Αγωνιστική Συνεργασία: Ανακοίνωση για το 59ο Γενικό Συμβούλιο της ΕΤΕ

Δημοσιεύτηκε στις

ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΥ ΕΜΠΝΕΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ

Το 59ου Γενικό Συμβούλιο της ΕΤΕ διεξάγεται σε μια περίοδο που οι εξελίξεις και μεταρρυθμίσεις τρέχουν πολύ γρήγορα ενάντια στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εμπλέκει τη χώρα μας ακόμα περισσότερο στους διεθνείς ανταγωνισμούς όπως με την αποστολή της φρεγάτας Ύδρας στην ερυθρά. Η διεύρυνση του πολέμου σε ολοένα και περισσότερα μέτωπα και ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή πρέπει να μας κρατάει όλους σε εγρήγορση.

Στο εσωτερικό, η ΝΔ επιταχύνει το αντιλαϊκό της πρόγραμμα, με τη νομιμοποίηση των απογευματινών χειρουργείων, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το πετσόκομμα μισθών και δικαιωμάτων κ.α. Βέβαια δεν είναι μόνη της σε αυτό το «έργο», αφού έχει σταθερούς υποστηριχτές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν την προώθηση αυτής της πολιτικής.

Για ακόμα μια φορά οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΓΕΝΟΠ και της ΕΤΕ είναι παντελώς απούσες. Συμφωνούν με την πολιτική της ταξική συνεργασίας, του κοινωνικού εταιρισμού και της εργασιακής ειρήνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υπονόμευση της πάλης και του αγώνα, την αδράνεια των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ούτε καν απόφαση δεν πήραν για την απεργία της 28/2!!!

Απέναντι σε όλα αυτά υπάρχει πραγματική αντιπολίτευση, που δεν είναι άλλη από τους πολύμορφους αγώνες που έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι οι αγρότες που συνεχίζουν τον αγώνα για επιβίωση τους, οι μεγαλειώδεις φοιτητικές κινητοποιήσεις, οι αγώνες των εργαζόμενων ενάντια σε αυτή τη πολιτική με τη μαζικότερη απεργιακή αναμέτρηση των τελευταίων χρόνων στις 28/2 που φώναξαν άλλη μια φορά «ή τα κέρδη σας ή οι ζωές μας», για ουσιαστικές αυξήσεις και ΣΣΕ που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες μας.

Σε πολλούς κλάδους και επιχειρήσεις, εκεί που είναι μπροστά οι ταξικές δυνάμεις υπάρχουν πραγματικοί αγώνες οι οποίοι φέρνουν και αποτελέσματα. Τέτοια είναι η υπογραφή ΣΣΕ στους οικοδόμους, στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, με σημαντικές κατακτήσεις, η δημιουργία νέων μαζικών επιχειρησιακών σωματείων όπως στην Teleperformance, ο αγώνας στη ΛΑΡΚΟ που δέσμευσε την κυβέρνηση για τη παράταση της λειτουργίας της επιχείρησης με διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας κ.α.

Η περίοδος αυτή συνδέεται και με τον αγώνα της νέας ΕΣΣΕ σε ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ/ΔΕΗ Αν., αγώνα ουσιαστικά για τη ζωή μας. Μετά από καιρό όπου ενημερωνόμασταν ανεπίσημα  στους διαδρόμους και στα «πηγαδάκια» για το τι μέλλει γενέσθαι με τη νέα ΕΣΣΕ και τον ΚΚΠ, ενημερωθήκαμε για το τελικό σχέδιό της, για να αποφασίσει το σωματείο μέσα σε λίγες μέρες!!!

Έχουν προϋπηρεσία βέβαια οι παρατάξεις της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ και της ΕΤΕ από τέτοιες “fast track” διαδικασίες από τους πολιτικούς τους φορείς (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) οι οποίοι με αντίστοιχες διαδικασίες υπέγραφαν μνημόνια υπονομεύοντας το μέλλον μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιδιώκεται μια τέτοια διαδικασία. Η μεθόδευση αυτή γίνεται έτσι ώστε να μην προλάβουν οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν, να μην προλάβουν να αντιδράσουν.

Η ΕΣΣΕ αυτή είναι ενταγμένη στην πολιτική της κερδοφορίας των ομίλων, που προϋπόθεσή  της είναι η κατεδάφιση όποιων κατακτήσεων έχουν απομείνει στους εργαζόμενους. Από τον πρόλογό της μάλιστα η νέα ΕΣΣΕ στη ΔΕΗ αναφέρει «τη συμμετοχή των εργαζόμενων στην επίτευξη των στόχων της Εταιρείας»!!! Οι στόχοι όμως της εταιρείας έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Αντί δηλαδή η πρόταση π.χ. να έχει ως αφετηρία την κάλυψη των απωλειών των τελευταίων χρόνων και την ενοποίηση μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, αντίθετα τα παγιώνει και τα νομιμοποιεί.

Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα τα οποία περιέχονται στη νέα ΕΣΣΕ της ΔΕΗ που ψήφισαν ΔΑΚΕ και ΕΑΜΕ σε ΓΕΝΟΠ και ΕΤΕ: Επισημοποιείται και με τη βούλα ο διαχωρισμός των εργαζομένων με την ένταξή τους σε δύο ξεχωριστά μισθολόγια. Για τους «νέους» εργαζόμενους, δεν προβλέπεται καμία ουσιαστική μισθολογική «ωρίμανση», αφού δεν προβλέπονται ούτε κλιμάκια ούτε χρονοεπίδομα, καταργούνται πτυχία, εμπειρία, προϋπηρεσία κτλ. Ταυτόχρονα εισάγονται ως προϋποθέσεις για μισθολογική αύξηση πολύ επικίνδυνα κριτήρια (αξιολόγηση, κερδοφορία κ.α.).

Καταργείται οριστικά το χρονοεπίδομα-προϋπηρεσία 12 ετών (2012-2024). Οι όποιες «αυξήσεις», ισοδυναμούν με μειώσεις αφού ακρίβεια, νοίκια, πληθωρισμός, λογαριασμοί ρεύματος, τρέχουν με διψήφια νούμερα. Στον αέρα είναι οι εργαζόμενοι στις λιγνιτικές περιοχές (Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη) αφού σταδιακά σταθμοί και ορυχεία θα κλείσουν μέχρι το 2026. Τέλος, καταργούνται πολλά δικαιώματα και κατακτήσεις από τον νέο Κανονισμό Εργασίας.

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ΔΑΚΕ, ΕΑΜΕ συμφώνησαν με  τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε όλα τα παραπάνω. Η ΔΑΚΕ λέει για ακόμα μια φορά ότι πετύχαμε μια πολύ καλή ΣΣΕ, ενώ το ΕΑΜΕ με διάφορα «ναι μεν αλλά», κερδίσαμε κάποια σημεία. Αυτή η λογική είναι που μας έχει φέρει στη σημερινή κατάσταση. Αυτή η λογική «του μικρότερου κακού», του «να έχουμε μια σύμβαση, όποια και αν είναι αυτή» είναι που μας φέρνει κάθε φορά σε χειρότερη θέση.

Πάνω σε αυτά τα αποκαΐδια ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ ανακοινώνουν κέρδη πέρα από κάθε φαντασία. Αυτή η κερδοφορία στηρίζεται πάνω στα πετσοκομμένα δικαιώματα και μισθούς. Για να βελτιώσουμε την κατάστασή μας πρέπει να συγκρουστούμε με τη λογική της κερδοφορίας. Για να δούμε μια πραγματική αύξηση στο μισθό, πρέπει να πάμε κόντρα στην λογική ότι μπορούν να κερδίζουν ταυτόχρονα εταιρεία και εργαζόμενοι.

Η Αγωνιστική Συνεργασία καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν τη συμφωνία της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ με τη Διοίκηση που ισοπεδώνει κατακτήσεις δεκαετιών και μονιμοποιεί τις απώλειες. Αυτά δεν είναι «περασμένα – ξεχασμένα» για εμάς.

Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, με συνελεύσεις και αποφάσεις για αγωνιστικές διεκδικήσεις. Η επιτυχημένη Πανελλαδική Απεργία στις 28/2 με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων που διεκδίκησαν Συλλογικές Συμβάσεις, ουσιαστική Ασφάλεια & Υγεία έδειξε ότι υπάρχει λύση. Αποτελεί πρόκληση η ουσιαστική υπονόμευση της απεργίας από τις πλειοψηφίες της ΓΕΝΟΠ και της ΕΤΕ.

Πάνω σε αυτή την πείρα πρέπει να συνεχίσουμε πιο μαζικά και αγωνιστικά και στις 17 Απρίλη, κλιμακώνοντας την πάλη και την πίεση για μια ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις.

Διεκδικούμε ενιαία ΕΣΣΕ και ΚΚΠ με πραγματικές αυξήσεις στο μισθό για όλους τους εργαζόμενους.

Να παρθούν πίσω όλοι οι νόμοι που κρατάνε καθηλωμένους τους μισθούς μας.

Επαναφορά χρονοεπιδόματος, μειωμένου ρεύματος, επιδομάτων.

Αγωνιζόμαστε για τη ζωή που μας αξίζει.

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Επείγουσα έκκληση για την άμεση μεταφορά και νοσηλεία ασθενών εκτός της Λωρίδας της Γάζας

Κύριε Υπουργέ, Στις 30/03/2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεύθυνε έκκληση για την επείγουσα μεταφορά 9.000...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας : Παρέμβαση Εργατικού Κέντρου – Συνδικάτων στην πύλη της EVIOP – TEMPO

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και Συνδικάτων της περιοχής πραγματοποιήσαμε σήμερα παρέμβαση στην πύλη...

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Κάλεσμα συμμετοχής στη 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 6:30μμ ΣΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ»! 75 χρόνια από την ίδρυση...