Οι ανακοινώσεις της υπουργού εργασίας για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας επιχειρούν να παρουσιάσουν μια ψεύτικη εικόνα στους εργαζομένους. Ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού θα γίνεται με βάσει τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και των νόμων των μνημονίων που όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν και εφάρμοσαν. Νόμοι που κατάργησαν τις ΣΣΕ και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Ο νέος τρόπος υπολογισμού του μισθού όχι μόνο επιδιώκει να ακυρώσει το ρόλο των συνδικάτων αλλά να μονιμοποιήσει έναν ακόμα πολύ άδικο μηχανισμό υπολογισμού που πάντα θα υπόκεινται στα όρια των καπιταλιστικών κερδών. Δηλαδή η κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα: «θα χάσουν οι εργαζόμενοι, για να κερδίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι».
Λέει ψέματα η υπουργός Κεραμέως όταν λέει ότι ο μισθός δε θα μπορεί να μειωθεί. Να θυμίσουμε ότι οι μισθοί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου μειώθηκαν το 2012, υπακούοντας στα καλέσματα του ΔΝΤ, των επιχειρηματικών ομίλων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών. Όταν οι μισθοί θα συνεχίζουν να καθορίζονται παίρνοντας υπόψη την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα της οικονομίας, δεν θα καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων. Αυτός ο δρόμος απέδειξε και στο παρελθόν ότι στο όνομα των κερδών μειώθηκαν μισθοί και οι οποίες αυξήσεις δόθηκαν χάνονταν με την τεράστια ακρίβεια, τη φοροληστεία. Πάντα έμπαινε μπροστά η λογική δεν αντέχουν οι επιχειρήσεις όταν τα κέρδη έχουν φτάσει στον ουρανό.
Έχει τεράστιες ευθύνες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ/ Νέα Αριστερά, που με τη στάση τους έχει παραδώσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στις κυβερνήσεις και στους επιχειρηματικούς ομίλους. Επικροτούν την Ευρωπαϊκή οδηγία για τις ΣΣΕ στη βάση του ότι δήθεν προβλέπει επαναφορά των ΣΣΕ στο 80% των εργαζομένων. Όμως η Ευρωπαϊκή Οδηγία δε δεσμεύει την κυβέρνηση στο να επαναφέρει τη διαπραγμάτευση για την ΕΓΣΣΕ, δε δεσμεύει την κυβέρνηση να εφαρμόζει τις ΣΣΕ καθολικά, κάνει απλά μια προτροπή.
Η πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ έχει εκφράσει την καθολική της συμφωνία με τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που τα τελευταία 12 χρόνια κατάργησαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μείωσαν τους μισθούς και τις συντάξεις και καθήλωσαν τους μισθούς στα όρια της φτώχειας καλλιεργώντας τη λογική του μονόδρομου και των θυσιών για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ακόμα, πλέον ούτε φραστικά δε ζητούν την κατάργηση των αντεργατικών νόμων και διατάξεων. Η λογική τους είναι αυτά έγιναν δεν αλλάζουν.
Ε.Ε. – κυβέρνηση – εργοδότες έχουν βάλει τις Συμβάσεις στον πάγο. Παγιώνεται και επικροτείται όλο το αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε με ευρωπαϊκές οδηγίες, μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους όλα αυτά τα χρόνια. Είναι νόμοι που έχουν νομιμοποιήσει την ασυδοσία των εργοδοτών στην επιβολή εξαντλητικών ωραρίων, απλήρωτων υπερωριών, στην καθήλωση των κλαδικών μισθών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πραγματικοί μισθοί είναι μικρότεροι κατά 14% σε σχέση με το 2011. Οι εργοδότες αρνούνται να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις, θέλουν να καταργήσουν τον κατώτερο κλαδικό μισθό και να τον ταυτίσουν με τον κατώτερο μισθό της ΕΓΣΕΕ. Θέλουν να καταργήσουν τις ειδικότητες και να κατοχυρώσουν πλήρως την ευελιξία και το ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου.
Τα συνδικάτα όμως και οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς γνωρίζουν πολύ καλά ότι «Για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, πρέπει να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι». Αυτό έχει αποδειχθεί στην ιστορία του εργατικού κινήματος, αυτό αποδεικνύεται και σήμερα. Αν δεν ήταν η συνεχής δράση των συνδικάτων, οι απεργίες που δόθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στους κλάδους, οι συγκεντρώσεις, οι συνεχείς παρεμβάσεις στους εργοδότες, σήμερα δε θα μιλούσαμε για τις ΣΣΕ.
Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις διεκδικώντας:
- Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς.
- 7ωρο- 5νθήμερο – 35ωρο, σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όχι στην 6ημερη εργασία, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, στην απλήρωτη εργασία και στις απλήρωτες υπερωρίες, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
- Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό και ονομαστική αύξηση του κατώτερου αυτή που ζητούν τα συνδικάτα, τα 950 ευρώ τώρα και όχι το 2027 που λέει η κυβέρνηση.
- Επαναφορά κατακτήσεων, όπως οι τριετίες συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 – 2023, η αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, η μετενέργεια, η Κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών.
- Αύξηση 20% στους δημοσίους υπαλλήλους. Επαναφορά στο δημόσιο του 13ου και 14ου μισθού, χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων, κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στη μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης.
- Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας, κατοχυρωμένα από τις ΣΣΕ, τώρα να γίνει υποχρεωτικά καθολική η εφαρμογή του επιδόματος γάμου 10%.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί στους κλάδους και η Πανελλαδική απεργία στις 20 Νοέμβρη είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Είναι ο μόνος τρόπος για να κερδηθούν αυξήσεις στους μισθούς και να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις.
- 11/10 Απεργία εργαζομένων σε EFOO D και WOLT
- 17/10 Πανυγειονομική απεργία
- 22 – 23/10 Πανελλαδική απεργία ναυτεργατών
- 23/10 Απεργία εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη
- 23/10 Απεργία εκπαιδευτικών
- 23/10 Απεργία εργαζομένων στα ξενοδοχεία – επισιτισμό – τουρισμό
- 6/11 Πανοικοδομική απεργία
Καλούμε όλα τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα χωρίς καμιά αναμονή, όλοι στη μάχη! Να αξιοποιηθούν όλες οι συλλογικές διαδικασίες. Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες των συνδικάτων στους χώρους δουλειάς με μαχητικότητα για την επιτυχία όλων των απεργιών των κλάδων και της Γενικής Πανελλαδικής Απεργίας στις 20 Νοέμβρη. Να πολλαπλασιαστούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες και σε άλλους κλάδους. Μόνο τον αγώνα θα κερδίσουμε τα δικαιώματά μας!