75 Χρόνια ΠΣΟ. Ανοιχτός Διαγωνισμός συγγραφής για ιστορικές προσωπικότητες της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας

image_pdfimage_print

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) ετοιμάζεται να γιορτάσει το 2020 τα 75α γενέθλια μιας πορείας γεμάτης θυσίες, ηρωισμό και ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Γραμματεία της ΠΣΟ αποφάσισε το λανσάρισμα ενός ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ, ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ, με τίτλο

“Ιστορικές Προσωπικότητες της ΠΣΟ”

Στόχος του διαγωνισμού είναι να διασωθεί η ιστορία, η μνήμη και η συνείδηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος σε κάθε γωνιά του κόσμου, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από συγκεκριμένες προσωπικότητες σε κάθε χώρο, από πρωτοπόρους αδελφούς εργάτες και εργάτριες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στα ιδανικά της ΠΣΟ, στα ιδανικά του ταξικού αγώνα, της αντιιμπεριαλιστικής αντίστασης, της αντιαποικιακής πάλης.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι οι λαοί, οι καταπιεζόμενοι είναι αυτοί που κινούν την ιστορία, αναγνωρίζουμε ταυτόχρονα ότι οι προσωπικότητες που έβγαλε η τάξη μας μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά για την αλλαγή της κοινωνίας. Τον κάθε σύγγραμμα θα πρέπει να αποδεικνύει με ντοκουμέντα την ενεργή σχέση του αγωνιστή με την ΠΣΟ.

Η συγγραφή λοιπόν βιβλίων, δοκιμίων, άρθρων τεκμηριωμένων που θα συνοδεύονται από αρχειακό υλικό, πηγές και ντοκουμέντα, θα μπορούσε να διδάξει, να εμπνεύσει και να παραδειγματίσει τη νέα βάρδια αγωνιστών της εργατικής τάξης. Γιατί πρώτα και κύρια, η ιστορία για την ΠΣΟ δεν είναι έκθεμα για μουσεία, αλλά οδηγός δράσης για το παρόν και το μέλλον. Ταυτόχρονα, μια τέτοια εργασία θα τεκμηριώνει πως η ΠΣΟ ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων, μέσα από ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές της για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΌΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
1. Στο διαγωνισμό μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε αγωνιστής, φίλος της ΠΣΟ, μελετητής, απλός συνδικαλιστής με γραπτό κείμενο που δεν πρέπει να είναι πάνω από 120 σελίδες, γραμμένο σε γλώσσα της αρεσκείας του.

2. Η εργασία/δοκίμιο/βιβλίο θα πρέπει να αφορά σε ιστορικό αγωνιστή της ΠΣΟ που ΔΕΝ βρίσκεται στη ζωή.

3. Η εργασία/δοκίμιο/βιβλίο μπορεί να αφορά αγωνιστή της ΠΣΟ είτε από την χώρα του συγγραφέα είτε από την ευρύτερη περιοχή του.

4. Θα έχει ντοκουμέντα από τη σχέση του συγκεκριμένου αγωνιστή με την ΠΣΟ.

5. Το τελικό κείμενο θα πρέπει να αποσταλεί στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΣΟ όπου και θα αξιολογηθεί από ειδική κριτική επιτροπή για κάθε Ήπειρο.

ΒΡΑΒΕΙΑ

1. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικά συμμετοχής.

2. Θα δοθεί ένα πρώτο βραβείο ανά υποπεριοχή σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΣΟ με έπαθλο μια εβδομάδα παραμονής στην Ελλάδα.

3. Τα τρία πρώτα έργα ανά υποπεριοχή θα εκδοθούν και θα χρησιμοποιούνται στις σχολές συνδικαλιστικής κατάρτισης της ΠΣΟ.

Η ΠΣΟ είναι διατεθειμένη να παράσχει βοήθεια σε όποιον γράφει με πρόσβαση στο αρχειακό υλικό της, με συνεντεύξεις και επαφές με άτομα που κρίνονται απαραίτητα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να απευθύνεστε στo email: [email protected]

Η Γραμματεία

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ-75-ΧΡΟΝΙΑ-ΠΣΟ.pdf

Comments are closed.