Τρίτη, 22 Ιουνίου

Αγωνιστική Ενότητα Εργατικού Κέντρου Χίου: Οργάνωση- συντονισμός-ενότητα- μαζικός ξεσηκωμός- Τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι να πάρουν θέσεις μάχης!

0
image_pdfimage_print

Αγώνας για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα της ΝΔ που καταργεί το 8ωρο.

Οργάνωση- συντονισμός- ενότητα- μαζικός ξεσηκωμός

Τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι να πάρουν θέσεις μάχης!

Με την απεργία στις 6 Μάη δόθηκε μια αποφασιστική και πρώτη απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης να καταργήσει το 8ωρο, με αποφάσεις περισσότερων από 400 Σωματείων, Ομοσπονδίων, και Εργατικών Κέντρων. Στη Χίο οι ταξικές δυνάμεις στον ιδιωτικό τομέα ενώσαμε τη φωνή μας με τους συναδέλφους στο δημόσιο τομέα αλλά και με τους χιλιάδες απεργούς σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στο νέο νομοσχέδιο έκτρωμα της ΝΔ.

Η πείρα όλων αυτών των χρόνων δείχνει ότι κάθε αντεργατικός νόμος που ψηφίζεται προετοιμάζει τον επόμενο αντεργατικό νόμο σε μια διαδικασία διαρκούς επίθεσης απέναντι στη ζωή των εργαζομένων.

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις διαδέχονται η μία την άλλη στην επίθεση. Τα χρόνια των μνημονίων μας φόρτωσαν με ένα σωρό αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε την 12ωρη αδιάκοπη εργασία στους νοσοκομειακούς γιατρούς στα πλαίσια του νόμου της διευθέτησης εργασίας. Ψήφισε τον απεργοκτόνο νόμο. Η κυβέρνηση της ΝΔ, πήρε τη σκυτάλη με το νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Προώθησε, εν μέσω πανδημίας, το μίνι εργασιακό που χτυπάει μισθούς, εργασιακές σχέσεις. Ετοιμάζει νέο χτύπημα καταργώντας το 8ωρο και επιβάλλοντας την απλήρωτη δουλειά. Πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα στη καταστολή απέναντι στα Συνδικάτα και το δικαίωμα της Απεργίας.

Στην τελευταία συνεδρίαση (την Τρίτη 20 Απρίλη 2021) της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χίου, κάτω από την πίεση της παράταξής μας αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των Σωματείων της δύναμης του ΕΚΧ την Παρασκευή 7 Μάη 2021. Την προηγούμενη μέρα μάθαμε τυχαία ότι η σύσκεψη θα μεταφερθεί για την επόμενη βδομάδα και θα ενημερωθούμε για την ημερομηνία. Σήμερα είναι Τρίτη 11 Μάη και δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πότε και αν θα γίνει τελικά…

Στις 6 Μάη η πλειοψηφία του ΕΚΧ καταγράφονται ως απόντες. Ως εκείνοι που θέλουν να περιθωριοποιήσουν και να απομονώσουν τους εργαζόμενους κάνοντας Πρωτομαγιάτικη γιορτή μόνοι τους. Τόσοι είναι η επιρροή που έχουν, που δεν μπορούν να πείσουν ούτε τους δικούς τους τη μέρα της αργίας (που αποφασίστηκε από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και την κυβέρνηση) να συμμετέχουν… Να τους ενημερώσουμε επίσης ότι όσους εργαζόμενους είχαν όλες οι συγκεντρώσεις στην Ελλάδα της ΓΣΕΕ στις 4 Μάη, τόσους είχαμε απεργούς στις 6 Μάη μόνο στη Χίο.

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ είναι έτοιμη να καταργήσει δικαιώματα αιώνων. Την ώρα που εκατοντάδες εργαζόμενοι και στο νησί μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, οι κύριοι της πλειοψηφίας απλά αφήνουν το χρόνο να περνάει.

Τι απαντάνε στους εργαζόμενους που βλέπουν με το νομοσχέδιο έκτρωμα να μειώνεται ο είδη μειωμένος μισθός τους;

Τι έχουν να πουν στους εργαζόμενους που μήνες τώρα δεν έχουν δουλέψει και τώρα θα δουλεύουν τζάμπα για τους εργοδότες τους;

Τι έχουν να πουν στους συνδικαλιστές των Σωματείων της δύναμης του ΕΚΧ που δουν τα Σωματεία τους να μετατρέπονται σε μια εφαρμογή στο internet;

Τι μέτρα θα πάρουν έτσι ώστε η οργή και η αγανάκτηση των συνάδελφων ενάντια σ’ αυτά που βιώνουν και στα νέα μέτρα που έρχονται να βρει τρόπο έκφρασης;

Έχουν τεράστια ευθύνη που δεν να κάνουν το πραγματικό για την οργάνωση της απάντησης των εργαζομένων. Είναι πραγματικά απορίας άξιο όταν είναι και οι ίδιοι εργαζόμενοι, όταν νιώθουν στο πετσί τους την ίδια αντεργατική πολιτική, όταν θα επηρεαστεί η ζωή τους, το εισόδημα τους εκείνων και των παιδιών τους να μην κάνουν το παραμικρό για να βρει απάντηση όλη αυτή η επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα.

Προτείνουμε για άλλη μια φορά χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση να υλοποιηθεί η απόφαση για σύσκεψη Σωματείων της δύναμης του ΕΚΧ με θέμα οργάνωση του αγώνα μας ενάντια στην  προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεθεμελιώσει το 8ωρο, να επιβάλλει την απλήρωτη εργασία, να θέσει νέους περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας, στο περιεχόμενο της πάλης των συνδικάτων και των αγώνων των εργαζομένων.

Είναι κρίσιμο τις επόμενες μέρες οι συνάδελφοι από όλους τους κλάδους στον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχουν μαζικά και αποφασιστικά να πουν τη γνώμη τους, να μεταφέρουν την εμπειρία τους από τους χώρους δουλειάς, να βοηθήσουν στον προβληματισμό και να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις.

Share.

Comments are closed.