«Να αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο – όχι στη νέα φοροεπιδρομή στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών»
κ. Υπουργέ,
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο προβλέπεται ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα 10.920 ευρώ για όλους, προσαυξημένο μάλιστα κατά 10% ανά τριετία άσκησης του επαγγέλματος, φθάνοντας έτσι στα 14.196 ευρώ, που έρχεται σε συνέχεια των συνεχόμενων αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ, βάζετε για άλλη μία φορά στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες και ειδικά τους αδύναμους, επιλέγοντας ένα αναχρονιστικό – οριζόντιο μέτρο φορολόγησης, που αφήνει ανέγγιχτα τα μεγάλα εισοδήματα.
Ειδικότερα το νέο νομοσχέδιο σφίγγει ασφυκτικά τον κλοιό γύρω από τη μικρή αυτοαπασχόληση, σε όλους τους κλάδους της παραγωγής και των υπηρεσιών, επιβάλλοντας νέα βάρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου πάνω από 6 στους 10 επαγγελματίες θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας. Η επίθεση συνοδεύεται, όπως συνηθίζεται άλλωστε από όλες τις κυβερνήσεις, όταν σκοπεύουν να επιβάλουν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, από μια άθλια προπαγάνδα συκοφάντησης των αυτοαπασχολούμενων αλλά και την ενεργοποίηση, για άλλη μια φορά, των αντανακλαστικών του «κοινωνικού αυτοματισμού», επιδιώκοντας να στρέψουν τους μισθωτούς εργαζόμενους εναντίον τους.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες επιστήμονες με τους μισθωτούς, αγνοώντας επιδεικτικά το ότι δεν πρόκειται για συγκρίσιμα μεγέθη, δεδομένου ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες που διακρίνονται των μισθωτών, δεν έχουν αφορολόγητο εισόδημα, ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών, ούτε δώρα και επίδομα αδείας. Σημειώνεται δε με έμφαση, ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων γεωλόγων, δεν υπάρχουν θέσεις μισθωτής εργασίας στις μεγάλες εταιρίες, καθώς απασχολούνται με «μπλοκάκι», για να αποφεύγουν αυτές, τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη μισθωτή εργασία (μισθολογικό κόστος, ασφαλιστικές εισφορές, κλπ), με αποτέλεσμα η επιλογή του ελεύθερου επαγγέλματος να αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωσή τους.
Σημειωτέον δε, ότι για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, περαιτέρω το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαρτάται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ, με το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται πραγματοποιηθέντα επαγγελματικά έξοδα των ελευθέρων επαγγελματιών, μέτρο βαθύτατα αντιαναπτυξιακό και ενισχυτικό της φοροδιαφυγής.
Την ίδια στιγμή οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες όχι μόνο δεν πληρώνουν φόρους, αντίθετα χρηματοδοτούνται διαρκώς με ζεστό χρήμα που «βγαίνει» από τη φορολογία του λαού, ενώ με το άρθρο 49 του νομοσχεδίου μειώνεται κι άλλο ο φόρος “συγκέντρωσης κεφαλαίου” για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ο φορολογικός συντελεστής για τις πωλήσεις μετοχών. Πρόκειται για “διευκολύνσεις” που έρχονται να προστεθούν στις 58 ειδικές φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, στους αναβαλλόμενους φόρους για τους τραπεζίτες και στα φορολογικά κίνητρα για τους «στρατηγικούς» επενδυτές.
H συγκεκριμένη πολιτική αντιμετώπιση δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, καθώς διακατέχεται από κοντόφθαλμη λογική και δεν προτείνει εις βάθος μεταρρυθμιστικά μέτρα. Ειδικά στον χώρο των αυτοαπασχολούμενων Γεωλόγων – Γεωτεχνικών, είναι αξιοσημείωτο ότι δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη το υπαρκτό γεγονός των μεγάλων αυξομειώσεων στα έσοδα ανά χρονιά, ανάλογα με την πρόοδο και τιμολόγηση μελετών και έργων που έχουν αναληφθεί κλπ.
Ασφαλώς ο βασικός σκοπός του νομοσχεδίου δεν περιορίζεται σε μια ακόμη πιο άδικη και δυσβάστακτη φορολογική επιβάρυνση της μεγάλης πλειοψηφίας των επαγγελματιών όλων των κλάδων, αλλά η βαθύτερη στόχευσή του είναι να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κρατικής παρέμβασης για την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών στα χέρια των λίγων, τις μεγάλες τεχνικές & μελετητικές εταιρείες, τους επιχειρηματικούς ομίλους επιταχύνοντας το «ξεκαθάρισμα» της αγοράς απ’ τους αυτοαπασχολούμενους, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και στους κλάδους των γεωτεχνικών, συρρικνώνοντας ουσιαστικά την εκτεταμένη αυτοαπασχόληση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκθέσεις της Ε.Ε..
Καταδικάζουμε τέλος, έντονα την προβλεπόμενη στο νομοσχέδιο διάταξη για χρηματική επιβράβευση για τον καταγγέλλοντα φορολογική παράβαση. Η προστασία της έννομης τάξης δεν μπορεί να συνδεθεί με χρηματική επιβράβευση, εισάγοντας νέα ήθη καταδότη στο δημόσιο βίο.
Ως Σύνδεσμος Γεωλόγων Μελετητών Ελλάδας (ΣΥΝ.Γ.ΕΜ.Ε.), εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα και ζητούμε την άμεση απόσυρσή τους, καλώντας σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα προγραμματιστούν στο πλαίσιο αυτό, ζητώντας:
Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο – έκτρωμα για το φορολογικό.
Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του ΚΕΑΟ, σύνταξη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
Διαγραφή χρεών για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, ιδιαίτερα της περιόδου της πανδημίας.
Άμεση κατάργηση των τραπεζικών χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.