Οι ζωές των εργατών μετράνε – Τραγικός θάνατος 18χρονου πρακτικάριου στην Ιταλία

Δημοσιεύτηκε στις

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του 18χρονου Lorenzo Parelli που έχασε την ζωή του σε εργοστάσιο μεταλλουργίας στο Udine  που έκανε την πρακτική του, την Παρασκευή 21 Γενάρη.

Το συνδικάτο USB Ιταλίας καταγγέλλει ότι ο 18χρονος, καταπλακώθηκε από σιδηρόβεργα στην τελευταία μέρα της πρακτικής του, αντί να είναι στην σχολή του. Και σημειώνει το πόσο επικίνδυνο είναι νέα παιδιά, αντί να είναι  στο σχολείο στέλνονται για πρακτική σε διάφορες εταιρείες. Οι εργοδότες, με το πρόσχημα της πρακτικής, στην ουσία εκμεταλλεύονται τα νέα παιδιά ως τζάμπα εργαζόμενους, ενώ τα εκθέτουν σε επικίνδυνες συνθήκες και κινδύνους με τραγικά αποτελέσματα. Η μητέρα του αδικοχαμένου νεαρού εργαζόμενου δήλωσε «Ο γιος μου έφυγε για το σχολείο, αλλά δε γύρισε ποτέ». Ταυτόχρονα το συνδικάτο USB καταγγέλλει ότι η εντατικοποίηση και η πίεση στους χώρους δουλειάς, με την κατάργηση βασικών μέτρων ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς οδήγησε σε επιπλέον 7 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα μέσα στο σαββατοκύριακο στην Ιταλία.

Και στην Ελλάδα οι εργοδότες εκμεταλλεύονται το νομικό πλαίσιο και να μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε κάτεργα, ειδικά για τους νέους εργαζόμενους και τους πρακτικάριους. Μια κατάσταση που έρχονται να χειροτερέψουν οι διατάξεις του  νόμου-εκτρώματος Χατζηδάκη. Απέναντι στην μετατροπή των χώρων δουλειάς σε γαλέρες οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα πρέπει να απαντήσουμε με δυνάμωμα της οργάνωσης και διεκδίκησης μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Τα συνδικάτα να δυναμώσουν τις παρεμβάσεις τους μαζί με τους συλλόγους σπουδαστών ΙΕΚ ώστε να εξασφαλιστεί η πρακτική άσκηση για όλους τους σπουδαστές με αμοιβή κάθε μήνα με βάση την ΕΓΣΣΕ ή τις κλαδικές συμβάσεις όπου υπάρχουν. Με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ένσημα συντάξιμα. Ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο Παιδείας.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια, στους συμμαθητές και στους συναδέλφους του 18χρονου Lorenzo Parelli

Περισσότερα

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής το Σάββατο 10 Μαΐου στις 8πμ στην είσοδο του Allou Fun Park. Αλληλεγγύη στο αγώνα των εργαζομένων

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ALLOU FUN PARK ΌΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΜΑΗ ΣΤΙΣ...

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στην doValue για την προστασία εργατικής λαϊκής κατοικίας ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη doValue, για να σωθεί το σπίτι εργαζόμενου...

Χαιρετισμός του ΠΑΜΕ στα πλαίσια του 7ου Φεστιβάλ αλληλεγγύης που διοργανώνει ο Εργατικός Σύλλογος Ελλήνων του Κεμπέκ το Σάββατο 3 Μάη

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι Εκ μέρους της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, με...