« Ποιους φοιτητές διαγράφει η κυβέρνηση;»
Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο ψεμάτων παρουσιάζοντας το άδικο και ταξικό μέτρο των διαγραφών ως «εκκαθάριση των καταλόγων από ανενεργούς φοιτητές» που εισήχθησαν στα ΑΕΙ προηγούμενες δεκαετίες.
Είναι ψέμα ότι η κυβέρνηση θέλει να «βάλει τάξη» και να κάνει μια «εκκαθάριση» των καταλόγων των ΑΕΙ από φοιτητές που εισήχθησαν περασμένες δεκαετίες. Αν ήθελε αυτό θα αρκούσαν ορισμένα διοικητικά μέτρα.
Η αλήθεια είναι ότι επιβάλει τη «θηλιά στο λαιμό» του «ανώτατου ορίου φοίτησης».
Οι διαγραφές απειλούν ενεργούς φοιτητές όπως για παράδειγμα φοιτητές που εισήχθησαν στα πανεπιστήμια ακόμα και το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 ή και μετά μέσα στην δύσκολη περίοδο της Πανδημίας και είναι 23 και 24 χρονών!
Οι διαγραφές απειλούν ενεργούς φοιτητές όπως για παράδειγμα όσους παλεύουν να πάρουν το πτυχίο τους σε αντίξοες συνθήκες. Αφού για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών δεν φταίει η «τεμπελιά» των φοιτητών αλλά η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που θέτει συνεχώς νέα εμπόδια. Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει:
- 1 στους 2 φοιτητές να εργάζονται για να αντεπεξέλθουν στο γιγάντιο κόστος σπουδών.
- Στην διάλυση της φοιτητικής μέριμνας.
- Στο να κυριαρχεί η υποστελέχωση των ιδρυμάτων με αποτέλεσμα μαθήματα να ξεκινούν στα μέσα του εξαμήνου ή άλλα να μην προσφέρονται, ενώ οι καθηγητές να μην επαρκούν για την εκπόνηση των διπλωματικών εργασιών.
- Στο να αποκλείονται από τις δηλώσει μαθημάτων φοιτητές που δεν «χωράνε» στις λίστες εργαστηρίων λόγω ανεπάρκειας υποδομών
- Στο να είναι ατομική ευθύνη η εξεύρεσή της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης καθυστερώντας την ολοκλήρωσή της ολόκληρα εξάμηνα.
- Στο να μην υπάρχουν ειδικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών
- Στην διαρκή υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων που δημιουργεί έλλειψη κινήτρου για την ολοκλήρωση των σπουδών.
Αυτά επιβεβαιώνουν και έρευνες που αποτυπώνουν ότι οι κοινωνικές – οικονομικές δυσκολίες και η έλλειψη ουσιαστικής μέριμνας και στήριξής ευθύνεται για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης σπουδών Αντίθετα ο «φόβος της διαγραφής» προσθέτει έξτρα άγχος και εμπόδια και αποτελεί παράγοντα παραίτησης από την προσπάθεια.
Παράλληλα είναι ενδεικτικό ότι περισσότεροι από το 50% των αποφοίτων του 2023 δεν θα είχαν προλάβει να πάρουν πτυχίο αν είχε εφαρμοστεί ο νόμος που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα φοιτητών που η κυβέρνηση διαγράφει αφού και όσα ανακοινώνει ως «προβλέψεις» δεν αρκούν, αντίθετα αποκλείουν χιλιάδες ενεργούς φοιτητές ενώ από την άλλη δεν αντιμετωπίζουν στο ελάχιστο τις αιτίες που οδηγούν στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών τους. Μόνη λύση είναι να παρθούν μέτρα στήριξης των φοιτητών και όχι διαγραφές.
Γιάννης Μ.
24 χρονών
Φοιτητής Πληροφορικής
Αθήνα
Εργάζεται σαιζόν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συμμετάσχει σε 2 από τις 3 εξεταστικές περιόδους της χρονιάς
«ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ»
Μαριλένα Κ.
25 χρονών
Φοιτήτρια Μαιευτικής
Αθήνα
Δεν μπορεί να πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση για την ολοκλήρωση των σπουδών της, διότι οι θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής είναι ελάχιστες σε σχέση με τον αριθμό των υποψηφίων για πρακτική
«ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ»
Γιώργος Γ.
26 χρονών
Φοιτητής Μηχανολόγος Μηχανικός
Αθήνα
Κατάγεται από την Καρδίτσα εργάζεται για να πληρώνει ενοίκιο. Δεν παρακολουθούσε υποχρεωτικά εργαστήρια αφού δεν προσφέρονταν απογευματινές ώρες που δεν εργάζονταν.
«ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ»
Καλλιόπη Β.
25 χρονών
Φοιτήτρια Πολιτικός Μηχανικός
Αθήνα
Δεν κατάφερε να ενταχθεί στην λίστα παρακολούθησης υποχρεωτικού εργαστηρίου λόγω υποστελέχωσης και ανεπάρκειας υποδομών περιμένοντας έναν ολόκληρο χρόνο για να μπορέσει να δηλώσει ξανά συμμετοχή
«ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ»
Βαγγέλης Λ.
23 χρονών
Φοιτητής Νοσηλευτικής
Αθήνα
Εισήχθη στο Πανεπιστήμιο εν μέσω Πανδημίας και δυσκολεύτηκε τα πρώτα χρόνια των σπουδών του με αποτέλεσμα να «χρωστάει» αρκετά μαθήματα που δεν θα καλύπτουν το 75% των πιστωτικών μονάδων.
«ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ»
Μάριος Β.
26 χρονών
Φοιτητής Οικονομικής Επιστήμης
Αθήνα
Παιδί μονογονεικής οικογένειας. Σπουδάζει σε άλλη πόλη και εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές του.
«ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ»
Ηρακλής Κ.
24 χρονών
Φοιτητής Μαθηματικών
Αθήνα
Έχει μαθησιακό πρόβλημα, αγχώδη διαταραχή και καμία βοήθεια από τις δομές στήριξης των Πανεπιστημίων έχει περάσει το 65% των μαθημάτων.
«ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ»
Ιάκωβος Π.
26 χρονών
Φοιτητής Χημικός Μηχανικός
Αθήνα
Λόγω έλλειψης μελών ΔΕΠ καθυστέρησε να βρει υπεύθυνο καθηγητή για την εκπόνηση πτυχιακής – διπλωματικής εργασίας και έχει καθυστερήσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
«ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ»