ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Δημοσιεύτηκε στις

 

Ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς, πήραμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε την Πέμπτη 29 Απρίλη 2004, στις 6.30 το απόγευμα, ανοιχτή Εκδήλωση – Συζήτηση με θέμα:

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ”

Έχουμε τη γνώμη ότι οι εξελίξεις στην κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική ζωή, επηρεάζουν σημαντικά την κυρίαρχη αντίληψη για το Εργατικό Δίκαιο και την απονομή του.

Σήμερα, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις όπου εργάτες και υπάλληλοι δικαιώνονται στα δικαστήρια. Το νομικό θεσμικό πλαίσιο αντι-δραστικοποιείται. Το δικαίωμα για ΑΠΕΡΓΙΑ σχεδόν ευνουχίζεται.

Την ίδια στιγμή, το Κράτος και οι Βιομήχανοι μεθοδικά επιτίθενται σε διαδικασίες όπως ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων, το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι και της συλλογικής αγωνιστικής δράσης.

Μέσα στη νέα αυτή κατάσταση, ο νομικός κόσμος δεν μπορεί να είναι ουδέτερος. Πολύ περισσότερο αν σκεφτούμε ότι στη σύγχρονη ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος οι πιο φωτεινές προσωπικότητες του νομικού κόσμου πορεύτηκαν παράλληλα ή και ταυτίστηκαν με τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της Εργατικής Τάξης, των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών της δικαιωμάτων.

Στις μέρες μας η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σύνθετη. Η ανάγκη να αποκρουστεί η συντηρητική κι αντιδραστική αυτή πορεία μπορεί να φέρει αποτελέσματα αν στηριχθούν πρωτοβουλίες των συνδικάτων και των συνδικαλιστικών στελεχών.

Στην εκδήλωση έχουν καλεστεί και θα κάνουν παρεμβάσεις Πανεπιστημιακοί, δικαστές όλων των βαθμίδων, εργατολόγοι και άλλοι νομικοί.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Περισσότερα

Κινητοποίηση στα «The Mart» ενάντια στην απόλυση καρκινοπαθούς εργαζόμενης ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟ

Κινητοποίηση στα The Mart του ομίλου Σκλαβενίτη, στην Αργυρούπολη, πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,...

Απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων στην φαρμακοβιομηχανία Boehringer ΒΙΝΤΕΟ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία «Bοehringer Hellas», διεκδικώντας την υπογραφή...

Γιγαντοπανό αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης από τους Οικοδόμους ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟ

Ένα γιγαντοπανό αλληλεγγύης στον γίγαντα λαό της Παλαιστίνης και καταδίκης της εμπλοκής της χώρας...