ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ : Κάτω τα χέρια από τον ΕΛΟΕΝ και την περιουσία των ναυτεργατών

Δημοσιεύτηκε στις

Πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ με αφορμή έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο αναφέρεται περικοπή των οικογενειακών βοηθημάτων, που χορηγεί ο Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (ΕΛΟΕΝ).

Συγκεκριμένα στο έγγραφο του υπουργείου Εργασίας επισημαίνεται  ότι: «ο φορέας έχει προβεί σε δαπάνες καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων. Ειδικότερα, το ύψος της πραγματοποιηθείσας δαπάνης ανέρχεται σε 10,8 εκ. €, ενώ η εγκεκριμένη πίστωση ανέρχεται σε 10,6 εκ. € ».

Στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εργασίας γίνεται επίσης αναφορά για ●Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΛΟΕΝ και υπουργείου Εργασίας (με αρ. πρωτ. 58683/15-06-2023) και όπως ανέφερε στη συνεδρίαση της Ε.Ε ο Γ.Γ της ΠΝΟ, ήταν σε γνώση του Προέδρου του ΕΛΟΕΝ κ. Καλυβρούση, ο οποίος το απέκρυψε. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Διευθυντής της Εστίας Ναυτικών κ. Ριζεάκος ο οποίος δεν τοποθετήθηκε.

Επισημαίνουμε ότι με βάση το Π.Δ 213/1983, άρθρο 1, παρ. 2, «Σκοπός του ΕΛΟΕΝ είναι η χορήγηση κατά το διανεμητικό σύστημα οικογενειακών επιδομάτων στους έλληνες ναυτικούς που είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ».

Το ΝΑΤ αποδίδει τα χρήματα που παρακρατούνται από τους ναυτεργάτες για τον ΕΛΟΕΝ και δεν επιβαρύνεται ούτε 1 ευρώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού, για τη λεηλασία των χρημάτων του ΕΛΟΕΝ και τη μη αξιοποίηση της περιουσίας του, προς όφελος των ναυτεργατών.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε το 2012 κατέταξαν τον ΕΛΟΕΝ στα ασφαλιστικά ταμεία και με την εφαρμογή του «κουρέματος» (PSI), έγινε αρπαγή περίπου 35 εκ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ανέδειξαν τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΕΛΟΕΝ, ενώ παρότι διαθέτει αποθεματικό περίπου 60 εκ. ευρώ, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ναυτεργατικής οικογένειας. 

Καταγγέλλουμε τη στάση του Γ.Γ της ΠΝΟ, που αρνήθηκε την  πρόταση να συμμετέχει εκπρόσωπος από τα σωματεία μας στην προγραμματισμένη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, με το ψευτοεπιχείρημα ότι «έχει καθοριστεί ο αριθμός των συμμετεχόντων».

Απαιτούμε η κυβέρνηση της ΝΔ, το υπουργείο Εργασίας και οι υπηρεσίες του, να σταματήσουν τις προκλητικές παρεμβάσεις στη λειτουργία και την οικονομική διαχείριση του ΕΛΟΕΝ. Οι πόροι και η ακίνητη περιουσία του, να υπηρετούν τις ανάγκες των ναυτεργατών και των οικογενειών τους.

Περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: Αποχαιρετισμός στην άξια συνάδερφο και συνοδοιπόρο, την πιανίστα Βίκυ Στυλιανού

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος μέσω της πένας του μέλους του Δ.Σ. του, μαέστρου Χρήστου Κολοβού, αποχαιρετά...

ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

29 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΙΣ  ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ...