Σωματεία Καβάλας: 9 Ιούλη Όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο για να παρθεί αρνητική απόφαση για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο

Δημοσιεύτηκε στις

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9/7 ΣΤΙΣ 5μμ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Την Τετάρτη 9/7 στο δημοτικό συμβούλιο πρόκειται να παρθεί απόφαση για το αν είναι υπέρ ή κατά στην αποθήκευση CO2 στον Πρίνο. Προηγήθηκε η συζήτηση- ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 7/7,  σε μια διαδικασία φιέστα που προβλήθηκαν κατά κύριο λόγο οι θέσεις της κυβέρνησης και της εταιρείας (πολλοί φορείς και τα εργατικά σωματεία, τοποθετήθηκαν μετά τη 1 τα μεσάνυχτα).

Τα σωματεία τοποθετηθήκαμε από την σκοπιά ικανοποίησης των συμφερόντων των εργαζομένων. Χαιρετίσαμε τις ελπιδοφόρες και μαζικές κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος, σε Θάσο και Καβάλα. Αυτές οι κινητοποιήσεις δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να πάρει η λαϊκή οργή, τον δρόμο της οργάνωσης και διεκδίκησης. Οι  εργαζόμενοι, ο απλός λαός, δεν έχει κανένα κοινό συμφέρον με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Έτσι και οι εργαζόμενοι της ENERGEAN δεν έχουν απολύτως κανένα κοινό συμφέρον με την εταιρεία. Η ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τσακίζει τις ζωές των εργαζομένων και του λαού. Ανάπτυξη ήταν το θαλασσοδάνειο με εγγυητή το δημόσιο (δικά μας λεφτά δηλαδή) που πήρε η ENERGEAN το 2021 και προχώρησε αμέσως μετά στις μαζικές απολύσεις.

Σήμερα οι εργαζόμενοι της ENERGEAN ζούνε την αβεβαιότητα. Γιατί οι μισοί έχουν απολυθεί και οι άλλοι μισοί είναι σε διαθεσιμότητα, χωρίς  να γίνεται λόγος για το αν αυτοί οι άνθρωποι θα αξιοποιηθούν στην νέα επένδυση. Αυτό παρουσιάζουν ως ανάπτυξη. Για εμάς αυτό είναι  βία. Και το κυνήγι του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων γεννά «Τέμπη», βία, φτώχεια και εξαθλίωση για τον λαό. Οι εργαζόμενοι είμαστε κάτοικοι της περιοχής και άμεσα θα βιώσουμε τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης επένδυσης. Αρχικά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και φυσικά τα ζητήματα των εργασιακών δικαιωμάτων και τα θέματα της υγιεινής και ασφάλειας. Ήδη γνωρίζουμε καλά, παρόλο που η εταιρεία προσπαθεί να επιβάλλει τον νόμο της σιωπής, ότι υπάρχουν εργατικά ατυχήματα στις εγκαταστάσεις στον Πρίνο. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τί θα γίνει σε περίπτωση ατυχήματος σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης CO2. Τη στιγμή μάλιστα που τα ΜΑΠ των εργαζομένων, θεωρούνται κόστος για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η  επένδυση γίνεται  για το κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους του ομίλου. Αυτός ο στόχος προϋποθέτει τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, 13 ώρες δουλειά, ένταση της εκμετάλλευσης , χαμηλούς μισθούς, συμβάσεις-λάστιχο και μάλιστα με την βούλα του νόμου. Άλλωστε και το σημερινό κράτος δεν υπερασπίζεται τη ζωή και τις ανάγκες των εργαζομένων. Αυτό ονομάζουν ανάπτυξη. Ανάπτυξη ήταν και η Selecta στον Νέστο, για τους εργαζόμενους όμως αυτή η ανάπτυξη σημαίνει εργόσημο.

Έντυσαν την επένδυση αυτή με τον φιλοπεριβαλλοντικό μανδύα. Η λογική τους είναι : “Να συνεχίσουν οι βιομηχανίες να ρυπαίνουν, κι εμείς θα αποθηκεύουμε τους ρύπους».

Ποιος καλείται τώρα να “σώσει το περιβάλλον”; Η εταιρεία που για “περιβάλλον” δεν θεώρησε ποτέ τους εκατοντάδες εργαζόμενους και τους πέταξε στον δρόμο. Η εταιρεία που παίρνει θαλασσοδάνεια και δεν δίνει λογαριασμό. Η εταιρεία που είναι “φιλάνθρωπη” με τα παιδιά και την κοινωνία των απολυμένων. Που βράβευσε για την ανακύκλωση, μαθητές σχολείων της πόλης, που είναι παιδιά απολυμένων. Που προσπάθησε να ξεπλυθεί μέσω του πολιτισμού, μπαίνοντας χορηγός στο Φεστιβάλ Φιλίππων και πολύ σωστά αντέδρασε έντονα ο Πανελλήνιος μουσικός σύλλογος και άλλα πολιτιστικά σωματεία και αφαιρέθηκε. Η εταιρεία που κοιτάει τις μπίζνες της στα βαμμένα με αίμα νερά των παραλίων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, έχοντας συμφωνίες δισεκατομμυρίων με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και όχι μόνο.

Η δημιουργία αποθήκης CO2 στο κοίτασμα του Πρίνου έρχεται πακέτο στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης της ΕΕ που δήθεν έρχεται να λύσει ζητήματα του περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα προσπαθούν να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για νέες επενδύσεις ώστε να μεγιστοποιηθεί το κέρδος μεγάλων ομίλων. Τι κερδίσαμε εμείς, ο λαός, από την πράσινη ανάπτυξη; Το χρηματιστήριο ενέργειας, τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, βενζίνης, πετρελαίου, φυσικού αερίου και τελικά ενεργειακή φτώχεια. Το συμπυκνωμένο CO2 είναι ασφυξιογόνο. Αν απελευθερωθεί σε μεγάλες ποσότητες, εκτοπίζει τον αέρα του περιβάλλοντος. Επίσης είναι ιδιαίτερα διαλυτό στο νερό, σχηματίζοντας ανθρακικό οξύ, μια εξαιρετικά διαβρωτική ουσία η οποία μπορεί να αποδυναμώσει τα τοιχώματα των αγωγών, αυξάνοντας την πιθανότητα διαρροών. Αν το CO2 εγχέεται σε μικρό βάθος κοντά σε υδροφόρο ορίζοντα, υπάρχει κίνδυνος να διαρρεύσει στα πόσιμα υπόγεια ύδατα και να τα μολύνει. Η διεθνής εμπειρία επιβεβαιώνει τους κινδύνους από αυτόν τον σχεδιασμό των μονοπωλίων της Ενέργειας. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Το 2024  αγωγός υψηλής πίεσης CO2 στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ παρουσίασε διαρροή. Περίπου 100.000 γαλόνια CO2 . Δεν υπήρχαν εγκατεστημένα συστήματα προειδοποίησης.  Επίσης το 2024 σημειώθηκε διαρροή CO2 σε χερσαίες βιομηχανικές εγκαταστάσεις του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Hai Long στην Ταϊβάν, με 13 τραυματίες και 3 νεκρούς εργαζόμενους.
  • Το 2020 έσπασε ένας αγωγός CO2 στη Σατάρτια του Μισισιπή. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ 45 άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία. Οι προσπάθειες εκκένωσης 200 κατοίκων αποδείχθηκαν άθλος, καθώς οι κινητήρες των αυτοκινήτων δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν από την έλλειψη οξυγόνου. Το ίδιο και το 2008 σε εργοστάσιο στο Μενχενγκλάντμπαχ της Γερμανίας, με 16 τραυματίες.
  • Το 1986 στη λίμνη Nyos στο Καμερούν η ξαφνική απελευθέρωση περίπου 1,6 εκατομμυρίων τόνων CO2, μετά από ηφαιστειακή ή σεισμική δραστηριότητα, προκάλεσε ασφυξία σε ανθρώπους και ζώα σε απόσταση άνω των 20 χιλιομέτρων, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο 1.746 ανθρώπων και 3.500 ζώων.
  • Τα παραδείγματα της Νορβηγίας (Sleipner και Snohvit) που παρουσιάζονται ως πρότυπα. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική καθώς αρκετές φορές βρέθηκαν «μια ανάσα» πριν την διαρροή και παρά τις μελέτες και την τεχνογνωσία, η ασφάλεια και σταθερότητα των δύο εγκαταστάσεων έχει αποδειχθεί ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί

Τέτοιες επενδύσεις λοιπόν βάζουν στο στόχαστρο τα δικαιώματα του λαού, την ζωή μας και το περιβάλλον. Γι αυτό ανησυχούμε και αντιδράμε μπροστά σε τέτοιες επενδύσεις και σχεδιασμούς. Η πραγματική, ρεαλιστική και άμεση λύση για εμάς τους εργαζόμενους, τον λαό είναι αυτές οι επενδύσεις να γίνουν λαϊκή περιουσία. Να αξιοποιούνται προς όφελός μας, για την καλυτέρευση των όρων ζωής μας. Καλούμε τα σωματεία και τους φορείς να αναδείξουν το ζήτημα παντού. Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους, να παλέψουν ενάντια σε απολύσεις και διαθεσιμότητες.  Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να πάρει αρνητική απόφαση για την επένδυση.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΠΟΤΩΝ ΑΜΘ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΙΔ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν ΚΑΒΑΛΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΠΕ ΚΑΒΑΛΑΣ- ΘΑΣΟΥ

 

 

 

 

 

Περισσότερα

Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο: Κανένας εργαζόμενος να μην δεχτεί να δουλέψει μέσα στον καύσωνα

Από την ΕΜΥ αναμένονται συνθήκες καύσωνα, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, να επικρατήσουν και σήμερα...

Εργατικό Κέντρο Τρικάλων: Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΞΑΙΡΕΙ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΩΝΑ !! Να παρθούν όλα...

Εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Θεσσαλονίκης: 10 Ιούλη συνέντευξη τύπου με αφορμή το τραγικό ατύχημα με αστικό λεωφορείο

Με αφορμή το τραγικό ατύχημα με αστικό λεωφορείο στη Βούλα με τους δεκάδες τραυματίες...