Τρίτη, 25 Ιανουαρίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

0
image_pdfimage_print

 

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. – ΛΑΟΣ προχωρά χωρίς κανένα δισταγμό σε ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος των επικουρικών συντάξεων. Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις αναμένονται από 10% – 40% οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε όσες επιβλήθηκαν από 1η Νοέμβρη και είναι 30% για το ποσό από 150 ευρώ και πάνω. Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε και τους νέους ΛΑΦΚΑ που επιβλήθηκαν πριν λίγους μήνες σε όλες τις συντάξεις. Καρατομούν συντάξεις, οι οποίες με το συμπληρωματικό τους χαρακτήρα διαμόρφωναν ένα τελικό ποσό με το οποίο εκατομμύρια συνταξιούχοι είχαν τα στοιχειώδη για να ζήσουν.

Οι συγχωνεύσεις επικουρικών ταμείων που προωθούνται στόχο έχουν να εξισώσουν τις επικουρικές συντάξεις προς τα κάτω. Να τις μετατρέψουν σε ένα μικρό συμπλήρωμα στις κύριες συντάξεις οι οποίες θα είναι επιδοματικού χαρακτήρα. Οι αναλογιστικές μελέτες που παρουσιάστηκαν από το υπουργείο εργασίας είναι το «επιστημονικό άλλοθι» για να νομιμοποιήσουν το τσεκούρωμά τους.

Η κυβέρνηση ψεύδεται αισχρά όταν μιλάει για διόγκωση της κρατικής δαπάνης που κατευθύνεται στις επικουρικές συντάξεις, αφού βασίζονται αποκλειστικά στις εισφορές των εργαζομένων. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. φρόντισαν να λεηλατήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να καλύψουν ελλείμματα που γέννησε η κρατική στήριξη των μονοπωλίων με πακτωλούς χρημάτων.

Η προβολή από την κυβέρνηση κάποιων περιπτώσεων υψηλών επικουρικών συντάξεων αφορά ένα πολύ μικρό αριθμό συνταξιούχων. Ακόμα όμως και αυτές οι περιπτώσεις είναι προϊόν τεράστιων εισφορών των εργαζομένων.

Τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων είναι έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. και της εισφοροδιαφυγής του μεγάλου κεφαλαίου. Τα διόγκωσαν το τζογάρισμα των αποθεματικών στο χρηματιστήριο. Θα διογκωθούν περαιτέρω και λόγω του προαναγγελθέντως κουρέματος των ομολόγων.

Το σάρωμα των επικουρικών συντάξεων δε σταματά εδώ.

Η καπιταλιστική κρίση γέννησε ελλείμματα δισεκατομμυρίων ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία, από την αύξηση της ανεργίας, από τις μειώσεις μισθών, από την επέκταση της εφαρμογής των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, από τη μαύρη εργασία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αυτές οι πενιχρές συντάξεις είναι στον αέρα. Η κυβέρνηση και οι καπιταλιστές ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν πιθανή στάση πληρωμών συντάξεων για να εφαρμόσουν πιο γρήγορα και καθολικά το σχέδιό τους για συντάξεις που θα έχουν ανώτατο όριο τα 300 – 400 ευρώ. Γι΄ αυτό απαιτείται αγωνιστική ετοιμότητα για να απαντήσουμε δυναμικά σε μια τέτοια εξέλιξη.

Τέρμα πια οι αυταπάτες. Καμιά αναμονή. Όλοι στη μάχη εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι και λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της αντιλαϊκής βαρβαρότητας. Κατώτερη σύνταξη 1.120€. Γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Share.

Comments are closed.