Συνδικάτο Εργατ/λων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου: 6 Απρίλη Απεργούμε

Δημοσιεύτηκε στις

6 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

  • ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ

  • ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

Συναδέλφισσα – συνάδελφε,

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε όλοι θεατές της απαράδεκτης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του πολέμου ανάμεσα σε ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από τη μια και Ρωσίας από την άλλη. Απαιτούμε την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην Ουκρανία και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Ουκρανίας.

Η χώρα μας με αυτές τις ενέργειας γίνεται θύτης σε έναν πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτόματα γίνεται στόχος ενός ενδεχόμενου πλήγματος αντιποίνων. Ήδη η βάση της Σούδας είναι σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, έχει γεμίσει πολεμικά πλοία ο κόλπος και από το αεροδρόμιο εφορμούν ή κάνουν στάση δεκάδες ΝΑΤΟϊκά βομβαρδιστικά, κατασκοπευτικά και άλλα. Ταυτόχρονα συγκεντρώνονται ρωσικά πλοία νότια της Κρήτης βάζοντας ξεκάθαρα στο στόχαστρο τη βάση και το νησί μας.

Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού που στενάζει με τις αυξήσεις που βίωνε ήδη πριν τον πόλεμο στα καύσιμα, στο ρεύμα, στο σουπερμάρκετ και τώρα έχουν πάρει φωτιά. Αυτός ο πόλεμος θα χτυπήσει τους εργαζόμενους που μετά από 10 χρόνια κρίσης, μνημονίων, πανδημίας μας λένε τώρα «μη ζητάτε πολλά γιατί έχουμε πόλεμο». Οι εργαζόμενοι έχουμε συμφέρον να σταματήσει αυτός ο πόλεμος που κάνουν τα δυτικά με τα ανατολικά αφεντικά, που έχουν κάνει σάκο του μποξ το λαό της Ουκρανίας, που μας φέρνουν κοντά στο ενδεχόμενο μιας γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή μας. Ο λαός μας έχει ζήσει στο πετσί του τα «καλά» του ΝΑΤΟ με τις συνεχείς προκλήσεις της «συμμάχου» Τουρκίας, έχουμε δει πόσο μας βοήθησε το ΝΑΤΟ όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, όταν οργάνωσε τη χούντα του 1967, όταν γκριζαρίστηκε το Αιγαίο μετά την κρίση στα Ίμια. Η μόνη γνήσια πατριωτική στάση είναι να απαλλαγούμε από τέτοιους «συμμάχους» και να παλέψουμε για την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία με όλους τους λαούς του κόσμου.

Τώρα χωρίς κανένα δισταγμό, χωρίς καμία ταλάντευση απεργούμε μαζικά στις 6 Απρίλη

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών στο Ηράκλειο, τα τελευταία χρόνια είδαμε τις επιχειρήσεις που δουλεύουμε να απογειώνουν τις πωλήσεις τους, τους τζίρους, τις εξαγωγές, την κερδοφορία μιας και αποτελούμε τον τροφοδότη του «κρητικού θαύματος» του τουρισμού και ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά των ελληνικών εξαγωγών, την «κρητική διατροφή».

Είδαμε όμως και τους μισθούς μας να παραμένουν καθηλωμένοι, να μας τσακίζουν με την εντατικοποίηση ειδικά το καλοκαίρι, να μη μας πληρώνουν τις υπερωρίες μας, να μας πληρώνουν με κουπόνια μέρος του μισθού μας. Ο βασικός μισθός σήμερα (663€ μικτά ή 569€ καθαρά) είναι στα επίπεδα του 2007 (657€ μικτά ή 562€ καθαρά) σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Όμως ποιο προϊόν έχει την τιμή που είχε το 2007; Το ρεύμα; Τα καύσιμα; Τα τρόφιμα; Αυτή η καθήλωση των μισθών και η συνεχείς ανατιμήσεις φέρνουν τον καθένα μας σε μια παράδοξη κατάσταση… Εμείς, οι εργαζόμενοι του κλάδου που παράγουμε, μεταποιούμε, κουβαλάμε και διακινούμε οτιδήποτε τρώγεται, δε μπορούμε να τρώμε αυτά που περνάνε από τα χέρια μας κάθε μέρα!

Σε αυτή την κατάσταση είναι σημαντικό να βάλουμε μπροστά αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες που έχουν να κάνουν με:

  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

  • Μείωσης της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.

  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και επιπρόσθετα στα 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

  • Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

  • Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στην τοπική διοίκηση και στους τομείς πολιτικής προστασίας. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης

Όλα αυτά θα πρέπει να δένονται με τις αποφάσεις που πήρε το πρόσφατο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας και συνοψίζονται στα εξής:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς

  • Την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού. Υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις.

  • Τη γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα

  • Την επαναφορά κατακτήσεων όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών, κ.ά.

  • Το επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού

  • Την κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στην καταγγελία σύμβασης (απόλυση) με ή χωρίς προειδοποίηση

  • Την ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ

  • ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

  • ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

  • ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Περισσότερα

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος : Τεράστιες οι ευθύνες της Διοίκησης της Λυρικής και του ΥΠΠΟ για τον τραυματισμό εργαζομένου

Την Κυριακή το απόγευμα Τεχνικός της Λυρικής που έκανε εργασίες στησίματος σκηνικού έπεσε από...

Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ Τραπεζών: Για τη στοχοποίηση των φαντάρων

Γυρνάμε πίσω στις εποχές του μετεμφυλιακού κράτους; Ξαναζούμε εποχές χούντας; Αυτές μας θυμίζουν οι...

Σωματείο Εργαζομένων στην Vodafone – 360 Connect και ΛΘ: Αλληλεγγύη στους φαντάρους που διώκονται

Το Σωματείο μας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους στρατευμένους νέους, που εναντιώνονται και εκφράζουν...