ΟΧΙ στο τζόγο του χρηματιστηρίου τα αποθεματικά των ταμείων μας

0
image_pdfimage_print

 

Οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία μαζί με δεκάδες συνδικαλιστές που εκπροσωπούμε χιλιάδες εργαζόμενους, καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. που συνεχίζει το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων μας, όπως έκανε άλλωστε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Το σκάνδαλο της συνδιαλλαγής του ΤΕΑΔΥ με την «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής που παραδίδει τα αποθεματικά των Ταμείων βορά στο τραπεζικό σύστημα και στις χρηματιστηριακές εταιρείες.

   Η πολιτική του τζογαρίσματος των αποθεματικών γεννάει και τις μίζες, οι οποίες υπάρχουν, υπήρξαν και θα υπάρχουν όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική ανεξάρτητα αν βρίσκεται η Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

   Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι υπεύθυνη για τα πρόσωπα στα οποία έχει αναθέσει την διαχείριση των αποθεματικών. Το κύριο όμως είναι οι πολιτικές αποφάσεις της και το νομικό πλαίσιο (1902/90) το οποίο προβλέπει ότι τα διαθέσιμα των Ταμείων επενδύονται ελεύθερα σε τίτλους του δημοσίου και ομόλογα τραπεζών, χωρίς περιορισμούς και χωρίς προηγούμενη έγκριση του Υπουργείου.

   Αυτό το νομικό πλαίσιο διατήρησε η μετέπειτα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι αλληλοκατηγορίες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αποδεικνύουν την μεγάλη ευθύνη και των δύο.

   Οι προτάσεις που δημοσιοποίησε η διορισμένη από την κυβέρνηση επιτροπή καθώς και οι προτάσεις των αρμοδίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και οι όποιες διαφωνίες εστιάζονται στον τρόπο «καλλίτερης» διαχείρισης των αποθεματικών προς όφελος του τραπεζικού και χρηματιστηριακού κεφαλαίου.

   Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι δεν διαχειρίζεται τα αποθεματικά με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και με τη λειτουργία της επιτροπής εποπτείας. Και ο Υπουργός της ΝΔ απαντά πως ούτε το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε τη δική του νομοθεσία. Τα όσα κριτικάρει το ΠΑΣΟΚ σήμερα τα έλεγε η ΝΔ πριν να γίνει κυβέρνηση. Τώρα έχουμε επανάληψη του σκηνικού με αντίθετους ρόλους.

   Η ουσία είναι ότι χρόνια τώρα και με τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση και παρά τους ύμνους στη διαφάνεια και στη χρηστή διοίκηση, ποτέ δεν υπήρξε δημόσια ενημέρωση και παρά τα ερωτήματά μας για το ποια Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν συναλλαγές σε μετοχές ή ομόλογα και ανάλυση κατά ασφαλιστικό ταμείο για τις αναθέσεις διαχείρισης των αποθεματικών και που έχουν γίνει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ποτέ δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση.

   Καλούμε λοιπόν σήμερα, να δοθούν όλα τα στοιχεία από το 1997 και μετά.

   Οι χρηματιστηριακές εταιρίες θέλουν να μεγαλώνουν τις δουλειές, να κερδίζουν περισσότερες προμήθειες, να αναβαθμίσουν τον εποπτικό ρόλο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, υποβαθμίζοντας την τράπεζα Ελλάδος.

   Είναι καθαρό ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για το ποιος θ’ έχει το πρώτο λόγο στην εποπτεία και τα περισσότερα οφέλη στις προμήθειες.

   Είναι πολλά τα λεφτά δηλαδή.

   Η όλη φασαρία που γίνεται πέρα απ’ τα υπαρκτά σκάνδαλα που η αποκάλυψή τους οφείλεται και στον ανταγωνισμό του τραπεζικού και χρηματιστηριακού κεφαλαίου θα αξιοποιηθεί με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των αποθεματικών που ανταποκρίνεται στις σημερινές επιδιώξεις του τραπεζικού και χρηματιστηριακού κεφαλαίου.

   Είναι σαφής όμως η επιδίωξη του κεφαλαίου, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και συνίσταται στο:

   Α) να μεγαλώσει το ποσοστό των διαθέσιμων που θα μπορούν να επενδύουν χωρίς προηγούμενη άδεια τα ταμεία από το 23% που ισχύει σήμερα.

   Β) Να υπάρξει η δυνατότητα επενδύσεων στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης.

   Όπως παλιότερα το ΠΑΣΟΚ, έτσι σήμερα και η ΝΔ με το επιχείρημα των μεγαλύτερων αποδόσεων των αποθεματικών για τη βελτίωση της «κατάστασης» των ταμείων, παραδίδει τα αποθεματικά στο τραπεζικό και χρηματιστηριακό κεφάλαιο.

   Οι προτάσεις της σημερινής επιτροπής είναι στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση των προτάσεων Ρέπα του ΠΑΣΟΚ λίγο καιρό, πριν αναλάβει η ΝΔ.

   Όπως τονίζει έρευνα μεγάλης πολυεθνικής οι «επικείμενες μεταρρυθμίσεις στα κρατικά συνταξιοδοτικά συστήματα στην Ευρώπη, είναι πιθανόν να εξελιχθούν σε μεγάλη ευκαιρία για τις ευρωπαϊκές αγορές». Προσθέτει ότι τα πιο «εξελιγμένα αποταμιευτικά συνταξιοδοτικά κεφάλαια είναι στην Αγγλία». Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και με τους γνωστές οδηγίες της Ε.Ε. για τη σταδιακή μεταφορά όλων των αποθεματικών, πρέπει να δούμε τις ρυθμίσεις για τα αποθεματικά που προτείνονται σήμερα απ’ την Επιτροπή της κυβέρνησης της ΝΔ και περιλαμβάνονταν παλιότερα στο σχέδιο Ρέπα. Στα όσα τονίζονται περί δήθεν «εποπτείας» του κράτους για να διασκεδάσουν τις άσχημες εντυπώσεις, το πράσινο βιβλίο τονίζει ότι η «εποπτεία» των κρατών α) «θα είναι σύμφωνη με την αρχή της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς» και β) «θα παρέχεται η δυνατότητα στα συνταξιοδοτικά ταμεία να επενδύουν μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων σε μακροπρόθεσμα χρηματοπιστωτικά μέσα όπως οι μετοχές.

   Αυτό θα αυξήσει τις αποδόσεις των επενδύσεων, επειδή οι μετοχές έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις».

   Προαναγγέλλεται η εισβολή των ασφαλιστικών εταιριών στην Επικουρική Ασφάλιση και η συμμετοχή τους στην «αξιοποίηση» των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων.

   Δηλώνουν ότι σήμερα η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος περνάει υποχρεωτικά μέσα από τη συνεργασία κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης. Είναι στόχος για το επόμενο διάστημα να περιοριστεί η κύρια και Επικουρική και  να ενισχυθεί η λεγόμενη απ’ αυτούς επικουρική (επαγγελματική σύνταξη) και η ιδιωτική ασφάλιση.

   Στόχος τους είναι η ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, η οποία όπως δήλωσαν θα είναι «αναγκαστικά ο εταίρος της κοινωνικής ασφάλισης με την οποία θα εγγυηθούν απέναντι στους  Έλληνες πολίτες ίδιες δυνατότητες ασφάλισης».

   Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, λεηλατεί τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, δηλαδή τα χρήματα των εργαζομένων.

   Τα έριξαν στο χρηματιστήριο και τα θυσιάζουν στο βωμό των κερδών της πλουτοκρατίας.

   Τα στοιχεία μαρτυρούν ότι στο διάστημα 1999-2002 οι απώλειες των μετοχών των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 1 τρισεκατομμύριο 200 δισεκατομμύρια δραχμές!!! Η αξία των μετοχών, που είχαν στην κατοχή τους τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μειώθηκε από 5.281.878.210 ευρώ σε 1.761.338.010 κατά την περίοδο 1999-2002.

   Ο δικός μας κόπος, τα δικά μας χρήματα δίνονται στους καπιταλιστές, στους χρηματιστές για να αυξήσουν τα κέρδη τους».

   Ευθύνες έχουν η κυβέρνηση της ΝΔ που σήμερα  ακολουθεί αυτή την πολιτική, αλλά και το ΠΑΣΟΚ που έχει συμφωνήσει με τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών των ταμείων στο χρηματιστήριο, αλλά και με το σύνολο της πολιτικής, αφού αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία σαν μηχανισμό κερδοφορίας της εργοδοσίας και ισχυροποίησης της “Κεφαλαιαγοράς”!

   Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καταλήστευσαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία με τη μη απόδοση νομοθετημένων πόρων, τις εισφοροαπαλλαγές στην εργοδοσία και τη συγκάλυψη της εισφοροκλοπής.

   Το ύψος αυτής της ληστείας έχει υπολογιστεί στα 25 τρις δραχμές.

   Σ’ όλη αυτή τη επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και λεηλασίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, ουσιαστικός αρωγός των κυβερνήσεων ήταν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

   Η ΔΑΚΕ, η ΠΑΣΚΕ και σχεδόν πάντοτε και η Αυτόνομη Παρέμβαση, συντάχθηκαν με τις αντιασφαλιστικές επιδιώξεις των κυβερνήσεων.

   Διεκδικούμε την επιστροφή των «κλεμμένων», των τεράστιων ποσών που οφείλει η εργοδοσία και το κράτος προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Κατάργηση των εισφοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων, πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

       Απαιτούμε:

Την άμεση διαλεύκανση και την απόδοση ευθυνών όπου και αν βρίσκονται.

Άμεση απόσυρση των αποθεματικών των ταμείων από το χρηματιστήριο, κάλυψη των απωλειών από το κράτος. Η λεγόμενη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων προϋποθέτει εξασφάλισή τους από κάθε πιθανό κίνδυνο. Είναι υπόθεση των ίδιων των ασφαλισμένων και επιβάλλεται να εμποδιστούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Να αποδώσει το κράτος τις οφειλές του προς το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Να σταματήσει η γάγγραινα των εισφοροαπαλλαγών και της παραγραφής των οφειλών της εργοδοσίας.

Να καταργηθεί η εισφορά των εργαζομένων για την ασφάλιση υγείας, να αυξηθεί η ασφαλιστική εισφορά της εργοδοσίας και να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών για την υγεία των εργαζομένων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας, με πλήρη ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό.

Εξυγίανση και διαφάνεια (στο βαθμό που μπορεί να υπάρξει σήμερα), στην διαχείριση των Ταμείων.

Share.

Comments are closed.