Σωματεία της περιοχής πραγματοποίησαν παρέμβαση στο εργοστάσιο της PHARMATHEN στις Σάπες Ροδόπης

Δημοσιεύτηκε στις

 

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Όλοι καταλαβαίνουμε τη σημασία που έχει να μείνουμε δυνατοί μπροστά σε αυτές τις δυσκολίες της πανδημίας του νέου κοροναϊού, αλλά και να αντιδράσουμε στα σχέδια που έχουν για μας τους εργαζόμενους στο μέλλον, για το χτύπημα των δικαιωμάτων μας, από κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία.

Ακριβώς σε αυτές τις συνθήκες από την εργοδοσία της PHARMATHEN εξελίσσεται από τις αρχές Απριλίου μια έντονη προσπάθεια  να υποχρεωθούν οι εργαζόμενοι στην βιομηχανική μονάδα των Σαπών αλλά και συνολικά στην εταιρία, να δεχθούν να υπογράψουν  και να πάρουν κανονική άδεια πάρα την θέληση τους, παρόλο που μας διαβεβαίωναν ότι δεν είναι υποχρεωτική η λήψη της κανονικής άδειας την περίοδο της πανδημίας λόγω COVID-19 και όσοι είναι σε καθεστώς «stand by» κάτι που εφάρμοσαν για την περίοδο από τα μέσα Μάρτη μέχρι και 8 Απρίλη. Δημιουργείται έτσι μεγάλο πρόβλημα στα υπόλοιπα αδειών και καταστρατηγεί το δικαίωμα των εργαζομένων να πάρουν την άδεια σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τον προγραμματισμό τους. Η εταιρία επιμένει σε αυτή την πρακτική γιατί θέλει ν’ αυξήσει την εντατικοποίηση την περίοδο την Καλοκαιριού που η ανάγκη της παραγωγής θα χτυπά «κόκκινο». 

Αυτή η τακτική της εταιρείας προκάλεσε την αντίδραση εργαζομένων,  είτε υπέγραψαν είτε όχι. Πολλοί εργαζόμενοι κατήγγειλαν αυτή την κίνηση της εταιρείας στο Κλαδικό Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμάκου και στα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής και Ξάνθης.

Η Ομοσπονδία μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής πραγματοποίησαν παρέμβαση την Μ. Πέμπτη με διάφορους τρόπους και με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο της PHARMATHEN στην Παλλήνη όπου οι εργαζόμενοι για άλλη μια φορά επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες. Η εργοδοσία θορυβημένη από την αντίδραση των εργαζομένων και από την παρέμβαση της Ομοσπονδίας και του συνδικάτου, έρχεται τώρα να προχωρήσει σε ελιγμό προκειμένου να είναι η ίδια καλυμμένη απέναντι σε όλα αυτά  που έγιναν. Έτσι, με ένα e-mail την Μ. Παρασκευή ενημέρωσε τους εργαζόμενους κάτω από ποιες προϋποθέσεις δίνονται οι άδειες,  και ότι δεν υποχρεώνουν κανέναν εργαζόμενο να κάνει χρήση της κανονικής του άδειας. Μήπως τώρα που έχουν πάρει ένα μεγάλο αριθμό υπογραφών-αιτημάτων αδείας, με τις άθλιες μεθόδους που περιγράψαμε παραπάνω, θέλουν απλά να καλύψουν την θέση τους,  ότι δεν ήξεραν τάχα τι γινόταν, ότι κάποιοι προϊστάμενοι παρανόησαν τη θέση της εταιρίας;

Ακόμη και τώρα όμως οι προϊστάμενοι στα τμήματα πιέζουν για να πάρουν πολλοί συνάδελφοι κανονικές άδειες παρά την θέλησή τους, παρά τις αρχικές οδηγίες και τις διαβεβαιώσεις τους στις τηλεδιασκέψεις παίζοντας ουσιαστικά «παιχνίδι» σε διπλό ταμπλό. Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους ότι οι μέρες κανονικές αδείας δίνονται ΠΑΝΤΑ με την σύμφωνη γνώμη εργαζόμενου κι εργοδότη και δεν αποτελούν τρόπο εκβιασμού και «παζαριών» της εργοδοσίας, τις διεκδικούμε και τις υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο.

Τους ξεκαθαρίζουμε ότι δεν ξεγελιόμαστε!

Αν η εταιρεία εννοεί αυτό που λέει, απαιτούμε να δηλώσει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε και τα χαρτιά που υπογράφτηκαν είναι άκυρα και να τα αποσύρει άμεσα. Αν κάποιοι εργαζόμενοι επιθυμούν να πάρουν άδεια θα επιλέξουν εκείνοι το πότε θα την πάρουν και πόσες μέρες θέλουν.

Οι εργαζόμενοι στη PHARMATHEN πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από αυτή την μάχη. Ότι τα δικαιώματά μας και τις κατακτήσεις μας δεν τις διαπραγματευόμαστε, τα υπερασπίζουμε καθημερινά. Ότι μόνο με την ενότητά μας μπορούμε να επιβάλλουμε και να διεκδικήσουμε λύσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η οργάνωσή των εργαζομένων, που εξασφαλίζει τη δυνατότητα υπεράσπισης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας, μπροστά στην επίθεση από κυβέρνηση και εργοδοσία που θα γενικευτεί το επόμενο διάστημα, είναι βασικός όρος για να τους αναχαιτίσουμε, και ταυτόχρονα να προβάλλουμε την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών.

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
  • ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
  • ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΉΛΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ

Περισσότερα

ΕΛΜΕ Πειραιά: Πάνδημη η καταδίκη της κυβέρνησης για τις σαρωτικές συμπτύξεις τμημάτων

Ο ένας μετά τον άλλο οι Δήμοι της Περιφέρειας Πειραιά εκδίδουν ψηφίσματα καταδίκης και...

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής: Αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου 10 Σεπτέμβρη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Την Τρίτη 10-9-2024 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Σ.Υ.Π.Α. με παρόντα τα 19 από...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Αποφάσεις συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΜΕΝ, στις 12 Σεπτέμβρη, συζητήθηκαν οι επικίνδυνες εξελίξεις που...