Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Ιουλίου συνάντηση αντιπροσωπείας των σωματείων μας, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και εργαζομένων σε εταιρείες ψηφιοποίησης, με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας κ. Μυλαπίδη σχετικά με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα έργα ψηφιοποίησης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θέσαμε με σαφήνεια και αποφασιστικότητα τα ζητήματα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, των ειδικοτήτων, της δουλειάς μέσω εργολάβων και δουλεμπορικών, των απολύσεων, των καθυστερήσεων στην καταβολή μισθών, των πιέσεων και απειλών για να πιαστούν οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα, καθώς και της πλήρους απουσίας μέτρων υγείας και ασφάλειας, που έχουν οδηγήσει σε εργατικά ατυχήματα, ακόμα και στο θάνατο συναδέλφου.
Τονίσαμε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για «πρόοδο και εκσυγχρονισμό» όταν ο περίφημος «ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους» χτίζεται πάνω στην εργοδοτική ασυδοσία, σε βάρος της υγείας και της ζωής μας, σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας. Καταγγείλαμε ότι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον άθλιο βασικό μισθό «τρέχουν» έργα εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία καταλήγουν στις τσέπες επιχειρηματικών ομίλων και των εργολάβων. Απαιτήσαμε να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας των δικαιωμάτων μας, με ευθύνη του κράτους και των αναδόχων που υλοποιούν έργα με λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης – δηλαδή από την τσέπη του λαού.
Η πίεση από τις κινητοποιήσεις μας ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και να δεσμευτεί για τη λήψη μέτρων σχετικά με την βελτίωση των συνθηκών και την ενίσχυση της προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Φυσικά, γνωρίζουμε αρκετά καλά ότι τίποτα δεν χαρίζεται. Οι όποιες υποχωρήσεις έγιναν είναι αποτέλεσμα της οργανωμένης παρέμβασης και διεκδίκησης μέσα από τις γραμμές των σωματείων μας. Είναι αυτονόητο ότι δεν επαναπαυόμαστε και, σε κάθε περίπτωση, οι δεσμεύσεις αυτές θα κριθούν στην πράξη.
Στο ζήτημα των μισθών, των συμβάσεων, των ειδικοτήτων, το υπουργείο επέλεξε να κρυφτεί πίσω από το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει διαχρονικά η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας οδηγίες της ΕΕ. Όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε σε καμία ουσιαστική αλλαγή, αλλά δεν έχασε την ευκαιρία να υπερασπιστεί και το νέο εργασιακό έκτρωμα που ετοιμάζεται – τη νομιμοποίηση της 13ωρης εργασίας για τον ίδιο εργοδότη, παρουσιάζοντας το μάλιστα ως «δυνατότητα για τον εργαζόμενο»! Η στάση του υπουργείου είναι αποκαλυπτική για το ποιον υπηρετεί το κράτος, «ψηφιακό» και μη, των επιχειρηματικών ομίλων.
Συνεχίζουμε! Ξέρουμε καλά πως τίποτα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί αν δεν το επιβάλουμε με τους αγώνες μας.
Ήδη προχωράμε σε νέες πρωτοβουλίες, με επόμενο σταθμό κινητοποίηση στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή εργασία, συλλογικές συμβάσεις με δικαιώματα, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο να μπουν στη μάχη, να συσπειρωθούν στα σωματεία, να οργανώσουμε τον αγώνα για όλα όσα έχουμε ανάγκη.