Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής : Όλοι και όλες στην απεργία στις 6 Απρίλη

Δημοσιεύτηκε στις

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ

ΑΘΗΝΑ, ΣΤΙΣ 11π.μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΣΤΙΣ 11π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Παίρνοντας την σκυτάλη από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στις 26/02 όπου χιλιάδες εργαζόμενοι συναντηθήκαμε στον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης, συνεχίζουμε με συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 6 Απρίλη.

Σήμερα, τον 21ο αιώνα με τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα που θα μπορούσαν να απογειώσουν την ποιότητα ζωής μας, βλέπουμε συνεχώς να υποβαθμίζεται και να κινδυνεύει, για να αυξάνεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Ο «αναπτυξιακός» νόμος, τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, οι κρατικές ενισχύσεις -που έχουν αποκλειστικούς αποδέκτες τους μεγάλους ομίλους-, πάνε πακέτο με μεγάλες αντεργατικές δεσμεύσεις και  την ακρίβεια, που θα φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων…για να πιάσουν τόπο οι επενδύσεις. Γι’ αυτό η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έφεραν πολλούς αντεργατικούς νόμους, προκάλεσαν δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων, στους μισθούς, στα ωράρια, στις εργασιακές σχέσεις, με αποκορύφωμα τον νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη. Όπως και σε όλες τις πτυχές της ζωής μας όπως στην ασφάλιση, στην εκπαίδευση των παιδιών μας, στην υγεία.

Τα τελευταία χρόνια, η μη ύπαρξη συλλογικής σύμβασης στον κλάδο, έχει επιφέρει μεγάλο χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζόμενων του κλάδου:

  • Κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις με όλο και χειρότερους όρους
  • Τα ξεχειλωμένα ωράρια και οι απλήρωτες υπερωρίες είναι “δεδομένα στο επάγγελμα”
  • Ο μεγάλος όγκο προσλήψεων γίνεται με χαμηλότερους μισθούς. Υπάρχουν χώ΄ροι δουλειάς που οι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο και για “extra” αμείβονται με μαύρα ή ακόμα και εξ ολοκλήρου με μαύρα.
  • Η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο, με τον όγκο δουλειάς που έχει εκτοξευθεί, ειδικά με την εκτεταμένη εφαρμογή της τηλεργασίας που θέτει τους εργαζόμενους stand by 24/7, χωρίς καμία διάκριση εργάσιμου και μη χρόνου.
  • Χτυπιέται ακόμα περισσότερο η προστασία της μητρότητας αλά και τα δικαιώματα της εργαζόμενης γυναίκας.
  • Έχουν αυξηθεί οι συνάδελφοι που εργάζονται με μπλοκάκι ή σύμβαση έργου, για να “γλυτώσουν” οι εργοδότες την ασφάλιση, να μην δικαιούνται 13ο &14ο μισθό, επιδόματα, αποζημιώσεις και ΄άλλα εργασιακά δικαιώματα.
  • Έχουν αυξηθεί οι συνάδελφοι που εργάζονται με τους χειρότερους όρους με πρακτική, με μερική απασχόληση.
  • Επιχειρείται η κατάργησ του δικαι΄ματος στην ασθένεια μέσω των απαράδεκτων τροπολογιών του Υπ. Εργασίας που νομιμοποιεί την εξ αποστάσεως εργασία των νοσούντων από COVID – 19 και παράλληλα τιμρεί τους γονείς, με παιδιά που νσοούν, φτάνοντας στη μείωση ημερομισθίου τους ως και 50%.
  • Αξιοποιείται ο απαράδεκτος διαχωρισμός στην καταγγελία σύμβασης (απόλυση) με ή χωρίς προειδοποίηση

Σε αυτές τις συνθήκες είναι επιτακτική ανάγκη η μαζική και οργανωμένη πάλη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στην βάση του σχεδίου της ΠΟΛ για όλους τους εργαζομένους σε λογιστήρια εταιρειών, λογιστικά γραφεία και ελεγκτικές/συμβουλευτικές και λογιστικές εταιρείες. Είναι ο μόνος τρόπος να έχουμε σε κάθε χώρο δουλειάς ένα ελάχιστο πλαίσιο δικαιωμάτων, ώστε να μην είμαστε έρμαιο στις ορέξεις του κάθε εργοδότη για δουλειά με μισθούς κοροϊδίας, με ατελείωτα ωράρια, ανασφάλιστοι, χωρίς επιδόματα και δικαιώματα.

Απαντάμε σε όλους αυτούς που μας προτρέπουν να «συναισθανθούμε την κατάσταση» και να βάλουμε στον πάγο τις διεκδικήσεις μας, ότι σε αυτές τις «εξαιρετικές συνθήκες» θα μας βρουν σε θέση μάχης! Ακριβώς γιατί στη ζωή και στο εισόδημα μας είναι συνεχώς σε εξέλιξη το ένα χτύπημα πίσω από το άλλο!

Ιδιαίτερα οι τελευταίες εξελίξεις με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά ότι όχι απλά δεν υπολογίζουν τις ζωές των εργαζόμενων, των λαών αλλά αντίθετα μπροστά στους ανταγωνισμούς των μεγάλων μονοπωλίων, των κρατών και κυβερνήσεων τους για το μοίρασμα των ενεργειακών και πλουτοπαραγωγικών πηγών και τους δρόμους διανομής τους, οι λαοί καλούμαστε να πληρώσουμε το μάρμαρο!  Από τη μια ο ουκρανικός λαός που βιώνει τον πόλεμο με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, απ’ την άλλη οι λαοί όλου του κόσμου που θα πούμε το «ψωμί – ψωμάκι» λόγω των ανατιμήσεων αφού ακόμα μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας θα συμπαρασύρει το ρεύμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα βασικά αγαθά, τους το ψωμί και το σιτάρι.

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ παριστάνουν τους σωτήρες στις δικές μας πλάτες, την ίδια στιγμή που έχουν αιματοκυλήσει κάθε γωνιά της γης, όπως κάνει ακριβώς και η Ρωσία τώρα. Ιράκ, Λιβύη, Αφγανιστάν, Σερβία, και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Από κοντά και η ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, πρωταγωνιστεί και εμπλέκει την χώρα μας ακόμα πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς στέλνοντας πολεμικό υλικό, παραχωρώντας στους αμερικανονατοϊκούς, ελληνικό έδαφος με βάσεις από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη.

ΔΕΝ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΛΗΣΤΩΝ-Δεν αποδεχόμαστε καμία θυσία για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου. Καμιά εμπλοκή-καμιά συμμετοχή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Σε αυτές τις συνθήκες γινόμαστε πρωταγωνιστές των εξελίξεων! Δεν είναι μονόδρομος αυτό που ζούμε. Δεν είναι λύση η αναμονή μήπως κάποια άλλη κυβέρνηση μας «χτυπήσει» λιγότερο. Δεν είναι λύση ο ατομικός δρόμος. Δεν είναι δεδομένο η ακρίβεια που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, να πληρώνουμε για την υγεία μας, για την εκπαίδευση των παιδιών μας.

Έχουμε την δύναμη, όχι απλά να βάλουμε φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση που αφορά όλες τις πτυχές της ζωής μας αλλά να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, για ζωή με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα. Να δούμε τη ζωή μας αλλιώς, όχι ατομικά, όχι με φόβο και ηττοπάθεια, αλλά με την αισιοδοξία και την πίστη που μας δίνει ο συλλογικός αγώνας!

 

  • ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΥΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ, ΣΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ, ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ, ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
  • ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

 

6 ΑΠΡΙΛΗ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΑΘΗΝΑ: 11π.μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: 11π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Περισσότερα

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος : Τεράστιες οι ευθύνες της Διοίκησης της Λυρικής και του ΥΠΠΟ για τον τραυματισμό εργαζομένου

Την Κυριακή το απόγευμα Τεχνικός της Λυρικής που έκανε εργασίες στησίματος σκηνικού έπεσε από...

Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ Τραπεζών: Για τη στοχοποίηση των φαντάρων

Γυρνάμε πίσω στις εποχές του μετεμφυλιακού κράτους; Ξαναζούμε εποχές χούντας; Αυτές μας θυμίζουν οι...

Σωματείο Εργαζομένων στην Vodafone – 360 Connect και ΛΘ: Αλληλεγγύη στους φαντάρους που διώκονται

Το Σωματείο μας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους στρατευμένους νέους, που εναντιώνονται και εκφράζουν...