ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ

0
image_pdfimage_print

Μεσούσης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και αξιοποιώντας αυτήν την κρίση, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, μέσα από το οποίο εφαρμόζει το σύνολο των προσχεδιασμένων από τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδραστικών αντιεκπαιδευτικών ανατροπών.

 Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που εναρμονίζεται απόλυτα με τη γενικότερη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Μέσα από τις διατάξεις του, η Ανώτατη Εκπαίδευση προσαρμόζεται πλήρως ως προς το περιεχόμενο και τη δομή, στα άμεσα συμφέροντα και στις στρατηγικές στοχεύσεις της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Η σαρωτική υποβάθμιση των ΑΕΙ-ΤΕΙ φαίνεται στο νομοσχέδιο από το πέρασμα, και θεσμικά, των 3 κύκλων σπουδών, από τα ολιγοετή προγράμματα σπουδών, τα προγράμματα κατάρτισης – διά βίου εκμετάλλευσης. Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα παρέχουν για τη μεγάλη πλειοψηφία των σπουδαστών υποβαθμισμένα πτυχία πολλών ταχυτήτων, προορισμένα για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ως εισιτήρια στην ανεργία και στην επανακατάρτιση. Τα προγράμματα σπουδών θα αξιολογούνται και θα πιστοποιούνται από τις επιχειρήσεις και τους εκπροσώπους τους μέσα στα Ιδρύματα. Η αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, με την πιστοποίηση από τις επιχειρήσεις, προσαρμόζει πιο καίρια τους αποφοίτους στο μοντέλο του φτηνού και επανακαταρτίσιμου εργαζόμενου.

Η διοικητική δομή των Ιδρυμάτων συγκεντροποιείται, μια χούφτα καθηγητές και στελέχη επιχειρήσεων αποκτούν πλήρεις αρμοδιότητες να συνδιαλέγονται με τα μονοπώλια. Γενικεύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού, οι εκπαιδευτικοί χάνουν τη μονιμότητα. Ενισχύεται η λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, η εκπαίδευση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ γίνεται εμπορεύσιμο είδος. Η φτωχή λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της θα χώνουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για κάθε είδους φοιτητικές υπηρεσίες (σπουδές, σίτιση, στέγαση, συγγράμματα).  Επιχειρείται δραστικό χτύπημα στην οργανωτική συνδικαλιστική δομή του φοιτητικού κινήματος. Τέλος, μεθοδεύεται η κατάργηση του ασύλου, με στόχο το χτύπημα του οργανωμένου πολιτικοποιημένου λαϊκού και φοιτητικού κινήματος.

Το νομοσχέδιο χτυπάει πρώτα απ’ όλα τους εργαζόμενους φοιτητές και σπουδαστές, βάζοντας περιορισμούς στο χρόνο αποπεράτωσης σπουδών, ενισχύοντας τα οικονομικά βάρη για τις σπουδές, που γίνονται θηλιά στο λαιμό των παιδιών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

 

Το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας, καταγγέλλει και καταδικάζει το κυβερνητικό νομοσχέδιο και τους αντιλαϊκούς αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς που εμπεριέχει. Θεωρώντας ότι το ζήτημα της παιδείας είναι ζήτημα που αφορά από κάθε άποψη την εργατική τάξη, θα πρωτοστατήσει μαζί με τους εργάτες, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, μέσα από δυναμικούς αγώνες για να μην περάσει στην πράξη αυτό το νομοσχέδιο αλλά και για γενικότερες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και για λαϊκή παιδεία που θα υπηρετεί αυτές τις αλλαγές και θα υπηρετείται απ’ αυτές.

 

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Share.

Comments are closed.