Χθες πραγματοποιήσαμε περιοδεία στο λατομείο μαρμάρου της ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. στον Βώλακα Δράμας. Στην περιοδεία συμμετείχε ο Βάλσαμος Συρίγος, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, ο Εμμανουήλ Μανώλης ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, η Τασούλα Σακαλίδου πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας και ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.
Συζητήσαμε με τους εργαζόμενους για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τις επαγγελματικές ασθένειες, τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα που καταγράφονται κάθε χρόνο στις κατασκευές, στα λατομεία και στα μεταλλεία, καθώς και για την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων υγείας και ασφάλειας.
Τους ενημερώσαμε για τις αλλαγές που προωθούνται στον ΚΜΛΕ και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στους εργαζόμενους. Τονίσαμε ότι η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων θα βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα, ότι θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ και ότι, σε περίπτωση που επιχειρηθεί να περάσουν δυσμενείς αλλαγές στον ΚΜΛΕ, θα οργανωθούν άμεσα αγωνιστικές παρεμβάσεις, με ταυτόχρονη ενημέρωση όλων των εργαζομένων.
Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν επίσης σοβαρές ελλείψεις στις συνθήκες εργασίας. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι λαμβάνουν μόλις 100 ευρώ τον μήνα ως επίδομα υπογείων, ενώ οι υποδομές υγιεινής είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες. Διαθέτουν μόνο υποτυπώδη αποδυτήρια, χωρίς ντουζιέρες, παρά το γεγονός ότι εργάζονται σε ιδιαίτερα απαιτητικές και ανθυγιεινές συνθήκες.
Συζητήσαμε μαζί τους την ανάγκη δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου, ώστε να έχουν συλλογική εκπροσώπηση και οργανωμένη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Παράλληλα, τους καλέσαμε να συμμετάσχουν στην απογευματινή εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Δράμας με θέμα την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι απαιτείται καλύτερη οργάνωση, τακτικότερη επαφή με τους συναδέλφους και ενίσχυση της συλλογικής δράσης απέναντι στα προβλήματα του κλάδου.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ!
ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!
