Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Κάλεσμα της Πανελλαδικής για την ανάγκη ανασύστασης της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε στις

Κάλεσμα της Πανελλαδικής Συνάντησης του ΜΑΣ προς όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες

Για την ανάγκη ανασύστασης της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας, του πανελλαδικού οργάνου των Φοιτητικών Συλλόγων

Καλούμε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους να πάρουμε τη μεγάλη πρωτοβουλία για να ανασυγκροτήσουμε την πανελλαδική ένωση όλων των φοιτητών και φοιτητριών των Πανεπιστημίων της χώρας, την Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος (ΕΦΕΕ).

Τι είναι η ΕΦΕΕ;

Η Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος (ΕΦΕΕ) ήταν η πανελλαδική οργάνωση των Φοιτητικών Συλλόγων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1963 και έδωσε σημαντικούς αγώνες για την κατάκτηση δημοκρατικών ελευθεριών και για την επαρκή κρατική χρηματοδότηση της Παιδείας (με το 15% του κρατικού προϋπολογισμού).

Το 1967 διαλύθηκε από τη δικτατορία και στην θέση της η χούντα διόρισε το 1971 ελεγχόμενη διοίκηση από το κράτος.

Επανασυστάθηκε μετά την πτώση της χούντας και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση των αγώνων και στις διεκδικήσεις των φοιτητών και φοιτητριών, με ένα φοιτητικό κίνημα που έβγαινε ενισχυμένο έχοντας ως παρακαταθήκη τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, της Νομικής το 1973.

Η ΕΦΕΕ διαλύθηκε ουσιαστικά το 1995 όποτε πραγματοποιήθηκε και το τελευταίο Πανσπουδαστικό Συνέδριο, ενισχύοντας μια πορεία υποχώρησης και εκφυλισμού πολλών φοιτητικών συλλόγων.

Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα! 

Καλούμε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους να προχωρήσουν στην  ανασύσταση της ΕΦΕΕ μέσα από τη διεξαγωγή Πανσπουδαστικού Συνεδρίου για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια! Με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς και νοθείες. 

Η ανασύσταση της ΕΦΕΕ μπορεί να συμβάλλει:

  • να αποκτήσουν οι αγώνες και τα αιτήματα των φοιτητών και των φοιτητριών πανελλαδικό χαρακτήρα, να δυναμώσει ο συντονισμός.
  • να αποκρουστεί η προσπάθεια των κυβερνήσεων να παρέμβουν στις συλλογικές  διαδικασίες των φοιτητών, να υπονομεύσουν τους συλλόγους, να συκοφαντήσουν το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών.
  • να δυναμώσει  η συζήτηση ανάμεσα στους φοιτητές και στις φοιτήτριες, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων  για την κατεύθυνση, τις διεκδικήσεις, τους στόχους και τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος.
  • να ακουστεί δυνατά και καθαρά η φωνή των φοιτητών για όλα όσα μας αφορούν χωρίς να μπορεί κανείς να την παρερμηνεύσει, να την αλλοιώσει, να τη φέρει στα μέτρα του!
  • να ενισχυθεί το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των φοιτητών και φοιτητριών στις διαδικασίες των συλλόγων, στις Γενικές Συνελεύσεις, στις φοιτητικές εκλογές, αντιλαμβανόμενοι ότι η γνώμη και η θέση τους μετράει σε ένα πανελλαδικά οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, ότι έχουν ουσιαστικό ρόλο στο να ελέγχουν, να προτείνουν, να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν τις θέσεις της ΕΦΕΕ.

 Είναι λοιπόν αναγκαίο να ανοίξει η συζήτηση αυτή σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, μαζί με την προσπάθεια να δυναμώσει η διεκδίκηση σε κάθε Τμήμα και έτος. Σε κάθε Σύλλογο να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση για να πάρει θέση.

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στους Άγιους Θεοδώρους Κορινθίας στις...

Συνδικάτο Εργ. Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής: Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή μας σε κάθε ξενοδοχείο.

«Το «θαύμα» του τουρισμού που οι εργαζόμενοι του κλάδου «χτίζουν» καθημερινά αποκαλύπτεται! Άλλος ένας συνάδελφος...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης σχετικά με την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας

Ψήφισμα των Γενικής Συνέλευσης μελών του Σωματείου Εργαζομένων Mitel Networks για την έναρξη διαδικασιών...