Εργολάβοι και Ιδιωτικές εταιρίες στα Δημοτικά Σχολεία

0
image_pdfimage_print

 

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της Ν.Δ., που επιχειρεί να βάλει τους εργολάβους, τις ιδιωτικές εταιρίες στα δημόσια σχολεία. Συνεχίζει στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης, ενισχύοντας με κάθε τρόπο και αυξάνοντας τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και των εταιρειών καθαρισμού.

Αφού κορόιδεψαν τις εργαζόμενες καθαρίστριες και ουσιαστικά τις έκαναν μόνιμες με μερική απασχόληση (τρίωρα κλπ.), τις άθλιες αυτές αντεργατικές μορφές απασχόλησης, τώρα επιδιώκουν να πετάξουν στο δρόμο όσες δε μονιμοποιήθηκαν, για να μπάσουν στα σχολεία τους εργολάβους. Έφτασαν στο σημείο να ορίζουν τις σχολικές επιτροπές, τους γονείς δηλαδή, εργολάβους, που θα περνάει από τα χέρια τους η αντεργατική πολιτική που θέλει τις εργαζόμενες δούλους στα χέρια των εργολάβων. Αυτό θα σημαίνει δουλειά χωρίς δικαιώματα, απλήρωτη δουλειά, ανασφάλιστη, απλήρωτες υπερωρίες, μη εφαρμογή της ΣΣΕ, απολύσεις, τρομοκρατία. Ώρες ατελείωτες κάτω από την καταπίεση των ιδιωτικών συνεργείων.

Γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενες στην καθαριότητα ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνες έχουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Για χρόνια ολόκληρα τις είχαν ομήρους, χωρίς να ξέρουν αν την επόμενη χρονιά θα έχουν δουλειά, με τις άθλιες συμβάσεις έργου κλπ. Γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενες την κοροϊδία των κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που επιχειρούσαν να τις ξεγελάσουν για την πολιτική της Ε.Ε., ότι η πολιτική της είναι να μονιμοποιηθούν. Ανέμιζαν σαν σημαία και νίκη την οδηγία (70/99) επιχειρώντας να εξωραΐσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εξαπάτησαν τις εργαζόμενες όταν τις έλεγαν ότι «κάντε υπομονή, όλες θα μονιμοποιηθείτε». Χιλιάδες εργαζόμενες έμειναν έξω από τη μονιμοποίηση και μεγάλο μέρος απολύθηκαν. Στην εξαπάτηση και την κοροϊδία συμμετείχε και ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ και ΟΙΥΕ (Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος), που δημιούργησε ελπίδες για τη λύση που δήθεν θα έρθει από την Ε.Ε. Έστειλε αγκαλιά στα γραφεία μεγαλοδικηγόρων χιλιάδες καθαρίστριες, που σήμερα εμφανίζονται ότι έλυναν τα προβλήματα, ότι μονιμοποιήθηκαν με τη δική τους δουλειά. Γι΄ αυτό πλούτισαν, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη και σήμερα με απειλές για κατασχέσεις και τρομοκρατία ζητούν να τσεπώσουν χιλιάδες ευρώ με βιομηχανία αγωγών που έχουν στήσει. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ και της ΓΣΕΕ, γιατί για χρόνια ολόκληρα αποδέχονταν το άθλιο εργασιακό καθεστώς, τη μερική απασχόληση, τα 300 και 400 ευρώ που έπαιρναν σα μισθό. ΟΙΥΕ και ΓΣΕΕ που σήμερα δήθεν ενδιαφέρονται, είχαν συμφωνήσει, είχαν συνδιαμορφώσει την αντεργατική πολιτική. Κορόιδευαν τις εργαζόμενες που έκαναν καταλήψεις, πορείες, συγκρούσεις και πάλεψαν για μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών, χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, χωρίς κανένα νομικό τερτίπι. Είναι τεράστιες οι ευθύνες τους, γιατί η θέση τους ήταν μονιμοποίηση όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (δηλαδή όσες θέλει ο εργοδότης, γιατί αυτός κρίνει πόσες χρειάζονται) και πάνω εκεί πάτησαν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για να χτυπήσουν τις καθαρίστριες σήμερα. Έχουν βαριές ευθύνες οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΝ, γιατί συνολικότερα στρέφονται ενάντια στους συμβασιούχους όταν διαγράφουν σωματεία επειδή γράφουν μέλη τους, τους συμβασιούχους, όπως πρόσφατα έκαναν ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ με τη συνενοχή του ΣΥΝ στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην Τοπική αυτοδιοίκηση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μη σας ξεγελάνε. Μην τους ακολουθείτε. Είναι επικίνδυνοι για τα δικαιώματά σας, τη ζωή σας Έχετε αποκτήσει πολύχρονη πείρα. Δώσατε και δίνετε σκληρούς, πολύμορφους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Είναι ανάγκη να συζητήσουμε και με τους γονείς. Να τους αποτρέψουμε να γίνουν εργολάβοι. Να γίνουν ο Προκρούστης των δικαιωμάτων σας.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ήταν και είναι μπροστά στην οργάνωση του αγώνα. Δε σας άφησαν μόνες. Δείξτε εμπιστοσύνη στις ταξικές δυνάμεις, ακόμα και αν δε συμφωνείτε με όλες τις θέσεις τους. Το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων είναι αυτό που συσπειρώνει, βοηθάει στην ενότητα των εργαζομένων. Δίνει απάντηση στην αντεργατική πολιτική. Δίνει απάντηση στην επαίσχυντη εργολαβική σύμβαση.

Συνάδελφοι,

Χρειάζεται να καταδικαστούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ευρωϋποταγής, που σας βασανίζουν χρόνια ολόκληρα και μπροστά στις ευρωεκλογές. Κρίνετε μα βάση την πείρα σας και τη στάση των κομμάτων απέναντι στη ζωή σας. Γιατί αν ενισχυθούν θα πάρουν το πράσινο φως να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο την επίθεση εναντίων μας.

  • Διεκδικήστε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων, χωρίς καμία προϋπόθεση, χωρίς κανέναν όρο.

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και όλων των αντεργατικών μορφών δουλειάς.

  • Πετάξτε στα σκουπίδια τις συμβάσεις που θέλουν να υπογράψετε.

  • Έξω οι εργολάβοι από τα σχολεία.

  • Καμιά απόλυση εργαζόμενου. Να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι.

  • Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται.

Μάης 2009

Share.

Comments are closed.