Η ΥΓΕΙΑ (και) στη ΦΩΚΙΔΑ ΜΠΟΡΕΙ να ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ απο τους “πελάτες” νοσηλευόμενους με τα κριτήρια της κυβέρνησης;
Άμφισσα 15/07/’25
Από εχθές (14/7) η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε ότι «δίνει φωνή» στους ασθενείς που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία και οι οποίοι θα αξιολογούν την εμπειρία τους απαντώντας σε ερωτήσεις, σχετικά με την καθαριότητα, τη σίτιση, τον χρόνο αναμονής για την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, την «αλληλεπίδραση» με το προσωπικό, την ενημέρωσή τους και τις οδηγίες μετά το τέλος της νοσηλείας τους, την ορθότητα της διάγνωσης κ.ά. Όλα αυτά θα αξιολογούνται ώστε να οδηγούν σε πιθανές (!) διορθωτικές κινήσεις και σε μια «ευγενική άμιλλα» μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων.
Η αξιολόγηση που εξαγγέλθηκε δεν αφορά τα «χοντρά» ζητήματα που καθορίζουν τον χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά τα «ανώδυνα» για την κυβερνητική πολιτική.
Δηλαδή: Δεν έχει σεντόνια το νοσοκομείο; Φταίει η Διοίκηση ή η βοηθός θαλάμου (και όχι η κρατική υποχρηματοδότηση). Δεν έχει χαρτί η τουαλέτα; Φταίει η υπηρεσία καθαριότητας (και όχι η ιδιωτικοποίησή της). Δεν σου γλυκομίλησε ο νοσηλευτής που κάνει νοσηλεία για 40 ασθενείς μόνος του; Φταίει που δεν έχει περάσει η αξιολόγηση για να τιμωρηθεί (και όχι η πολιτική που διαμόρφωσε τα ράντζα και την εντατικοποίηση).
Σου φέρθηκε καλά ο γιατρός; (να ‘ναι καλά το υπουργείο Υγείας που τον τρόμαξε με την αξιολόγηση και το νέο νομοσχέδιο για το Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων και συμπεριφέρεται σωστά).
Μονά – ζυγά δικά τους!
Ο υπουργός Υγείας λέει «ότι όλοι είμαστε θεωρητικά υπέρ της αξιολόγησης, αλλά όταν αρχίζει η κουβέντα δεν βγάζεις άκρη». Υποκρίνεται. Μια χαρά άκρη βγήκε όταν, μετά από την αντιλαϊκή αξιολόγηση:Έκλεισαν νοσοκομεία, κλινικές και εργαστήρια.Μπήκε όριο στον αριθμό του προσωπικού.Κυριάρχησαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.Εφαρμόστηκε η κινητικότητα για να καλυφθούν οι «τρύπες» ανοίγοντας πολλές περισσότερες.Επεκτάθηκε η επιχειρηματική δράση των δημόσιων νοσοκομείων με τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία. Καθιερώθηκε το ιδιωτικό έργο των υγειονομικών του δημόσιου στον ιδιωτικό τομέα.Αυξήθηκαν οι πληρωμές των ασθενών για θεραπείες και φάρμακα.
Η αξιολόγηση αποτελεί εργαλείο για το αστικό κράτος που θα ελέγχει τη «διασφάλιση» της επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία, ώστε να «απορροφηθούν» ταχύτερα στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων οι δεκάδες νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που υπηρετούν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος. Μια στρατηγική που βασίζεται στην εξασφάλιση «βιώσιμων και αποδοτικών συστημάτων Υγείας» μέσω της ραγδαίας μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης των κρατικών μονάδων Υγείας και ενίσχυσης της λειτουργίας τους με όρους επιχειρήσεων. Δηλαδή, με περιορισμό των υπηρεσιών που παρέχονται δωρεάν από το κράτος στο επίπεδο του «ελάχιστου βασικού πακέτου», με το ελάχιστο δυνατό κρατικό κόστος. Με βάση αυτά τα κριτήρια άλλωστε αξιολογεί το κεφάλαιο τις κυβερνήσεις του σε κάθε χώρα και στην Ελλάδα, η αστική κυβέρνηση αξιολογείται με βάση την επίτευξη αυτών των στόχων.
Η πραγματική αξιολόγηση από τον λαό γίνεται ήδη με τις κινητοποιήσεις σωματείων και μαζικών φορέων για τις ελλείψεις και τα προβλήματα, που είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτή η αξιολόγηση πρέπει να δυναμώσει και να γίνει από τη σκοπιά της πλήρους και δωρεάν ικανοποίησης των αναγκών του στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, έγκαιρα και με ασφάλεια, που σημαίνει ότι απαιτείται ένα κεντρικά επιστημονικά σχεδιασμένο κρατικό σύστημα Υγείας, αναπτυγμένο, στελεχωμένο και εξοπλισμένο και το οποίο απαιτεί οι ίδιοι οι παραγωγοί του πλούτου να γίνουν ιδιοκτήτες του, για να μπορούν να διαθέσουν το αναγκαίο μέρος του για την ανάπτυξη των κρατικών υποδομών στην Υγεία όλων των επιπέδων.