Σας ευχαριστούμε για το χρόνο. Σκοπός της σύντομης παρέμβασης είναι η ανάδειξη δύο πολύ σημαντικών ζητημάτων:
α) το 1ο αφορά τη μη πραγματοποίηση, από την αρχή του σχολικού έτους, του δρομολογίου μεταφοράς των μαθητών/μαθητριών των Τμημάτων Υποδοχής Προσφύγων του 1ου ΓΕΛ και του 2ου Γυμνασίου Δραπετσώνας, από τη Δομή του Σχιστού προς τα δύο σχολεία και αντίστροφα. Πρόκειται για το γνωστό πρόβλημα με τους διαγωνισμούς μεταφοράς των μαθητών που κηρύσσονται άγονοι, ελέω έλλειψης ενδιαφέροντος κάποιου ιδιώτη. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, πλησιάζουν Χριστούγεννα πια. Τα παιδιά μένουν εκτός σχολείου, απομονωμένα στη Δομή, μακριά από το εκπαιδευτικό περιβάλλον, που είναι αναγκαίο και για τη μορφωτική τους εξέλιξη, αλλά και για την αναγκαία κοινωνικοποίησή τους με τα υπόλοιπα παιδιά. Κάποιοι μαθητές, όπως σημειώνει η ανακοίνωσή μας, αναγκάστηκαν να πάνε σε άλλα σχολεία, ενώ ένα, στο 2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας, έρχεται μόνο του αλλάζοντας 3 συγκοινωνίες! Τέτοια είναι η δίψα του για μόρφωση! Ρωτούμε λοιπόν: τι προτίθεται να κάνει η Περιφέρεια για να λυθεί άμεσα το ζήτημα; Σημειώνουμε ενημερωτικά πως με το άρθρο 119 του νόμου 5134/2024 δόθηκε η δυνατότητα ανάθεσης του έργου της μεταφοράς με διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, και τη φετινή σχολική χρονιά (2024-2025), όπως και πέρσι (2023-2024), ενώ με το άρθρο 24 του νόμου 5143/2024 δόθηκε ξανά η δυνατότητα, όπως και πέρσι, μεταφοράς των μαθητών με μισθωμένα οχήματα των ΟΤΑ Β’ Βαθμού, σε περίπτωση που ο διαγωνισμός ή η διαδικασία διαπραγμάτευσης βγαίνει άγονος. Έχουν αξιοποιηθεί στην περίπτωση της μετακίνησης των μαθητών-προσφύγων από το Σχιστό αυτές οι διατάξεις, για να βρεθεί άμεσα μια λύση, πριν τελειώσει η σχολική χρονιά; από την σχετική ιστοσελίδα της Περιφέρειας δυστυχώς δεν διαπιστώσαμε κάτι τέτοιο. Ενώ γίνεται αξιοποίηση των διατάξεων αυτών και συγκεκριμένα του άρθρου 119 του νόμου 5134 για άλλα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών που δεν υπήρξε ανάδοχος, στην περίπτωση των προσφυγόπουλων, δεν συμβαίνει αυτό. αν είναι έτσι, γιατί τέτοια διάκριση; Αναμένουμε με ενδιαφέρον την απάντησή σας. Ξαναλέω, αφορά μαθητές που ακόμα, τέλη Νοέμβρη δεν μπορούνε να πάνε σχολείο!
Πρέπει όμως να βρεθεί και οριστικά μια λύση! Δεν μπορούμε κάθε χρόνο να επαναλαμβάνεται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, να ζούμε την ημέρα της μαρμότας. Ενημερώνουμε πως το Τμήμα Υποδοχής του 1ου ΓΕΛ Δραπετσώνας, την περσινή σχολική χρονιά 2023-2024 δεν λειτούργησε ούτε μία ημέρα! Ο ένας λόγος ήταν πως ο ιδιώτης που είχε αναλάβει το δρομολόγιο, το παράτησε στη μέση! Ο άλλος λόγος ήταν πως το Υπουργείο δεν έστειλε ποτέ εκπαιδευτικό. Φέτος έχουμε εκπαιδευτικό, αλλά δεν έχουμε πάλι δρομολόγιο!
Τα είχαμε πει όταν ήρθατε και στο Κερατσίνι την Παρασκευή 1/3 κ. Χαρδαλιά.
Είναι αδιανόητο να εξαρτάται το δικαίωμα των μαθητών/μαθητριών στη μόρφωση, από το αν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον ένας ιδιώτης για να αναλάβει το δρομολόγιο μεταφοράς των μαθητών. Δηλαδή, από το αν θα βρει το κέρδος που επιθυμεί. Αντίστοιχη περίπτωση και με το μαθητή μας από το 7ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού, τον Αχιλλέα, που μόλις σήμερα ανακοινώθηκε ότι ιδιώτης εκδήλωσε ενδιαφέρον για το δρομολόγιο, παιδί με πολύ σοβαρή ασθένεια, εξαιρετικός μαθητής, μέλος του 15μελους μαθητικού συμβουλίου. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, πάει σχολείο ή έρχεται από το σχολείο ή πάει και έρχεται από το σχολείο με ταξί, με έξοδα της μητέρας του και του Διευθυντή του σχολείου και με συνοδούς πότε την ξαδέρφη του και πότε τον 84χρονο παππού του.
Εδώ και χρόνια, τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και τα όργανα των γονέων, αλλά και των υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής, προτείνουμε τη μόνη ρεαλιστική λύση, για να λυθεί μια για πάντα το καρκίνωμα αυτό, με τους άγονους διαγωνισμούς ή με τους ιδιώτες που παρατάνε τα δρομολόγια στη μέση της χρονιάς, για να στραφούν σε πιο επικερδείς τομείς (π.χ. μεταφορά τουριστών): την αγορά στόλου λεωφορείων από την Περιφέρεια Αττικής και την πρόσληψη οδηγών και συνοδών για τη μεταφορά των μαθητών/μαθητριών στα Καλλιτεχνικά-Μουσικά-Ειδικά Σχολεία και στα Τ.Υ., αλλά και στο Ράλλειο Γυμνάσιο και Λύκειο, όπως θα πούμε μετά. Ωστόσο, κυβέρνηση και Περιφέρεια κωφεύουν, αφού τελικά προτεραιότητα φαίνεται πως αποτελεί η ανάθεση σε ιδιώτες, υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν, με αποκλειστική ευθύνη του Κράτους, όπως οι μετακινήσεις των μαθητών/μαθητριών. Μάλιστα, τα ποσά που τελικά δαπανώνται, φοβόμαστε ότι είναι και πολύ περισσότερα από αυτά που θα απαιτούνταν για την πρόσληψη οδηγών και την αγορά ιδιόκτητων λεωφορείων από τις Περιφέρειες. Είναι επιτέλους πιο ώριμο από ποτέ να αναλάβουν εξ’ ολοκλήρου κυβέρνηση και Περιφέρειες την ευθύνη και το έργο της μετακίνησης των μαθητών, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών, με προσλήψεις οδηγών και την αγορά στόλου ιδιόκτητων λεωφορείων.
2) Πάμε στο 2ο ζήτημα, που επίσης αφορά το ζήτημα της μετακίνησης από και προς το σχολείο, αυτή τη φορά των εκατοντάδων μαθητριών που φοιτούν στο Ράλλειο Γυμνάσιο και στο Ράλλειο ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά.
Όπως είναι γνωστό, το Ράλλειο Γυμνάσιο και το Ράλλειο ΓΕΛ αποτελούν δύο σχολικές μονάδες που έχουν υπερτοπικό χαρακτήρα, δηλαδή, οι μαθήτριες διαμένουν σε διάφορες περιοχές του Πειραιά, αλλά κι εκτός αυτού και η εισαγωγή τους γίνεται με κλήρωση. Δεν προέρχονται συνεπώς από τις γειτονιές πέριξ των δύο σχολείων (άλλωστε στην συγκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν και πολλές κατοικίες), με βάση το εκάστοτε χωροταξικό σχέδιο που εκπονεί η ΔΙΔΕ Πειραιά. Μέχρι τώρα, η Πολιτεία δεν έχει εντάξει το Ράλλειο Γυμνάσιο και ΓΕΛ, παρότι έχουν υπερτοπικό χαρακτήρα, στα σχολεία για τα οποία οφείλει να εξασφαλίσει τη μετακίνηση των παιδιών που φοιτούν σε αυτά, όπως συμβαίνει με τα Καλλιτεχνικά, Μουσικά, Πρότυπα ή τα ΤΥ που είπαμε νωρίτερα. Για το λόγο αυτό, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη μετακίνηση των μαθητριών. Σαν αποτέλεσμα, οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για τη μεταφορά των παιδιών τους, μισθώνοντας οι ίδιοι το πούλμαν (περίπου 65 ευρώ κάθε μήνα), λες και πρόκειται για ιδιωτικά σχολεία. Είναι απαράδεκτο το 2024 οι γονείς να επωμίζονται το κόστος μετακίνησης των παιδιών τους από και προς το Δημόσιο Σχολείο! Είναι ανάγκη η Περιφέρεια να προχωρήσει σε ενέργειες για να αναγνωριστεί από το Υπουργείο Παιδείας και συνολικά από την Πολιτεία ο υπερτοπικός χαρακτήρας των δύο σχολείων και να προβλεφθεί η δωρεάν μετακίνηση των μαθητριών, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, με δρομολόγιο τη δρομολόγηση του οποίου θα αναλάβει η Περιφέρεια. Επιπλέον, επειδή δεν υπάρχει δρομολόγιο, πολλές μαθήτριες μετακινούνται αναγκαστικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Ωστόσο, το Ειδικό Μαθητικό Δελτίο (ΕΜΔ), για τη δωρεάν μετακίνησή τους, παρέχεται πολύ καθυστερημένα, πολύ μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς (λίγο πριν τα Χριστούγεννα), όπως συμβαίνει και με τους μαθητές σε όλα τα σχολεία. Η σύμβαση Περιφέρειας Αττικής και ΟΑΣΑ υπογράφεται πολύ καθυστερημένα, προς τα τέλη Οκτωβρίου (φέτος 21/10, πέρσι 24/10), ένα και πλέον μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους, με αποτέλεσμα, να καθυστερεί η έκδοση των ΕΜΔ (και λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας που απαιτείται, την οποία επωμίζονται εξ’ ολοκλήρου τα σχολεία και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας). Με άλλα λόγια και λεωφορείο να πάρουν τα παιδιά, πάλι πληρώνουν για πολύ καιρό.
Τέλος, το χιλιομετρικό όριο που προβλέπεται για την έκδοση του ΕΜΔ από την Υπουργική Απόφαση (2500 μέτρα για τη Β/θμια Εκπαίδευση) είναι σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικό και αποκλείει πολλές μαθήτριες! Δηλαδή, τα 1500 ή τα 1000 μέτρα είναι μικρή απόσταση, προκειμένου να τα διανύει δύο φορές την ημέρα ένα παιδί, φορτωμένο μάλιστα με την σχολική του τσάντα; Εκτός και αν το Υπουργείο επιδιώκει να φροντίσει με αυτό τον τρόπο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των παιδιών…
Ευχαριστούμε για το χρόνο σας και παρακαλούμε για άμεσες απαντήσεις, αλλά κυρίως για άμεσες λύσεις.