Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών: Απαιτούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα για την υγεία

Δημοσιεύτηκε στις

Στάση εργασίας την Πέμπτη 1η Δεκέμβρη από τις 12.00 έως τη λήξη του ωραρίου

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ 1 μ.μ. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

           Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που υψώνει ακόμα πιο ψηλά τείχη στην πρόσβαση των εργαζομένων και του λαού σε δωρεάν υπηρεσίες Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία. Η συζήτησή του στην Ολομέλεια αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη, 1η Δεκέμβρη, με στόχο να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις 2 Δεκέμβρη.

Ανάμεσα σε όσα επιχειρεί να κάνει νόμο η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου με τίτλο: «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας»  ξεχωρίζουν η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και η διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μέσα από προκήρυξη θέσεων μερικής απασχόλησης για νοσοκομειακούς γιατρούς. Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, «οι ιατροί που διορίζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης ασκούν δημόσιο λειτούργημα επί θητεία και διατηρούν το δικαίωμα ετεροαπασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής και το δικαίωμα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου ή οδοντιατρείου». Οι γιατροί αυτοί θα εργάζονται …τρεις μέρες τη βδομάδα σε επτάωρο συνεχές πρωινό τακτικό ωράριο, θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημερίας των νοσοκομείων και στη συνέχεια θα δουλεύουν στο ιδιωτικό ιατρείο!

Στο ίδιο νομοσχέδιο, προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι», η κυβέρνηση προβλέπει «μισθολογικές αυξήσεις» – ψίχουλα για τους γιατρούς, την ίδια στιγμή που εξακολουθεί να αρνείται να εφαρμόσει τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για επαναφορά των επιδομάτων που έχουν μειωθεί ή καταργηθεί (νοσοκομειακής απασχόλησης, βιβλιοθήκης), τον 13ο και τον 14ο μισθό, την ένταξη όλων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο αυτό διευρύνει τον νόμο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδιωτικές διακομιδές, προβλέποντας ότι «τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας δύνανται επικουρικά να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι κάτοχοι αδειοδοτημένων ασθενοφόρων αυτοκινήτων του ιδιωτικού τομέα».

Οσο για τις ιδιωτικές κλινικές, παρατείνει την ισχύ των αδειών τους για όσες έχουν λήξει από 1/3/2020 (και φυσικά εξακολουθούν να λειτουργούν) μέχρι και τις 31/12/2023 (άρθρο 44), χωρίς κρατικό έλεγχο και προϋποθέσεις, απαλλάσσοντας φυσικά τους κλινικάρχες και από τα σχετικά τέλη – παράβολα για την ανανέωση των αδειών.

Με το νομοσχέδιο αυτό ο λαός σπρώχνεται στον μονόδρομο του μεγαθηρίου της ιδιωτικής Υγείας, αφού η αναμονή για ένα χειρουργείο, ένα απλό ραντεβού ή μία απλή απεικονιστική εξέταση, διαρκεί μήνες ή και χρόνια. Για παράδειγμα, ένας χειρουργημένος ή ένας ογκολογικός ασθενής θα έχει τον έτσι κι αλλιώς δυσεύρετο γιατρό του 3 μέρες τη βδομάδα, ο οποίος θα είναι με το ρολόι στο χέρι να τελειώσει το 7ωρο και μετά να πάει στο ιδιωτικό ιατρείο, ενώ οι ασθενείς θα έχουν να επιλέξουν είτε να περιμένουν τουλάχιστον 4 μέρες για να επικοινωνήσουν με τον γιατρό που έχει το ιστορικό τους, είτε να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, νομιμοποιώντας έτσι το «φακελάκι» που τάχα η κυβέρνηση θέλει να πολεμήσει.

Αντί λοιπόν για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν οι 30.000 κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών, και μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, οι οποίοι αποτελούν το 25% – 30% του συνόλου, η κυβέρνηση επιλέγει τη μερική απασχόληση και την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών, όπως έκανε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας. Αντί για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών του δημοσίου συστήματος υγείας, οι γιατροί ούτε λίγο ούτε πολύ εκβιάζονται, αν και εφόσον «θέλουν» να ενισχύσουν το εισόδημά τους, να βγουν στην πιάτσα της αγοράς και να χρησιμοποιούν σαν δεξαμενή πελατείας τα δημόσια νοσοκομεία!

Αντί για μέτρα που θα βελτιώνουν τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες που βιώνουν εργαζόμενοι και ασθενείς εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε σύγχρονο εξοπλισμό, αντί για διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων σύγχρονης άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση με το νέο αυτό νομοσχέδιο «λαιμητόμο» βαθαίνει ακόμη περισσότερο την εμπορευματοποίηση του πολυτιμότερου αγαθού της υγείας και επιχειρεί να ρίξει τους ασθενείς στα νύχια των κορακιών της ιδιωτικής υγείας, που όλες και όλοι «θαυμάσαμε» το ρόλο που έπαιξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας -χωρίς την παραμικρή συμβολή στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Ούτε βήμα πίσω! Καταδικάζουμε το έγκλημα της κυβέρνησης σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού μας, των γονιών μας, των παιδιών μας, δεν πρόκειται να γίνουμε.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των αγωνιζόμενων υγειονομικών.

Συμμετέχουμε μαζικά στην προκηρυγμένη στάση εργασίας την Πέμπτη 1η Δεκέμβρη, από τις 12μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου και στην συγκέντρωση στη 1μ.μ. στη Βουλή.

 

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στην υγεία, στη ζωή!

Αγώνας για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για δωρεάν υγεία για όλο το λαό. απαιτώντας αποκλειστικά και δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, σύγχρονες και ποιοτικά άριστες υπηρεσίες Υγείας για τον λαό.

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στους Άγιους Θεοδώρους Κορινθίας στις...

Συνδικάτο Εργ. Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής: Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή μας σε κάθε ξενοδοχείο.

«Το «θαύμα» του τουρισμού που οι εργαζόμενοι του κλάδου «χτίζουν» καθημερινά αποκαλύπτεται! Άλλος ένας συνάδελφος...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης σχετικά με την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας

Ψήφισμα των Γενικής Συνέλευσης μελών του Σωματείου Εργαζομένων Mitel Networks για την έναρξη διαδικασιών...