Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Ανάγκη ενίσχυσης Θριασίου Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας

Δημοσιεύτηκε στις

Η πρόσφατη πυρκαγιά στο εργοστάσιο πλαστικών στον Ασπρόπυργο επιβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης και ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας εργαζομένων και κατοίκων και για ενίσχυση του νοσοκομείου ΘΡΙΑΣΙΟ και των Κέντρων Υγείας της περιοχής

Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους εργαζόμενους του εργοστασίου πλαστικών “FASOPLAST” στον Ασπρόπυργο, όπου ξέσπασε πυρκαγιά τη Δευτέρα 6 Ιουνίου το βράδυ, με αποτέλεσμα την έκλυση επικίνδυνων αερίων στην ευρύτερη περιοχή.

Η πρόσφατη πυρκαγιά δεν είναι προφανώς το μοναδικό περιστατικό, όπου η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και η προστασία της υγείας και της ζωής εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής θυσιάζονται στο «βωμό» της αύξησης της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες ξέσπασε φωτιά δίπλα στις αποθήκες της ΝΟΥΝΟΥ, τον Ιανουάριο 2022 ξέσπασε πυρκαγιά σε αντιδραστήρα – απαεριωτή της μονάδας παραγωγής U-32 του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, ενώ τον Ιούνιο 2021 3 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σε έκρηξη σε αποθήκη με φιάλες προπανίου και υγραερίου στον Ασπρόπυργο.

Στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αλλά και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, εξακολουθεί η επικίνδυνη κατάσταση με εργοστάσια και αποθήκες με επικίνδυνες δραστηριότητες και εύφλεκτα υλικά να δραστηριοποιούνται μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Ανύπαρκτη παραμένει η ενημέρωση του πληθυσμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ο σχεδιασμός για εκκένωση κατοικημένων περιοχών, αν χρειαστεί.

Συνολικά, στην περιοχή της Δυτικής Αττικής λειτουργούν τουλάχιστον 23 επιχειρήσεις υψηλού βαθμού επικινδυνότητας, που υπάγονται στην Οδηγία ΣΕΒΕΖΟ που αφορά στον κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης σε εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών, εύφλεκτων, εκρηκτικών, τοξικών.

Όπως αναδείχθηκε σε εκδήλωση στις 3 Οκτωβρίου 2021 στην Ελευσίνα, ο κίνδυνος ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης είναι παραπάνω από υπαρκτός, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις υψηλού βαθμού επικινδυνότητας δραστηριοποιούνται στο ΘΡΙΑΣΙΟ Πεδίο. Γεγονός που σε συνδυασμό με την ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, που μετατρέπει και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας σε πιθανό στόχο – σε περίπτωση γενίκευσης των πολεμικών συγκρούσεων – δικαιολογούν απόλυτα το χαρακτηρισμό της «βραδυφλεγούς βόμβας».

Αφήνουν «απροστάτευτους» εργαζόμενους και κατοίκους γιατί προτεραιότητα τους είναι  η θωράκιση της επιχειρηματικής κερδοφορίας

Την επιχειρηματική ασυδοσία «διευκολύνει» η απουσία ουσιαστικού κρατικού ελέγχου για την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, αλλά και η διατήρηση κενών στη νομοθεσία ώστε να μην εφαρμόζεται αυτή αποτελεσματικά.

Είναι τόσο μικρός ο αριθμός των επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας και των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που για να γινόταν έστω και μια απλή επίσκεψη για έλεγχο σε όλους τους χώρους θα απαιτούνταν χρόνια!

Γι’ αυτήν την κατάσταση είναι συνένοχες όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή. Όλες υλοποιούν την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θυσιάζει τις ανάγκες μας για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Όσο οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν τον έλεγχο της παραγωγής και της οικονομίας, η υγεία και η ασφάλειά μας, το περιβάλλον, μαζί με τις υπόλοιπες ανάγκες μας, θα θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας τους.

Επικίνδυνη υποστελέχωση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας

Ταυτόχρονα, παραμένει η ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου – που βρίσκεται στο κέντρο μιας μεγάλης βιομηχανικής ζώνης – καθώς και των Κέντρων Υγείας της περιοχής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων εξακολουθεί να νοσηλεύει μόνο ασθενείς με COVID-19, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμη για νοσηλεία εγκαυματιών, ενώ και στις δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου (Γενική και Εγκαυμάτων) υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό.

Ιδιαίτερα προβλήματα προκαλεί η μεγάλη έλλειψη εντατικολόγων, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία των ΜΕΘ, αν και οι υπάρχοντες γιατροί αναγκάζονται να ξεπερνούν διαρκώς το προβλεπόμενο όριο εφημεριών καθώς και τις δικές τους σωματικές και ψυχικές τους αντοχές.

Εξίσου προκλητικό είναι ότι αν και τα εγκαίνια των ανακατασκευασμένων χειρουργικών αιθουσών του νοσοκομείου μετατράπηκαν σε ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ, εξακολουθεί να μην έχει προσληφθεί ούτε ένας νοσηλευτής, τραυματιοφορέας – βοηθός θαλάμου, αναισθησιολόγος για την στελέχωση τους. Αποτέλεσμα είναι να εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές 5 από τις 8 χειρουργικές αίθουσες, αν και περισσότεροι από 1.500 ασθενείς παραμένουν σε μακροχρόνια λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση.

Συνολικά, στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο παραμένουν κενές περισσότερες από 220 οργανικές θέσεις προσωπικού, 35 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας, 190 συμβασιούχοι κινδυνεύουν με απόλυση τους επόμενους μήνες, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία για την πρόσληψη 9 μονίμων εργαζομένων, που εκκρεμεί από τον Αύγουστο 2020

Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων είναι ότι:

  • παραμένει η επικίνδυνη υποστελέχωση της των Α και Β Παθολογικών κλινικών, ενώ με διακοπή λειτουργίας κινδυνεύουν η Πνευμονολογική, όπου έχουν απομείνει μόνο 3 μόνιμοι γιατροί, η Παιδιατρική, όπου έχουν απομείνει μόνο 3 ειδικευμένοι παιδίατροι και 4 ειδικευόμενοι και η Αιμοδοσία, όπου έχουν απομείνει 3 μόνιμοι γιατροί. Στο Μικροβιολογικό – Βιοχημικό και Ακτινοδιαγνωστικό, δεν επαρκούν οι υπάρχοντες γιατροί για την ασφαλή λειτουργία.
  • στα νοσηλευτικά τμήματα, δύο νοσηλευτές ανα βάρδια να έχουν την ευθύνη για τριάντα ή περισσότερους ασθενείς, με δυσμενέστατες συνέπειες στην ποιότητα της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας αλλά και στην καταπόνηση της υγείας των εργαζομένων.

 Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στη Μαιευτική κλινική, όπου οι μαίες δεν αρκούν για την ασφαλή στελέχωση της κλινικής και του Μαιευτηρίου σε όλες τις βάρδιες..

Εκτός από τις κλινικές, μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού υπάρχουν στην Αιμοδοσία, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, στο Τμήμα Επειγόντων Προσωπικού, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και στη ΜΑΦ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου ενώ γίνονται συνεχείς μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού και βοηθών θαλάμου για να καλυφθούν, με πρόχειρο τρόπο, οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας

  • παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε παραιατρικό προσωπικό στο Ακτινοδιαγνωστικό, στην Αιμοδοσία και στα υπόλοιπα διαγνωστικά εργαστήρια καθώς και στο τμήμα Φυσικοθεραπείας.
  • στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία, δεν έχουν αντικατασταθεί οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους συναδέλφους

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, που επιδεινώνεται από τις αναστολές εργασίας εργαζομένων. Στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας παραμένουν κενές 46 οργανικές θέσεις προσωπικού. Τα προβλήματα λειτουργίας θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι 14 συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων και κινδυνεύουν με απόλυση 14 συμβασιούχοι συνάδελφοι.

Στο Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου υπάρχουν μόνο 6 γιατροί και ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο πρωινά τις καθημερινές ενώ στη Μάνδρα εξακολουθεί να μην υπάρχει Κέντρο Υγείας, ενώ το Περιφερειακό Ιατρείο λειτουργεί μόνο 2 πρωινά την εβδομάδα.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων υγείας, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ακόμη και εν μέσω επιδημίας, μειώθηκε ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία κατά 3212 εργαζόμενους (από  77532 τον Μάρτιο 2020 σε 74320 τον Μάρτιο 2022).

 Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας θα χειροτερέψει. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η εφαρμογή των DRG, η επέκταση των Συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, με βάση τους αντίστοιχους νόμους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών.

Κερδισμένοι είναι μόνο οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών κλινικών, κέντρων αποκατάστασης και ασφαλιστικών εταιρειών, που τα κέρδη τους αυξάνονται,  την ίδια στιγμή που η ανεργία, τα λουκέτα και η φτώχεια «θεριεύει» στις λαϊκές οικογένειες.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους και δεσμευόμαστε ότι δε θα τους αφήσουμε

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στους Άγιους Θεοδώρους Κορινθίας στις...

Συνδικάτο Εργ. Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής: Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή μας σε κάθε ξενοδοχείο.

«Το «θαύμα» του τουρισμού που οι εργαζόμενοι του κλάδου «χτίζουν» καθημερινά αποκαλύπτεται! Άλλος ένας συνάδελφος...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης σχετικά με την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας

Ψήφισμα των Γενικής Συνέλευσης μελών του Σωματείου Εργαζομένων Mitel Networks για την έναρξη διαδικασιών...