν συμφωνώντας για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ενός αγώνα που λέμε εξαρχής ότι είναι και δικός μας αγώνας, αγώνας των χιλιάδων εκπαιδευτικών που παλεύουν ενάντια στα σχέδια κατηγοριοποίησης σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης. Αγώνας για την υπεράσπιση των χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος των παιδιών μας στη μόρφωση.

Χαιρετίζουμε τις συγκλονιστικές και μαζικότατες συγκεντρώσεις, στις οποίες οι εκπαιδευτικοί έχουμε δώσει το δικό μας στίγμα με τη μαζική συμμετοχή των μπλοκ των σωματείων μας, με τον ίδιο παλμό και μαχητικότητα που φωνάζουν και οι μαθητές και οι φοιτητές δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα: Να μη σκεφτούν καν να το φέρουν στη Βουλή! Το ν/σ απορρίπτεται!

Ο αγώνας λοιπόν Κλιμακώνεται! Συμμετέχουμε ακόμη πιο μαζικά την Πέμπτη 25/1 στα συλλαλητήρια των ΦΣ και των μαθητών σε όλες τις περιοχές της χώρας. Στην Αθήνα στα Προπύλαια στις 12,  στη Θεσσαλονίκη και σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Καλούμε και από την σημερινή μας σύσκεψη τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ επιτέλους να σταθούν στο ύψος τους, να πάρουν την ευθύνη για την οργάνωση του αγώνα για όλα τα ζητήματα, να ενώσουν την πάλη το επόμενο διάστημα, να προχωρήσουν σε καλά προετοιμασμένη κλαδική, πανεκπαιδευτική απεργία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με προοπτική πανεργατικής κλιμάκωσης. Θέλουμε, επιτέλους, οι Ομοσπονδίες μας να αλλάξουν ρότα και περπατησιά και να μπαίνουν οι ίδιες μπροστά να οργανώνουν τον κλάδο και όχι απλά να ακολουθούν τις εξελίξεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είμαστε εδώ, σε αυτή τη σημαντική πανελλαδική σύσκεψη για να απαντήσουμε στην προσπάθεια του υπουργείου να τρομοκρατήσει και να προχωρήσει την προσπάθεια κατηγοριοποίησης και υποβάθμισης των σχολείων. Στην προσπάθειά τους να μετατρέψουν τον ρόλο του εκπαιδευτικού, από διαφωτιστή και παιδαγωγό, σε δάσκαλο σκυφτό και έρμαιο στις ορέξεις του υπουργείου, της κυβέρνησης και των θέλω των επιχειρηματιών.

Είμαστε εδώ γιατί δεν πάει άλλο. Γιατί ανεβαίνουν τα πάντα εκτός από τους μισθούς μας και αυτό δε θα το αφήσουμε έτσι! Τώρα είναι η ανάγκη μεγαλύτερη από ποτέ να οργανώσουμε την απεργιακή μας απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που εντείνει και συσσωρεύει όλα όσα μας έχουν φορτώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τώρα είναι η ώρα τα σωματεία να δουλέψουν ως αποκούμπι των εργαζομένων που βάζει εμπόδια στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και ως οργανωτές της πάλης που θα βάζουν όλο και περισσότερους συναδέλφους στη μάχη και τη διεκδίκηση.

Τώρα είναι η ώρα τα ΔΣ των σωματείων, οι πρωτοπόροι αγωνιστές και αγωνίστριες να συμβάλλουν να φτάσει παντού, σε κάθε σχολείο η φωνή των σωματείων. Η φωνή αυτή να γίνει δύναμη μέσα στις ΓΣ, στις πρωτοβουλίες που θα παρθούν για να διεκδικηθούν οι ανάγκες μας.

Ήδη από το άνοιγμα των σχολείων κι έπειτα η συζήτηση έχει ανάψει με τη σημαντική συμβολή των αγωνιστών μελών των ΔΣ, των πρωτοπόρων εκπαιδευτικών. Η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση πρέπει να γίνουν αγώνας και διεκδίκηση.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ότι θα είμαστε ευχαριστημένοι με τις αυξήσεις των 40 ή των 70 ευρώ την ώρα που:

 • Μόνο τον τελευταίο χρόνο, 150 εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο είδαν κέρδη αυξημένα κατά 303%, ίσο με το μισό ΑΕΠ της χώρας.
 • Οι εταιρείες Ενέργειας είδαν κέρδη που ξεπερνούν το 500%. Οι δύο εταιρείες των διυλιστηρίων είχαν το 2022 κέρδη τρία (3) δισεκατομμύρια ευρώ. Και για τον λαό πολύχρωμα τιμολόγια με γρίφους, για να διαλέξουμε!
 • Οι εταιρείες τροφίμων είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται στο 100%, τη στιγμή που μία επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ αρκεί για να εξανεμιστεί ένας μισθός, χωρίς όμως να γεμίσει το καρότσι!
 • Ο κύκλος εργασιών των ιδιωτικών κλινικών αγγίζει πλέον τα 2 δισ. ευρώ και τα τελευταία χρόνια έχει ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,8%.

Είναι ολοφάνερο ότι η ανάπτυξή τους τσακίζει τις ζωές μας.

Μάλιστα έχουν το θράσος κυβέρνηση, επιχειρηματικοί όμιλοι, αστικά κόμματα να πανηγυρίζουν για αυτές τις επιδόσεις την ίδια στιγμή που ο λαός στενάζει.

Τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος μονοπωλιακός όμιλος και τι θα πάρει από το ταμείο ανάκαμψης, τη στιγμή που στο 2024 τα φορολογικά έσοδα που θα πληρώσει ο λαός από τους άμεσους και έμμεσους φόρους θα αυξηθούν κατά 6,2 δις ευρώ σε σχέση με πέρσι. Η μόνη συζήτηση για φορολογική «διευκόλυνση» που έχει ανοίξει στο σύνολο της ΕΕ είναι για τις μεγάλες επιχειρήσεις, με αποτιμώμενη «εξοικονόμηση» μέχρι και 80 εκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά παράλληλα με τις ταυτόχρονες φοροελαφρύνσεις που απολαμβάνουν αυτές οι εταιρίες εις βάρος των λαών.

Την ίδια στιγμή οι δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες μειώνονται. Τεράστια είναι τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, τα κενά γιατρών όλων των ειδικοτήτων στα κέντρα Υγείας και ταυτόχρονα, στο όνομα της εξοικονόμησης και εξορθολογισμού, μιλούν για συγχωνεύσεις, δηλαδή κλείσιμο, σχολείων και  νοσοκομείων.

Χιλιάδες βρίσκονται στη λίστα αναμονής για ένα χειρουργείο, ακόμα και μικρά παιδιά υπάρχουν στη λίστα στο νοσοκομείο Παίδων.

Από την άλλη δίνουν 7 δισ. για στρατιωτικούς πολεμικούς εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ. Δίνουν δισεκατομμύρια για όπλα στον Ζελένσκι, γέμισαν όλη τη χώρα αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, πληρώνουμε για φρεγάτες, για Ραφάλ!

Τίποτα από όλα αυτά φυσικά δε θα δούμε στα κανάλια και τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ. Σιγή ασυρμάτου για τα λαϊκά προβλήματα και τους αγώνες και μπόλικος αποπροσανατολισμός στη θεματολογία που επιλέγουν.

Τώρα είναι ώρα να μιλήσουμε εμείς και οι ανάγκες μας.

Τώρα είναι η ώρα τα σωματεία να ανοίξουν δρόμο αποφασιστικής αναμέτρησης, κόντρα στην πολιτική που μας εμπλέκει στον πόλεμο, που κάνει τη ζωή μας όλο και πιο αβάσταχτη, με νέους φόρους, ακρίβεια, αυταρχισμό. Να υψωθεί τείχος απέναντι σε όλους αυτούς που εμπλέκουν την Ελλάδα όλο και πιο βαθιά στον πόλεμο.

Να εκφραστεί ακόμα πιο αποφασιστικά η καταδίκη του λαού μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ και τους συμμάχους του. Να ακυρωθεί τώρα η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα και να γυρίσουν πίσω όλα τα ελληνικά πλοία και στρατεύματα. Δεν έχουν καμία δουλειά έξω από τα σύνορα της χώρας!

Και από τη σημερινή μας σύσκεψη βροντοφωνάζουμε «λευτεριά στην Παλαιστίνη», να σταματήσει κάθε ελληνική εμπλοκή στο σφαγείο. Στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, υπερασπιζόμενοι το δίκιο ενός λαού, που ζει υπό κατοχή χωρίς δικαιώματα, να έχει την πατρίδα του. Συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 27 Γενάρη, στις 12 μ., στο Πάρκο Ελευθερίας, στη Θεσσαλονίκη στις 25/1, στις 26/1 στην Πάτρα.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματά μας κλιμακώνεται και με το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Έχουμε ξεκαθαρίσει με τη μαζική μας συμμετοχή στα συλλαλητήρια ότι δε θα τους αφήσουμε να περάσει, ούτε καν να κατατεθεί.

Ως παιδαγωγοί δε θα αφήσουμε κανέναν να διαχωρίζει τους μαθητές μας με βάση την τσέπη των γονιών τους. Η μόρφωση είναι καθολικό δικαίωμα για όλα τα παιδιά. Όπως παλεύουμε για το σχολείο που έχουν ανάγκη οι μαθητές μας, έτσι παλεύουμε για την αντίστοιχη Ανώτατη Εκπαίδευση. Δημόσια, αποκλειστικά δωρεάν με όλες τις απαραίτητες δομές και προσλήψεις. Με πτυχίο που κατοχυρώνει το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα.

Ειδικά  εμείς οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, δεν αποδεχόμαστε το συντριπτικό χτύπημα στην αξία των πτυχίων και στα επαγγελματικά μας δικαιώματα που θα επιφέρει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η διεθνής εμπειρία βοά αναφορικά με την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων! Αφού το πτυχίο, από βασικό εφόδιο για να μπορεί κανείς να δουλέψει, γίνεται ένα ακόμα προσόν μαζί με τα διάφορα σεμινάρια, πιστοποιήσεις, μεταπτυχιακά, που πολλές φορές είναι αμφιβόλου επιστημονικού βάρους και πάντα ακριβοπληρωμένα.

Η πείρα του προσοντολόγιου του νόμου Γαβρόγλου για τους διορισμούς αντίστοιχα. Ένα διαρκές κυνήγι δηλαδή, για να φουσκώνει με «αέρα» το ατομικό…portfolio, αφού δεν εξασφαλίζεται εργασία σε κανέναν απόφοιτο, γίνεται μόνο και μόνο για να γεμίζει μάλλον κάποιο …πορτοφόλι!

Αντίστοιχα, έχουμε πείρα και από τη χώρα μας, καθώς με ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει από το 2017 η διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων και η δυνατότητα συμμετοχής των κατόχων τους σε δημόσιους διαγωνισμούς του κράτους. Ξεκάθαρο χτύπημα στους απόφοιτους των Δημόσιων Πανεπιστημίων και της προσπάθειας που έκαναν αυτοί και η οικογένειά τους.

Τα σωματεία έχουν την ιδιαίτερη ευθύνη να συμβάλλουν στην ενημέρωση των συναδέλφων, των μαθητών, των γονιών με εκδηλώσεις, συσκέψεις, δράσεις. Οι πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί με εκδηλώσεις των σωματείων με ομιλητές Πανεπιστημιακούς και φοιτητές σε διάφορες περιοχές της Αττικής δείχνουν τον δρόμο.

Ενωμένοι λοιπόν παίρνουμε θέση μάχης για να μην καταργηθεί το άρθρο 16! Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, σύγχρονες σπουδές για όλους!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μόλις προχθές το υπουργείο προχώρησε σε τηλεδιάσκεψη στελεχών και διευθυντών και προϊσταμένων για το πώς θα προχωρήσει η Α2 φάση της αντικεπαιδευτικής ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Βλέποντας ότι τα σχέδιά τους δεν προχωράνε κάτω από την πάλη των εκπαιδευτικών και τη συμμετοχή τους στις συλλογικές αποφάσεις, κυβέρνηση και υπουργείο προσπαθούν να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να πιέσουν ακόμη περισσότερο τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς μέσα από τους διευθυντές, τις διευθύντριες και τις προϊσταμένες των σχολικών μονάδων.

Ο ρόλος των σωματείων, ώστε η απάντηση των συναδέλφων σε αυτές τις εξελίξεις να είναι αγωνιστική είναι κομβικός. Με σχέδιο δίπλα σε όλους τους νεοδιόριστους να συμβάλλουν στη συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή των ομοσπονδιών από την ατομική αξιολόγηση, να καλλιεργήσουν τη συλλογική στάση των συλλόγων διδασκόντων και τη συμμετοχή στη στάση εργασίας, σε περιπτώσεις που οι σύμβουλοι και οι διευθυντές προχωρούν τις διαδικασίες.

Τώρα είναι ώρα όλοι και οι διευθυντές και προϊσταμένες να υπογράψουν το κείμενο της απεργίας αποχής, να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του κλάδου, να παραμείνουμε ενωμένοι μέσα στα σχολεία.

Θα βοηθήσουν σε κάθε περίπτωση πρωτοβουλίες των σωματείων, όπως συσκέψεις με διευθυντές, ανοιχτά καλέσματα, μαζικές παρεμβάσεις όταν οι αξιολογητές εμφανίζονται στα σχολεία.

Προτάσσοντας τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, δίνουμε τη μάχη να μην εφαρμοστεί καμία πτυχή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Γιατί ο εκπαιδευτικός που είναι δίπλα στους μαθητές του, για να τους μάθει γράμματα, να τους μάθει να είναι άνθρωποι, που τους μαθαίνει να παλεύουν για το δίκιο, δεν μπορεί να σκύψει το κεφάλι.

Δίνουμε θάρρος και έμπνευση στους συναδέλφους και σαν ένα σώμα παλεύουμε για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και όχι το σχολείο της πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, με τους γονείς πελάτες και τους μαθητές αμόρφωτους, που θέλει να φέρει η κυβέρνηση, η ΕΕ, ο ΟΟΣΑ.

Με τους εκπαιδευτικούς να ζούνε αξιοπρεπώς και όχι αυτό που ζουν δεκάδες χιλιάδες σε άθλιες συνθήκες, με τον μισθό να μη φτάνει ούτε για 10 ημέρες. Που αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά. Που πληρώνουν ενοίκιο 500-600 ευρώ για σπίτια-τρύπες, η μετακίνησή τους έγινε κόλαση με πανάκριβα εισιτήρια και τη βενζίνη στα 2 ευρώ.

Η πολυδιαφημιζόμενη αύξηση, μετά από 14 χρόνια συνεχιζόμενων περικοπών απ’ όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, φτάνει για ένα κουλούρι την ημέρα στο κυλικείο ή έναν καφέ στο χέρι, εάν έχεις παιδί.

Οι απώλειές μας στους μισθούς μόνο τα τελευταία 15 χρόνια φτάνουν στο 25%, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το παιδαγωγικό και διδακτικό έργο των εκπαιδευτικών εις βάρος της μόρφωσης των παιδιών του λαού μας. Οι αυξήσεις που έγιναν δεν καλύπτουν με τίποτα τις καθημερινές μας ανάγκες.

Η κατάσταση αυτή είναι ακόμη πιο οξυμένη στους αναπληρωτές. Με κουτσουρεμένους μισθούς, χωρίς δικαιώματα στις άδειες, με συμβάσεις 7,8,9 μηνών προσπαθούν να επιβιώσουν. Ταυτόχρονα προσπαθούν να μαζέψουν μόρια στην αρένα του προσοντολογίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα είναι η ώρα να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο μας, ώστε να κατοχυρωθούν μια σειρά από δικαιώματα σε αναπληρωτές και μόνιμους, για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος να ικανοποιηθούν ακόμα περισσότερες διεκδικήσεις μας. Όλο και περισσότεροι συνάδελφοι πρέπει να μάθουν για τη ΣΣΕ, τις διεκδικήσεις μας μέσα από αυτή. Τις απαντήσεις που δίνει στα εργασιακά δικαιώματα, ειδικά των αναπληρωτών με την απαίτηση για  12μηνη σύμβαση μέχρι τον διορισμό και την εξίσωση των δικαιωμάτων στις άδειες.

Το γεγονός ότι στην πρώτη συνεδρίαση που έγινε στα γραφεία της ΔΟΕ δεν προσήλθαν τα αρμόδια Υπουργεία, σημαίνει ότι πρέπει να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, ώστε να τους αναγκάσουμε να προσέλθουν και να αποσπάσουμε και κατακτήσεις.

Η οργάνωση κλαδικής απεργίας στο τέλος του μήνα για τα ζητήματα αυτά αποτελεί μεγάλη αναγκαιότητα. Τώρα ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να κηρύξουν απεργία του κλάδου. Δεν υπάρχει κάτι να περιμένουμε, πέρα από τον αγώνα, για να στριμώξουμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς. Να πάρει το μήνυμα να μην καταθέσει καν το ν/σ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως και το μήνυμα να λειτουργούν τα σχολεία με βάση τις ανάγκες.

Συναλδελφισσες, συνάδελφοι

Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε την υποβάθμιση της λειτουργίας των σχολείων που ακουλουθεί η κυβέρνηση σε συνέχεια των προηγούμενων.

Εξαφάνισαν κοντά στα 20.000 κενά, όπως φαίνεται από τα δικά τους στοιχεία, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Στην παράλληλη στήριξη οι ελλείψεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, με τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για ιδιωτική παράλληλη.

Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, για να καλύψουν τα κενά, προχωρούν σε καταργήσεις δεύτερων τμημάτων ένταξης, μεταφέρουν μαθητές εκτός γεωγραφικών ορίων, ώστε να μη δημιουργηθούν νέα τμήματα, στοιβάζουν αυστηρά 25αρια τμήματα, προχωρούν σε υποχρεωτικές υπερωρίες, συμπτύξεις, συγχωνεύσεις, δεν καλύπτουν τα μεγάλα κενά που δημιουργούνται καθημερινά στα σχολεία από την έξαρση των ιώσεων και του covid.

Από την άλλη, συνάδελφοί μας αναπληρωτές έχασαν τις θέσεις τους στους πίνακες εξαιτίας των λαθών του συστήματος με άρνηση του υπουργείου να τα διορθώσει!

Με τη συνεχή μείωση της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων, τραγικά έντονα είναι τα σημάδια εγκατάλειψης στα σχολεία μας, με τις πρώτες βροχές να πλημμυρίζουν, τον χειμώνα να παγώνουμε και το καλοκαίρι να σκάμε στα κοντέινερ, σοβάδες οροφών να πέφτουν και λέβητες να σκάνε. Κτίρια παμπάλαια, χτισμένα τα περισσότερα τη δεκαετία 60-70, χωρίς κανένα προσεισμικό έλεγχο, χωρίς πιστοποιητικά καταλληλότητας, επικίνδυνα για τους μαθητές μας, αφού η συντήρηση και οι επισκευές τους θεωρούνται κόστος.

Δεκάρα δε δίνουν για τη σωματική ακεραιότητα μαθητών, εκπαιδευτικών. Έτσι πετυχαίνουν την περίφημη δημοσιονομική σταθερότητα, κόβοντας ακόμα και από την ασφάλεια μας.

Η κλιμάκωση με οργάνωση πανεργατικής απεργίας στις 28/2 μαζί με τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελεί την απάντηση σε αυτή τη λογική κόστους-οφέλους που βάζει τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας.

Ένα χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη τα σωματεία διεκδικούν αυτό που βροντοφώναξαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις ότι το έγκλημα δε θα ξεχαστεί. Ταυτόχρονα διεκδικούμε όλα τα αναγκαία για να μην ξανασυμβούν άλλα Τέμπη. Για να είναι σύγχρονα και ασφαλή τα σχολεία μας, τα πανεπιστήμια. Να είναι πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα τα δημόσια νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, για την υπεράσπιση του παιδαγωγικού μας ρόλου, την αξιοπρεπή δουλειά,  τη μόρφωση των μαθητών!

Διαμορφώνουν όλους τους όρους για μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις συλλογικές διαδικασίες. Βάζουν στο επίκεντρο την ενημέρωση ολόκληρων των συλλόγων διδασκόντων με σκοπό τη μαζική συμμετοχή στις ΓΣ, τη διαμόρφωση των αποφάσεών τους για τον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικηθούν οι ανάγκες μας. Η συνεδρίαση και το σχέδιο των ΔΣ χρειάζεται να βοηθήσουν συγκεκριμένα σε αυτό τον σημαντικό στόχο.

Οργανώνουμε την απάντησή μας με βάση τις ανάγκες μας κόντρα στην πολιτική που ακολουθούν κυβέρνηση, ΕΕ, όσοι τους στηρίζουν και έχουν για «θεό τα κέρδη τους».

Το δικαίωμά μας στην αξιοπρεπή διαβίωση, η ανάγκη μας για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, η κάλυψη όλων των αναγκών στα σχολεία και τα νοσοκομεία, η δημόσια, δωρεάν παιδεία για όλους δεν τα παζαρεύουμε.

 • Κλιμακώνουμε τον αγώνα σε συμμαχία με φοιτητές, μαθητές, πανεπιστημιακούς, ώστε να μην κατατεθεί καν το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Να πούμε ένα μεγάλο όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Να διεκδικήσουμε δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, πτυχία με αξία για δουλειά και δικαιώματα. Η πείρα του 2006 δείχνει ότι, όταν ο λαός διαλέγει τον δρόμο του μαζικού και ανυποχώρητου αγώνα, καταφέρνει να βάζει σημαντικά εμπόδια σε στρατηγικές επιλογές των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου.
 • Συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις αποφάσεις για ενιαία στάση απέναντι στην εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, την απεργία – αποχή και τις στάσεις εργασίας από την ατομική αξιολόγηση.
 • Σε συμμαχία με τους γονείς εμποδίζουμε μια σειρά από αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που θέλει να περάσει το υπουργείο, εξετάσεις PISA, πολλαπλό βιβλίο.

Διεκδικούμε :

 • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά εκπαιδευτικών.
 • Μαζικούς διορισμούς, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους.
 • Καμία σκέψη νομοθέτησης γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Αποτελεί αιτία πολέμου.
 • Δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Αυξήσεις 20% στους μισθούς των εκπαιδευτικών. Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού. Αφορολόγητο στα €12.000. Υπογραφή ΣΣΕ.
 • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας

Πρόγραμμα Δράσης για το επόμενο διάστημα 

 1. Συμπόρευση και συντονισμός με τον αγώνα φοιτητών-μαθητών-πανεπιστημιακών-εργατικών σωματείων ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.  Πέμπτη 25/1 στις 12:00 Προπύλαια- αντίστοιχα στις άλλες πόλεις.
 2. Γενικές συνελεύσεις ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ το επόμενο 15νθήμερο και απαιτούμε ΔΟΕ, ΟΛΜΕ να προχωρήσουν σε ολομέλειες προέδρων.
 3. Προετοιμασία πανεκπαιδευτικής απεργίας με προτεινόμενη ημερομηνία την 1/2 ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενάντια στην κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών, μαζί με εργαζόμενους σε ΑΕΙ.
 4. Προχωράμε σε μαζικό Συλλαλητήριο Αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης στις 27/1, στις 12μ, στο Πάρκο Ελευθερίας.
 5. Παίρνουμε πρωτοβουλίες με εκδηλώσεις για την ανάδειξη των επιδιώξεων του ν/σ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από κοινού με Φοιτητικούς Συλλόγους, Πανεπιστημιακούς, Ενώσεις Γονέων.
 6. Διεκδικούμε από τις δημοτικές αρχές και την κυβέρνηση αύξηση της χρηματοδότησης για τα κτίρια, τη θέρμανση κ.ά.
 7. Την ημέρα που θα εκδικάζεται η προσφυγή των νηπιαγωγών στο ΣΤΕ για το ζήτημα του ωραρίου να προχωρήσουμε σε συγκέντρωση.
 8. Όλη αυτή η προσπάθεια νομίζουμε ότι πρέπει να κλιμακωθεί και με πανεργατική απεργία, που θα ενώσει σε ένα μεγάλο ποτάμι τα ρυάκια του αγώνα που φουντώνουν. Νομίζουμε ότι η 28/2, ένα χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, όχι ως μνημόσυνο αλλά ως σταθμό που φέρνει στο προσκήνιο ξανά το δίλημμα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» μπορεί να είναι η μέρα της πανεργατικής απεργίας. Καλούμε όλα τα Δ.Σ. των ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, την ΑΔΕΔΥ να πάρουν απόφαση για απεργία αυτή τη μέρα.
 9. Καλούμε όλα τα σωματεία που για διάφορους λόγους δεν πήραν απόφαση για συμμετοχή στην σημερινή σύσκεψη να προχωρήσουμε από κοινού σε νέα κοινή σύσκεψη το επόμενο διάστημα.

Όλοι μαζί, ενωμένοι, συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, για μια ακόμα φορά θα τα καταφέρουμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα

Παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στη συνέντευξη τύπου στο Υπ. Εργασίας

Για την συνέντευξη τύπου Τετάρτη 20 Μαρτίου,12:30μμ στο Υπουργείο Εργασίας – Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Σήμερα...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Παρέμβαση στη συνέντευξη τύπου των συνδικάτων έξω από το υπουργείο εργασίας, 20 Μάρτη 2024...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Εργατ/λων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Συνέντευξη Τύπου Συνδικάτων 20/3/24 12.30 υπουργείο εργασίας από το ΣΕΤΗΠ Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και...