Για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά

0

 

Με περισσή υποκρισία και φαρισαϊσμό, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και επιφανής κοινωνικός εταίρος του ΣΕΒ και της κυβέρνησης, σε επιστολή της προς τον υπουργό εργασίας, ζητά την κατάργηση των δυσμενών διατάξεων του άρθρου 144 του αντιασφαλιστικού νόμου 3655/08 της ΝΔ που αφορούν στις μητέρες με ανήλικα παιδιά.

Ποιος όμως μπορεί να δεχτεί αυτό το όψιμο «ενδιαφέρον» της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ όταν επιλεκτικά εστιάζει μονάχα σε μια πλευρά ενός άρθρου ενός αντιασφαλιστικού νόμου, για να επιβεβαιώσει και μ΄αυτόν τον τρόπο, για άλλη μια φορά, ότι δέχεται συνολικά όλον αυτόν τον άκρως αντεργατικό νόμο; Πολύ περισσότερο, ποιος μπορεί να εμπιστευτεί αυτήν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που ακόμα και σήμερα πλέκει ύμνους και εγκώμια στον εκτρωματικό αντιασφαλιστικό νόμο του κ. Ρέππα (νόμος 3029/2002) που επικροτεί την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης των μητέρων στα 65 χρόνια;

Τέλος ποιος μπορεί να αποδέχεται αυτήν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ως εκπρόσωπο των εργαζομένων, όταν ακόμα είναι νωπά τα λόγια και τα έργα της απεργοσπασίας ενάντια στην απεργία των ταξικών δυνάμεων στις 17 Δεκέμβρη που ένα από τα κύρια αιτήματά της ήταν και η μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στα 55 χρόνια;

Αιδώς αχρείοι. Αυτό θα πρέπει, έμπρακτα, οι εργαζόμενοι και οι μητέρες, να το πουν στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν :

 • Να εξασφαλιστεί πλήρης και σταθερή δουλειά με αμοιβές που απηχούν τις αυξημένες ανάγκες των γυναικών και των οικογενειών τους. Εξίσωση των αμοιβών και να υπάρχει διαφορά 5 χρόνων στη συνταξιοδότηση της γυναίκας. Σύνταξη στα 55 και στα 50 για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

 • Ενιαία αντιμετώπιση για τις μητέρες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, για τις αυτοαπασχολούμενες μητέρες. Άδεια μητρότητας δυο ώρες για κάθε μέρα για δυο χρόνια και μια ώρα για τα επόμενα δυο χρόνια ή εννέα μήνες εφάπαξ με αποδοχές για όλες τις εργαζόμενες μητέρες.

 • Προστασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών στους χώρους εργασίας, να γίνει αξιολόγηση των κινδύνων και άδεια κύησης και λοχείας με και πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη.

 • Διεύρυνση των ασφαλιστικών, υγειονομικών και κοινωνικών παροχών στις γυναίκες με αναπηρία, σε χήρες διαζευγμένες, ανασφάλιστες, άγαμες μητέρες.

 • Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών και να υπάρχει μειωμένο ωράριο εργασίας για τις μονογονεϊκές οικογένειες με ανάπηρα παιδιά και αυξημένη κατά μια εβδομάδα καλοκαιρινή άδεια.

 • Δωρεάν νοσοκομειακή κάλυψη για κύηση, γέννα, για τις μετανάστριες, ιατρική παρακολούθηση των παιδιών τους.

 • Δημόσιοι δωρεάν βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί και κατασκηνώσεις, που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

 • Να καταργηθεί η μερική και ελαστική εργασία και να θεσπιστεί το 35ωρο – 7ωρο – 5νθήμερο.

 • Να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας.

 • Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι

 • Να προστατευτεί η μητρότητα και ολόκληρη η αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας.

 • Να απαγορευθεί η νυχτερινή εργασία στις έγκυες και μητέρες μικρών παιδιών.

 • Να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών με βάση τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού της και της αναπαραγωγικής δυνατότητάς της. Να θεσπιστούν υποχρεωτικό τεστ Παπανικολάου, κάλυψη των εξόδων εξωσωματικής γονιμοποίησης και εξόδων συστηματικού ελέγχου με τη μέτρηση οστικής πυκνότητας και μαστογραφίας, καθώς και όποιες άλλες εξετάσεις χρειάζεται ο γυναικείος οργανισμός με την πάροδο του χρόνου και να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 • Να ενταχθούν στα Κέντρα Υγείας τα Γυναικολογικά Ιατρεία, τα Συμβουλευτικά και Παιδιατρικά Τμήματα, ενώ τα Μαιευτήρια και οι Μαιευτικές Κλινικές των Νοσοκομείων να είναι ενταγμένα στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.