Δεν θα δεχθούμε ως κανονικότητα να πηγαίνουμε για δουλειά και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε!
Σήμερα, ένας ακόμα εργάτης δεν γύρισε στην οικογένεια και στους φίλους του μετά την δουλειά. Ο συνάδελφος με καταγωγή από την Ινδία εργαζόταν σύμφωνα με πληροφορίες ανασφάλιστος σε εταιρεία κατασκευής δομικών υλικών στον Πρίνο Ρεθύμνου,όταν έπεσε από μεγάλο ύψος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα, είναι το τρίτο θύμα από την αρχή του χρόνου στο νομό, και το έκτο μέσα σε έξι μέρες Πανελλαδικά.
Ξεκαθαρίζουμε ότι «δεν είναι η κακιά η ώρα όπως θέλουν να μας πείσουν πολλοί καλοθελητές! Δεν είναι το “ανθρώπινο λάθος” όταν σήμερα υπάρχουν όλα τα μέσα και οι μέθοδοι για να ζούμε και να δουλεύουμε με ασφάλεια. Κι όταν μπροστά στο κυνήγι του κέρδους η ασφάλεια της ζωής του εργαζόμενου γίνεται κόστος!
Η έλλειψη μέτρων προστασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας στο “κόκκινο” (“απελευθερωμένη” από τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους με τα 13ωρα, εξαήμερα κ.α.) είναι φαινόμενα – “συνώνυμα” με τους περισσότερους θανάτους στους χώρους δουλειάς και οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις με θύματα τους εργαζόμενους που κυνηγούν το μεροκάματο της επιβίωσης.
Είναι ακόμη ένα εργοδοτικό έγκλημα από την πλειάδα που συμβαίνουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν διαρκώς βαρύ φόρο αίματος στους χώρους δουλειάς. Είναι ένας διαρκής ακήρυχτος πόλεμος σε βάρος της ζωής μας. Κάθε τρεις ημέρες ένας εργαζόμενος στην χώρα μας χάνει την ζωή του σε εργατικό δυστύχημα, και δεκάδες σακατεύονται.
Τα εργατικά «ατυχήματα» συμβαίνουν τη στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, λύνοντας τα χέρια της εργοδοσίας, κρατούν υποστελεχωμένους και υποβαθμισμένους τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς όπως την Επιθεώρηση Εργασίας στο Ρέθυμνο με έναν μόνο υπάλληλο, την ανυπαρξία Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία στον Νομό.
Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι η υποστελεχωμένη Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει «πατήσει το πόδι της» σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς που κινούνται στη λογική και «τα θέλω» της εργοδοσίας. Αυτό στην πράξη σημαίνει, η δουλειά να προχωράει, τα κέρδη να μεγαλώνουν και η ασφάλεια και τήρηση των πρωτοκόλλων, πάει περίπατο.
Το Συνδικάτο οικοδόμων καλεί τους εργαζόμενους «να μην κάνουν πίσω, μπροστά στην ανάγκη για το μεροκάματο από την διεκδίκηση μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας τους, ώστε να γυρίζουν στα σπίτια τους αρτιμελείς και ζωντανοί.
Δεν είναι μοιραίο, δεν είναι κανονικότητα στην ζωή μας να πάμε για δουλειά και μην ξέρουμε εάν θα γυρίσουμε! Να ζούμε σε ένα διαρκές “πάμε κι όπου βγει”! Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας να διεκδικήσουμε:
- Να ληφθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς.
- Να σταματήσει κάθε μορφή εντατικοποίηση της εργασίας,να καταργηθούν οι νόμοι που την διευκολύνουν (Χατζηδάκη, Γεωργιάδη κ.α).
- Γραπτή Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και υποχρεωτική εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
- Ίδρυση κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας ενταγμένου σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας και ασφάλειας στην εργασία( ΥΑΕ).
- Άμεση ενίσχυση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, με προσωπικό και μέσα. Εντατικοποίηση των ελέγχων».Δημιουργία επιθεώρηση Υγείας κι Ασφάλειας στο Νομό.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου εκφράζει τα ποιο ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του συναδέλφου, και απαιτεί να πραγματοποιηθεί διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο δυστύχημα.
Καλούμε τους οικοδόμους να συσπειρωθούν στο συνδικάτο μας, να παλέψουμε από κοινού ώστε να επιβάλλουμε στην πράξη στους χώρους δουλειάς όσα έχουμε ανάγκη για να προστατεύσουμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, τη ζωή μας.