Αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς σε όλη την Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε στις

Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους αγώνες και τις απεργίες των εργαζομένων κάθε μέρα σε όλη την Ευρώπη. Χιλιάδες εργαζόμενοι σε Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία κ.α. πραγματοποιούν μεγάλες κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και απεργίες διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας.

20 Ιουνίου μεγάλη εθνική απεργία στο Βέλγιο

21, 23 και 25 Ιούνη στα Τρένα στην Μεγάλη Βρετανία απήργησαν σε όλη την χώρα πρώτη φορά από το 1989

23 Ιούνη απεργία χιλιάδων λιμενεργατών της Γερμανίας

22 Ιουνίου εθνική απεργία στην Β. Μακεδονία

25 και 28 Ιούνη  απήργησαν 35.000 εργαζόμενοι της TOTALστην Γαλλία

25 και 26 Ιούνη οι εργαζόμενοι στις αεροπορικές εταιρείες «Ryanair», «EasyJet» και «Volotea» απήργησαν σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βέλγιο

27 και 28 Ιούνη οι ποινικοί Δικηγόροι της Αγγλίας κατέβηκαν σε απεργία μόλις για 2η φορά στην ιστορία του κλάδου

29 Ιούνη απήργησαν οι εργαζόμενοι στις Σκανδιναβικές Aερογραμμές (SAS) σε Νορβηγία, Σουηδία και Δανία

Απεργίες έγιναν επίσης στα αεροδρόμια της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας κ.α. διεκδικώντας αυξήσεις μισθών και προσλήψεις προσωπικού

Στην Καντάμπρια της Ισπανίας χιλιάδες μεταλλεργάτες πραγματοποίησαν απεργία για συλλογική σύμβαση που κράτησε μέχρι τις 20 Ιούνη και κατέληξε στην υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις. Στην Μασσαλία της Γαλλίας ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν κατέβει σε απεργία στο ξενοδοχείο Golden Tulip πάνω από ένα μήνα διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις.

Στην Αγγλία πάνω από 100.000 εργαζόμενοι στο Βασιλικό Ταχυδρομείο πήραν απόφαση για απεργίες το επόμενο διάστημα ενώ και άλλοι κλάδοι (Τηλεπικοινωνίες, αερομεταφορές) παίρνουν αντίστοιχες αποφάσεις. Στην Γαλλία σε απεργία θα κατέβουν οι εργαζόμενοι στα τρένα στις 6 Ιούλη.

Τα παραδείγματα δεν έχουν τελειωμό και οι αγωνιστικές αποφάσεις αυξάνονται καθημερινά.

Η πανδημία απέδειξε ακόμα πιο καθαρά ποιος παράγει, ποιος κινεί την κοινωνία, ποιος είναι χρήσιμος αλλά ζει στην φτώχεια και στην εξαθλίωση. Οι εργαζόμενοι που για χρόνια γινόντουσαν θυσία για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Ιδιαίτερα οι νεότεροι εργαζόμενοι στους οποίους κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα σκλαβοπάζαρα-ενοικίασης εργαζομένων, η ανεργία και η ανασφάλεια.

Την περίοδο της πανδημίας γίναμε μάρτυρες εργαζομένων στους κλάδους της Υγείας, των μεταφορών, στα σούπερ μάρκετ, να τους αποκαλούν ήρωες, να ασθενούν και να χάνουν τις ζωές αλλά να αμείβονται με απαράδεκτους μισθούς, σε εξοντωτικές συνθήκες. Είδαμε να επιβεβαιώνεται το σύνθημα «ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ». Σε μια σειρά άλλους κλάδους χιλιάδες απολύθηκαν, ή βίωσαν νέες επιθέσεις στους μισθούς και τα δικαιώματα τους. Την ίδια ώρα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι μέτοχοι των εταιριών μέτρησαν νέα, τεράστια κέρδη. Σε συνθήκες που οι φτωχοί, οι εργαζόμενοι ζουν με μισθούς επιπέδων του 2010, η μειοψηφία των καπιταλιστών συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο πλούτο στην ιστορία της ανθρωπότητας.

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

ΤΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ & ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Στην Ελλάδα μέσα στον καύσωνα της ακρίβειας, του πληθωρισμού, του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της πανδημίας η εργατική τάξη με τα συνδικάτα της παίρνει αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε μια σειρά κλάδους βάζοντας στην προμετωπίδα το δίκαιο και υπερώριμο αίτημα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς.

21 Ιούνη Τραπεζοϋπάλληλοι

22 Ιούνη Υγειονομικοί

23 Ιούνη εργαζόμενοι στο Φάρμακο σε όλη την Ελλάδα

24 Ιούνη οι εργαζόμενοι στα Ξενοδοχεία της Αττικής.

24 Ιούνη οι Διανομείς στην E Food της Αθήνας, των Χανίων και της Πάτρας

24 Ιούνη μεγάλο συλλαλητήριο των Συνταξιούχων

29 Ιούνη στα Λεωφορεία-Τρόλεϊ της Αθήνας

30 Ιούνη οι εργαζόμενοι στα Τρόφιμα-Ποτά

30 Ιούνη οι εργαζόμενοι της PDS

Πολλοί κλάδοι ακόμη βρίσκονται επίσης σε κινητοποιήσεις σε Υγεία, ΟΤΑ, ΟΑΣΘ, ΣΤΑΣΥ κ.α.

Δεν υπάρχει χώρος δουλειάς που να μην βράζει από οργή και αγανάκτηση

Δεν υπάρχει χώρος δουλειάς που οι εργαζόμενοι να μην αγωνιούν για την ακρίβεια, την ανασφάλεια, την φοροληστεία, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Μπροστά στην αυξανόμενη οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων εργοδότες, Κυβερνήσεις, ΕΕ, κλιμακώνουν τον αυταρχισμό την τρομοκρατία, τους εκφοβισμούς. Καταστολή, συλλήψεις, πρόστιμα, διώξεις, απολύσεις. Ταυτόχρονα  αξιοποιούν διάφορες δυνάμεις μέσα στα συνδικάτα που μιλούν για «υπομονή», «αναμονή», «χρόνο για διάλογο» επιδιώκοντας να υπονομεύσουν και να υποσκάψουν το τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η διεκδίκηση. Οι εργάτες της Ευρώπης, να βγουν στο προσκήνιο και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να ανατρέψουν τις πολιτικές που κάνουν τους εργαζόμενους φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.

Η περίοδος της πανδημίας απέδειξε ότι με οργάνωση, αγώνα και αλληλεγγύη, με κοινές πρωτοβουλίες και συντονισμό, οι εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν εμπόδια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς, να βγουν στην αντεπίθεση και να νικήσουν εργοδότες, πολυεθνικές και κυβερνήσεις που τους υπηρετούν.

Τώρα είναι η ώρα της μαζικής, πανεργατικής δράσης των εργαζομένων. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Κανένας εργαζόμενος μόνος. Όλοι να έρθουμε σε επαφή με τα σωματεία μας. Να γίνουμε μέλη, να πάρουμε μέρος στον αγώνα, να γνωρίσουμε την τεράστια δύναμη της οργανωμένης, συλλογικής δράσης.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ

ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ- ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ

ΤΩΡΑ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

 

 

Περισσότερα

Όλοι στον αγώνα υπεράσπισης του δικαιώματος του λαού σε δωρεάν υγεία

 Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη σε μαζική, αγωνιστική απάντηση, ενάντια στο νομοσχέδιο σμπαραλιάσματος...

Black Friday: Εργαζόμενοι σε Εμπόριο-Διανομές Απεργούν σε πολλές χώρες

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους πολλών χωρών, σε όλο τον κόσμο,...

Να μην περάσει η δίωξη της Προέδρου της ΟΕΝΓΕ. Όλοι στα Δικαστήρια 28 Νοέμβρη στις 12.30

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη για να μην περάσει η δίωξη της Προέδρου της ΟΕΝΓΕ Η...