Ομοσπονδία Φαρμάκου :H υποκρισία των φαρμακοβιομήχανων και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος.

Δημοσιεύτηκε στις

Από τις πρώτες μέρες μετά την τυπική έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου με την απαράδεκτη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν χρόνια στην Ανατολική Ευρώπη και όχι μόνο, για τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και του ανταγωνισμού ΗΠΑ/ΝΑΤΟ – ΕΕ – Ρωσίας, όλες οι μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες έτρεξαν να πάρουν θέση.

Εταιρείες όπως η Pfizer, η Glaxo, η Novartis, η Boehringerκαι πολλές άλλες, η κάθε μία χωριστά αλλά και όλες μαζί, μέσα και από οργανισμούς όπως πχ η «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων» (EFPIA) γέμισαν τα μέσα τους με ανακοινώσεις που ξεχειλίζουν από «ανθρωπιστικές» διακηρύξεις αλλά, στην πραγματικότητα, συνιστούν στήριξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου: Μονομερής καταδίκη της ρωσικής εισβολής, σιωπητήριο για τα εγκλήματα και τον ρόλο του ΝΑΤΟ και των δυνάμεων του στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο (Μέση Ανατολή, Βαλκάνια, Αφρική κ.α.), επιλεκτικός «ανθρωπισμός» για προγράμματα βοήθειας για τους λαούς κ.α.

Την ίδια ώρα βέβαια συνεχίζονται κανονικά και οι μπίζνες. Πολλές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει πως δεν θα διαταραχτούν οι κερδοφόρες επενδύσεις τους στην Ρωσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Α. Μπουρλά ο οποίος, ακριβώς την ίδια περίοδο που κυκλοφορούσαν «οργισμένες» ανακοινώσεις της Pfizer για την ρωσική εισβολή, ξεκαθάρισε ότι η κερδοφορία από τις εγκαταστάσεις της Pfizer στην Ρωσία θα συνεχιστεί κανονικά για το… καλό των ασθενών. Οι υποκριτικές διακηρύξεις των εργοδοτών δεν μπορούν να κρύψουν τα παζάρια για τα συμφέροντα τους, μέσα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η αναγκαία βοήθεια στους δοκιμαζόμενους λαούς από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους δεν μπορεί να είναι μέσο επικοινωνιακής εκστρατείας των εταιρειών, το οποίο χρησιμοποιείται επιλεκτικά ανάλογα με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα που υποστηρίζουν. Προγράμματα βοήθειας τα οποία δεν προχωρούσαν ούτε για τον Ουκρανικό λαό μετά το Νατοϊκό πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία και τα εγκλήματα που ακολούθησαν. Προγράμματα τα οποία οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες δεν προχώρησαν ποτέ στην Σερβία, στο Ιράκ, στην Συρία, στην Λιβύη και στις άλλες χώρες που βομβάρδισε το ΝΑΤΟ, με εκατομμύρια θύματα. Προγράμματα τα οποία ποτέ δεν προχώρησαν για τον Παλαιστινιακό λαό, που αντιμετωπίζει εισβολή και κατοχή εδώ και δεκαετίες. Προγράμματα που δεν προχώρησαν ποτέ για τους πρόσφυγες-θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων που φυλακίζονται σε στρατόπεδα στην Ελλάδα, με ευθύνη όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε.

Είναι πρόκληση για τους λαούς όλου του κόσμου να χρησιμοποιούνται τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων ως ευκαιριακή βιτρίνα για συστράτευση εταιρειών με το ένα η άλλο στρατόπεδο ληστών και αυτό να βαφτίζεται «αλληλεγγύη».

Τα μονοπώλια στον κλάδο του φαρμάκου είναι και αυτά κομμάτι του καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά και τροφοδοτεί τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τους ανταγωνισμούς για τα κέρδη των ιμπεριαλιστών από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και των λαών.

Όσο για το ενδιαφέρον για τους «ανθρώπους μας» που πολλές φορές οι εταιρείες αυτές γράφουν στις ανακοινώσεις τους, το γνωρίζουν καλά οι εργαζόμενοι του κλάδου, αφού ακριβώς οι ίδιες εταιρείες έχουν πρωτοστατήσει και τα τελευταία χρόνια σε χιλιάδες απολύσεις σε όλο τον κόσμο – και εκατοντάδες και στην Ελλάδα – ενώ πολλές από αυτές έγιναν ακόμα και μέσα στην περίοδο της πανδημίας!

Η πραγματική αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας και σε όλους τους λαούς είναι η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στο σύστημα που τον γεννά, που δολοφονεί, καταστρέφει τις ζωές τους, δημιουργεί εκατομμύρια πρόσφυγες, φτώχεια και πείνα.

Αρνούμαστε να στοιχηθούμε πίσω από τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου τμήματος των κεφαλαιοκρατών, που τα υπηρετούν το ένα ή το άλλο κράτος ή ομάδα κρατών ή διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να γυρίσουν την πλάτη τους στις υποκριτικές εκστρατείες των φαρμακοβιομηχανιών που θέλουν να νομιμοποιήσουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την συμμετοχή σε αυτόν για τα δικά τους συμφέροντα

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να ευθυγραμμιστούν πίσω από την μία ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, πίσω από κανένα ληστή για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Δεν πρέπει να στοιχηθούν πίσω από καμία δύναμη που δολοφονεί και ξεζουμίζει τους εργαζόμενους στραγγαλίζοντας τα δικαιώματα τους. Αντίθετα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να παλέψουν με βάση τα δικά τους συμφέροντα απέναντι σε όλους αυτούς που τους καταδυναστεύουν. Να παλέψουν ενάντια σε όλες τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για την αποδέσμευση από αυτές.

Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα για:

  • Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

  • Να ξηλωθούν όλες οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές.

  • Να μην επικυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

  • Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μην σταλεί στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Να μην χρησιμοποιηθούν υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Όλες και όλοι στην πανελλαδική απεργία στις 6 Απρίλη!

Περισσότερα

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος : Τεράστιες οι ευθύνες της Διοίκησης της Λυρικής και του ΥΠΠΟ για τον τραυματισμό εργαζομένου

Την Κυριακή το απόγευμα Τεχνικός της Λυρικής που έκανε εργασίες στησίματος σκηνικού έπεσε από...

Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ Τραπεζών: Για τη στοχοποίηση των φαντάρων

Γυρνάμε πίσω στις εποχές του μετεμφυλιακού κράτους; Ξαναζούμε εποχές χούντας; Αυτές μας θυμίζουν οι...

Σωματείο Εργαζομένων στην Vodafone – 360 Connect και ΛΘ: Αλληλεγγύη στους φαντάρους που διώκονται

Το Σωματείο μας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους στρατευμένους νέους, που εναντιώνονται και εκφράζουν...