ΠΕΜΕΝ- ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΑΓΕΝ-ΠΕΠΡΝ-ΠΕΣ/ΝΑΤ: Συμμετέχουμε δυναμικά στο Συλλαλητήριο 17 Δεκέμβρη

Δημοσιεύτηκε στις

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΝΑΤ στις 29 Νοέμβρη, συζητήθηκε και ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του, για το 2023, που εναρμονίζεται στις κατευθύνσεις του αντιλαϊκού Κρατικού Προϋπολογισμού της κυβέρνησης της ΝΔ.

 Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στην εισηγητική έκθεση ότι: «ελήφθη υπόψιν το με αριθμό πρωτ. 98872/20.10.2022  έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, που αφορούσε την κατάρτιση και υποβολή Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2023».

Επίσης η κατάρτιση και η έγκριση του προϋπολογισμού για το 2023, όπως έγινε και για το 2022,  εντάσσεται και πρέπει να είναι σε απόλυτη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους και τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2022 – 2025).

Στον αντιλαϊκό Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2023 με βάση την εισηγητική του έκθεση, θα φορτωθούν πρόσθετα οικονομικά βάρη για τη ναυτεργατική και συνολικά για τη λαϊκή οικογένεια και συγκεκριμένα:

  • Τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται κατά 2 δισ. Ευρώ.
  • Παγώνουν οι δαπάνες για την Υγεία, παρά τα τεράστια προβλήματα που καταγράφονται στην ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα και στα υπό κατάρρευση νοσοκομεία, όπως και στα κονδύλια για την Παιδεία.
  • Οι δαπάνες γιασυντάξεις,παρότι εμφανίζονται αυξημένες, είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και τις απώλειες που είχαν οι συνταξιούχοι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η αύξηση αυτή αποτελεί μια ελάχιστη αναπλήρωση, που δεν αφορά την πλειοψηφία των συνταξιούχων και η όποια αύξηση θα εξανεμιστεί με την έκρηξη του πληθωρισμού.
  • Μειώνονται οι δαπάνες για τα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα ΑμεΑ,τα στεγαστικά, το επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
  • Οι περιβόητες εξαγγελίες για τηδήθεν «ανακούφιση» του λαούείναι  περίπου 4 – 5 δισ., τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες.
  • Συνολικά15,3 δισ. πάνε στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων για την «πράσινη – ψηφιακή μετάβαση».Τα 8,3 δισ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα υπόλοιπα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε περίοδο που η εργατική λαϊκή οικογένεια στενάζει από την ακρίβεια, τις τιμές στην ενέργεια και την εκτόξευση του πληθωρισμού, την ίδια ώρα  σε νομοσχέδιο που συζητείται στη βουλή καθορίζεται για το εφοπλιστικό κεφάλαιο το νέο προκλητικό συνυποσχετικό εθελοντικής φορολόγησης τους, με τα ψίχουλα που δίνουν να μειώνονται κατά 5%!!! σε σχέση με το προηγούμενο. Την ίδια περίοδο που τα ναύλα έχουν εκτοξευτεί και σε πλοία LNG φθάνουν και 400.000 δολάρια την ημέρα!!!

          Οι εφοπλιστές έχουν λεηλατήσει και το ΝΑΤ, με νομοθετικές ρυθμίσεις των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων,  με θαλασσοδάνεια και με εκατομμύρια χρέη από οφειλές ασφαλιστικών εισφορών, με το ΝΑΤ να εντάσσεται στον ΕΦΚΑ το 2016 με 1 δις ευρώ οργανικό έλλειμμα!!!

Το ΝΑΤ στις αρμοδιότητες του συνεχίζει να έχει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τα ναυτολόγια, από την ένταξη του στον ΕΦΚΑ με βάση τον νόμο έκτρωμα 4387/2016, γνωστό νόμο Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑ).

Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού δεν γίνεται αναφορά για την τελευταία τροποποίηση του ν.2687/1953 και τα άρθρα 129 και 130 του ν.4714/2020, όπου οι εφοπλιστές καθορίζουν στα υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα πλοία ένα ελάχιστο αριθμό ναυτεργατών με ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση.

Επίσης οι εφοπλιστές μπορούν για Γ’ Πλοίαρχο, Γ’ Μηχανικό και το κατώτερο πλήρωμα, να εφαρμόζουν διεθνείς συμβάσεις εργασίας ITF, IBF, κά, αυξάνοντας το βαθμό εκμετάλλευσης των ναυτεργατών, μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές, με τραγικές επιπτώσεις στην κοινωνικοασφαλιστική προστασία.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, με παρακαταθήκη τις πρόσφατες μαζικές – μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις στις 25 Οκτώβρη και 9 Νοέμβρη, να συμμετέχουμε δυναμικά στο Συλλαλητήριο στις 17 Δεκέμβρη στις 12:30 μ.μ στο Σύνταγμα.

 

Καμία αναμονή, καμία ανοχή

Λαϊκός ξεσηκωμός για τις δικές μας ανάγκες

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στους Άγιους Θεοδώρους Κορινθίας στις...

Συνδικάτο Εργ. Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής: Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή μας σε κάθε ξενοδοχείο.

«Το «θαύμα» του τουρισμού που οι εργαζόμενοι του κλάδου «χτίζουν» καθημερινά αποκαλύπτεται! Άλλος ένας συνάδελφος...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης σχετικά με την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας

Ψήφισμα των Γενικής Συνέλευσης μελών του Σωματείου Εργαζομένων Mitel Networks για την έναρξη διαδικασιών...