Όχι στην Παιδεία – Εμπόρευμα. Αγώνας για το σχολείο των λαϊκών αναγκών

0
image_pdfimage_print

Γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές,

Τα σχολεία άνοιξαν και τα προβλήματα της παιδείας έρχονται στην επιφάνεια με ιδιαίτερη οξύτητα.

Σχολεία ακατάλληλα και διπλοβάρδιες, αντιεπιστημονικά βιβλία και προγράμματα σπουδών, ελλείψεις εκπαιδευτικών και βιβλίων, υπεράριθμα τμήματα μαθητών, συνθέτουν την παιδεία των ταξικών φραγμών.

Η λαϊκή εργατική οικογένεια που ταλανίζεται από τη αυξανόμενη ανεργία, και την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, εξαναγκάζεται να δώσει και φέτος ένα μεγάλο μέρος από το πενιχρό εισόδημά της για τα αναγκαία σχολικά είδη των παιδιών της.

 

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, 280 εκατομμύρια ευρώ από τις τσέπες των γονιών θα δοθούν για τα αναγκαία σχολικά είδη των παιδιών τους!

 

Οι μαθητές βιώνουν το σχολείο της αγοράς, ένα σχολείο βαθιά ταξικό, ένα σχολείο της απόγνωσης και όχι της γνώσης, της ημιμάθειας, του ατομικισμού και της περιθωριοποίησης.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική της αποκέντρωσης, μείωσαν δραματικά τις δαπάνες για την παιδεία, μετέτρεψαν την παιδεία σε ακριβό εμπόρευμα. Έχουν μεταφέρει τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς στους δήμους επιβάλλοντας τροφεία στους γονείς ενώ ταυτόχρονα αρνήθηκαν τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, στέλνοντας τα προνήπια στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

 

Μόνο στο Δήμο της Αθήνας αποκλείστηκαν 3078 παιδιά των λαϊκών οικογενειών από τους παιδικούς σταθμούς.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι το ζήτημα της παιδείας είναι υπόθεση πρώτα και κύρια της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, διεκδικεί ένα άλλο σχολείο, μια άλλη παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Ένα σχολείο στο οποίο θα έχουν ισότιμη πρόσβαση όλα τα παιδιά, της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από φυλετική ή θρησκευτική προέλευση. Ένα σχολείο της ολόπλευρης διαπαιδαγώγησης και μόρφωσης που θα στηρίζεται σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.

 Σ’ αυτήν την κατεύθυνση το ΠΑΜΕ προωθεί την αναγκαία κοινωνική  συμμαχία με τα κινήματα των γονιών, των εκπαιδευτικών, της νεολαίας.

        Ένα τέτοιο σχολείο, μια τέτοια παιδεία, έρχεται σε σύγκρουση με τις στρατηγικές του κεφαλαίου, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου. Έρχεται σε σύγκρουση και με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ-ΔΟΕ. Μάλιστα οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ πρωτοστατούν στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας ιδρύοντας την Ακαδημία Εργασίας ΓΣΕΕ, το ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ της ΑΔΕΔΥ και υλοποιούν Ευρωπαϊκά επιχειρησιακά προγράμματα, δια βίου κατάρτισης,  χρηματοδοτούν πανεπιστήμια για μεταπτυχιακά κ.α.

 

Γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές,

 

Διεκδικήστε τώρα:

 

Ø      ʼμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης» στα σχολεία και στην κοινωνία. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές. Αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία στο 15% του Γ.Κ.Π.

Ø      Αποκλειστικά ενιαία δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης και κάθε μορφής  επιχειρηματικής δραστηριότητας στην παιδεία.

Ø      Κατάργηση των αντιεκπαιδευτκών νόμων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Ø      Μέτρα για την ομαλή και εύρυθμη εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών.

 

                                    

Σεπτέμβρης 2009

Share.

Comments are closed.